Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκνευρισμός Σαμαρά με Μητσοτάκη - Δένδια για Σκόπια και Χάγη - Λίγο ακόμα και θα μιλήσει δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός

Εκνευρισμός Σαμαρά με Μητσοτάκη - Δένδια για Σκόπια και Χάγη - Λίγο ακόμα και θα μιλήσει δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός
Το «δίνεις μεγάλες μάχες για την Βόρεια Μακεδονία» του Zaev ενόχλησε τον Αντώνη Σαμαρά
Αρκετά τηλεφωνήματα δέχτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τα φιλικά ενσταντανέ και τις φιλοφρονήσεις της περασμένης εβδομάδας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σκοπιανό ομολογό του Ζόραν Ζάεφ και του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Σκοπιανό Υπουργό Εξωτερικών Δημητρόφ.
Ήταν η πρώτη φορά, όπως έλεγαν, που ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήταν εκνευρισμένος με την στάση του απέναντι στα Σκόπια και το όλο φιλικό κλίμα που εκτυλίχθηκε το οποίο είχε ως αποκορύφωμα την ατάκα Ζάεφ προς τον Μητσοτάκη ότι «δίνεις μεγάλες μάχες για την Βόρεια Μακεδονία».
Στο επίκεντρο των Σαμαρικών βουλευτών που – ειρήσθω εν παρόδω- είχαν συναντηθεί τώρα πριν κανένα μήνα στην Μάνη βρέθηκε ξανά η γενικότερη στάση του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος τόσο ο ίδιος όσο και διαμέσου του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, τονίζει ότι, εφόσον ψηφίστηκε, δεν θα πράξει τίποτα για την μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών όταν γνωρίζουμε ότι τόσο στα βιβλία αλλά και στους χάρτες της γειτονικής χώρας καλλιεργείται ακόμα η επεκτατική τους πολιτική.
Πριν μέρες ήρθε στο φως η ανακοίνωση που απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Παμμακεδονική Ένωση των ΗΠΑ, μία πολύ σημαντική και πολυπληθής οργάνωση μακεδονομάχων που επηρεάζει το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αυτή έλεγε ξεκάθαρα προς τον Μητσοτάκη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του πρόδωσε τους μακεδονομάχους των ΗΠΑ και καταλήγουν με την εξής φράση «Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά δήλωνε ότι όταν γίνει Κυβέρνηση η ΝΔ, θα χρησιμοποιήσει το βέτο ως μέσο πίεσης προς τα Σκόπια στην ενταξιακή τους πορεία και θα δώσει μάχη για το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας».
Ωστόσο, η νέα φιλοσκοπιανή προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και η φιλοαλβανική παρόλο που δεν δέχεται τη συμφωνία για την ΑΟΖ η Αλβανία) δεν είναι το μόνιμο θέμα προστιβής με τον σαμαρικό παράγοντα στο κόμμα.
Η διπλωματία της ανοχής απέναντι στην Τουρκία και κυρίως η επίκληση της λύσης της Χάγης θεωρείται κόκκινο πανί για τον ίδιο τον Σαμαρά ο οποίος δημοσίως έχει καταφερθεί για το Δικαστήριο της Χάγης. Η Χάγη, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά συνιστά λύση συμβιβασμού και οι αποφάσεις της διέπονται από μία συμβιβαστική διάθεση κάτι που μεταφράζεται, σύμφωνα με το περιβάλλον του περιβάλλοντος Σαμαρά, ότι η Ελλάδα με την Χάγη θα χάσει από την ΑΟΖ που επηρεάζει το Καστελόριζο.
Είναι αλήθεια ότι στην εξωτερική πολιτική το περιβάλλον Σαμαρά, μέσα και από γνωστές ιστοσελίδες, επικρίνουν σθεναρά την διπλωματική ατολμία της κυβέρνησης σε αρκετά θέματα. Όπως για παράδειγμα ότι δεν χρησιμοποιούμε βέτο σε αρκετές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, ότι δεν υπάρχει έμπρακτη και εμφατική στήριξη προς την Κύπρο η οποία δέχεται συνεχείς παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας της από την Τουρκία κ.α.
Όσο για το πρόσωπο του Νίκου Δένδια, ο ΥΠ.ΕΞ θεωρείται εδώ και καιρό (πριν αναλάβει καθήκοντα) κόκκινο πανί για τον Αντώνη Σαμαρά.
Αν σε όλο προσθέσουμε το γεγονός ότι βασικοί σαμαρικοί υπουργοί όπως π.χ ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Μάκης Βορίδης, βρίσκονται πλέον στο περιθώριο των κεντρικών αποφάσεων, τότε η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια του Αντώνη Σαμαρά δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της κάπου, λένε πολύ στενά συνδεδεμένα στελέχη του πρώην Πρωθυπουργού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης