Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ «πιστεύουν» πως το Ιράν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα – Σκηνικό προληπτικού πολέμου τον Οκτώβριο;

tags :
Μετά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ «πιστεύουν» πως το Ιράν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα – Σκηνικό προληπτικού πολέμου τον Οκτώβριο;
Tο Ιράν διαθέτει αρκετό σχάσιμο υλικό για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας είναι η εκτίμηση της Ουάσινγκτον, λίγο μετά τις κυρώσεις και την αντίδραση της Ευρώπης
Ραγδαίες φαίνεται, πως είναι οι εξελίξεις μετά την επαναφορά των μονομερών κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.
Αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές μεταφέρουν εδώ και μερικές ώρες την εκτίμηση της Ουάσινγκτον και της αμερικανικής διοίκησης, πως το Ιράν διαθέτει αρκετό σχάσιμο υλικό για τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας. 
Ωστόσο αξιοπερίεργο είναι το γεγονός, πως η κυβέρνηση Trump που διεκδικεί την επανεκλογή της, κατήγγειλε την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά την «ανέχθηκε» για σχεδόν δύο χρόνια αφού αποχώρησε το 2018. Δημιουργείται σκηνικό για μία «έκπληξη» εντός Οκτωβρίου με τη μορφή μίας προληπτικής επίθεσης στο Ιράν, διερωτώνται έμπειροι αναλυτές. 
Δημιουργείται σκηνικό «σοκ και δέους» συνεχίζουν τον συλλογισμό τους.    
Image
Ο χρόνος, πάντως δεν είναι άσχετος, αφού την Κυριακή (20/9/2020) οι ΗΠΑ επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ακόμη και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Αμερικής, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διατηρήσει τις «κυρώσεις» με βάση μια συμφωνία από την οποία αποχώρησε τον Μάιο του 2018.
Δημιουργείται δηλαδή ένα νομικό κενό.

Η επίθεση Pompeo στους Ευρωπαίους

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν παρέμειναν δεσμευμένες με την «ανόητη» πυρηνική συμφωνία του 2015 και δεν πρότειναν εναλλακτική λύση για την αποτροπή νέων συμβατικών πωλήσεων όπλων στο Ιράν, δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή (20/9) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Michael Pompeo.
Με τις ευρωπαϊκές χώρες να τονίζουν τη δέσμευσή τους για συμφωνία τη Κυριακή (20/9/2020), ο Pompeo υπεραμύνθηκε της απόφασης των ΗΠΑ να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης, σε μία διαμάχη που προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις Trump – Ευρωπαίων ηγετών.
«Οι Ευρωπαίοι που δεν μας έχουν ενωθεί με εμάς   σε αυτό, ξέρουν ότι έχουμε δίκιο», δήλωσε ο Pompeo Fox News.
«Μας λένε ιδιωτικά ότι δεν θέλουν να επιτραπούν εκ νέου οι πωλήσεις όπλων στο Ιράν» και εξέφρασαν αυτήν την άποψη σε μια επιστολή «ότι ανησυχούν πολύ για αυτές».
Πάντως ο Αμερικανός υπουργός δεν διευκρίνισε ποιος και πότε απέστειλε τη σχετική επιστολή.
Ο Pompeo σε δήλωσή του αργά το Σάββατο (19/9) ανακοίνωσε, πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν και αναμένουν από όλα τα άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ακολουθήσουν το ίδιο.
Οι περισσότερες χώρες λένε ότι η κυβέρνηση Trump δεν έχει την εξουσία να απαιτήσει την τήρηση των «κυρώσεων» των κυρώσεων, επειδή εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018.
Χωρίς την επαναφορά των  κυρώσεων, το Ιράν θα μπορούσε να ξαναρχίσει να αγοράζει όπλα, τανκς και συστήματα αεροπορικής άμυνας, δήλωσε ο Pompeo.
«Όλα αυτά σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν πωληθεί», είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην πυρηνική συμφωνία.
«Εργαστήκαμε ακούραστα για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίησή της», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «βασικός πυλώνας» της μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και χρήζει υποστήριξης.
Από τότε που εγκατέλειψε τη συμφωνία το 2018, η κυβέρνηση Trump επιχειρεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει είτε με την επιβολή κυρώσεων, είτε με απειλές προς συμμάχους.
Η εκστρατεία των ΗΠΑ ενώνει εταίρους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία με τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίοι όλοι μαζί προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία.
Η υποστήριξή τους στη συμφωνία άφησε τις ΗΠΑ απομονωμένες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Τα περισσότερα κράτη υποστηρίζουν ότι η Αμερική δεν έχει καμία εξουσία να απαιτήσει την επαναφορά διεθνών κυρώσεων, καθώς δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία.

Η επαναφορά των κυρώσεων

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επανέφερε τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε:
Η χαμηλή απόδοση του Ιράν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο JCPOA και η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρατείνει τις κυρώσεις όπλων κατά του Ιράν που ισχύουν για 13 χρόνια προκάλεσε στις ΗΠΑ να λάβουν αυτήν την απόφαση»
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό ως πυρηνική συμφωνία με δυτικές χώρες.
Ο Pompeo ανέφερε ότι οι παραχωρήσεις που δόθηκαν έχουν ενισχύσει τέτοια καθεστώτα καθ 'όλη την ιστορία.
Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ, επανενεργοποίησαν τις κυρώσεις που ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από σήμερα, και δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν όλες τις κυρώσεις στα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ στα 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 και 1929.
Ο Pompeo χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η χαμηλή απόδοση του Ιράν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο JCPOA και η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επεκτείνει τις κυρώσεις για τα όπλα εναντίον του Ιράν που έχουν τεθεί σε ισχύ για 13 χρόνια προκάλεσαν στις ΗΠΑ την απόφαση αυτή.
Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντισταθμίστηκε από τις ΗΠΑ που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Pompeo κάλεσε όλες τις χώρες του ΟΗΕ να συμμορφωθούν με τις νέες αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά του Ιράν και δήλωσε ότι εκτός από το εμπάργκο όπλων, περιλαμβάνει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Ιράν, όπως ο εμπλουτισμός και η επεξεργασία ουρανίου και η αναστολή δοκιμών, ανάπτυξης ή μεταφοράς σχετικών τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Pompeo δήλωσε επίσης ότι εάν οι χώρες του ΟΗΕ δεν συμμορφωθούν με αυτό και συνεργαστούν με το Ιράν για τα συγκεκριμένα ζητήματα, θα επιβάλουν επίσης κυρώσεις σε αυτές τις χώρες.
Αντ 'αυτού, οι μουλάδες χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για να προκαλέσουν τον θάνατο και την καταστροφή στην Υεμένη, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία, κάτι που ήταν προβλέψιμο… τόνισε ο Pompeo.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν υπερέβη το απόθεμα ουρανίου που αναφέρεται στο JCPOA κατά 10 φορές.
Ωστόσο κράτη μέλη, αποτελούμενα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, απέρριψαν τις αποφάσεις για νέες κυρώσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και δήλωσαν ότι προτιμούσαν τον υφιστάμενο τρόπο διαπραγμάτευσης με το Ιράν.
Η JCPOA υπεγράφη το 2015 μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και της Γερμανίας και της ΕΕ και του Ιράν, με σκοπό την εποπτεία και τη ρύθμιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και την άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επεκτείνουν το  εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν, το οποίο θα λήξει στις 18 Οκτωβρίου και είχε διάρκεια 13 χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι προσπάθειες απέτυχαν τον Αύγουστο 2020, απείλησαν να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που επιτρέπει την επιβολή όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλούμενο την αναστολή των δεσμεύσεών του από το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας.
Η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα, που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία με το Ιράν, δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018 και ότι μια χώρα που δεν είναι μέρος της συμφωνίας δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τον μηχανισμό που επιτρέπει την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Το Ιράν δημοσιοποίησε video με 10 αμερικανούς στρατιώτες

Το Ιράν έδωσε στην δημοσιότητα ένα video που αφορούσε συμβάν τον Αύγουστο του 2020 με 10 Αμερικανούς πεζοναύτες που κρατήθηκαν στον Περσικό Κόλπο για παραβίαση των χωρικών υδάτων του Ιράν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ένας από τους στρατιώτες φαίνεται να κλαίει, στο βίντεο που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση συνοδευόμενη από μουσική. Στο βίντεο, ένας από τους στρατιώτες των ΗΠΑ ζητά συγγνώμη για την κατά λάθος είσοδο στα χωρικά ύδατα του Ιράν.
Επίσης μια αμερικανίδα γυναίκα στρατιώτης, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι οι Ιρανοί τους αντιμετώπισαν καλά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης