Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βόμβα στις ελληνικές τράπεζες - Μαύρη τρύπα 5 δισ. ευρώ μπορεί να δημιουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Βόμβα στις ελληνικές τράπεζες - Μαύρη τρύπα 5 δισ. ευρώ μπορεί να δημιουργήσει ο νέος πτωχευτικός κώδικας
Αναμένοντας την έκθεση της Deloitte
Για μαύρη τρύπα που μπορεί σε ακραία σενάρια να φθάσει και τα 5 δισ. ευρώ μιλούν οι τράπεζες σε ότι αφορά το νέο πτωχευτικό κώδικα ενώ θα επιχειρήσουν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς αυτούς μέσα από την έκθεση μεγάλου συμβουλευτικού οίκου.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι ενστάσεις των τrapez;vn δεν έχουν οδεύσει γραπτώς στο υπουργείο, η διαβούλευση του κώδια έχει ολοκληρωθεί και καθώς το θεσμικό πλάισιο είναι έτοιμο αναμένεται να ψηφιστεί πιθανόν και την άλλη εβδομάδα.
Με σοβαρές ενστάσεις  αναμένεται να εκφράσουν οι τράπεζες απέναντι στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα ενώ μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη και η μελέτη αποτίμησης της εφαρμογής του κώδικα  από τη  Deloitte που θα τεκμηριώνει σενάρια ζημιών των τραπεζών σε περίπτωση που γίνει στρεβλή χρήση του εξωδικαστικού συμβιβασμού στα ενήμερα δάνεια.

Η μελέτη

Τα σενάρια αυτά ξεκινούν από μηδενικές ζημιές, σε έναν μεσαίο έλεγχο του τρόπου με τον οποίον οι πολίτες κινούνται σε σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναφέρουν πως θα φθάσουν περί τα 2 δισ. ευρώ ενώ σε πιο ακραίες καταστάσεις τα 5 δισ. ευρώ.

Η αντίθετη άποψη

Ομως θα πρέπει να σημειωθεί πως;

- Το περιεχόμενο του θεσμικού πλαισίου αποτελεί εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τη 2η ευκαιρία και έχει συζητηθεί επαρκώς με τους θεσμούς. Επομένως όλα τα θέματα έχουν θεωρητικώς εξεταστεί.

-Οι servicers θεωρούν το θεσμικό πλαίσιο πολύ καλό. Βεβαίως οι τράπεζες αντιτείνουν πως οι servicers και τα πιστωτικά ιδρύματα  έχουν διαφορετική οπτική για τα κόκκινα δάνεια λόγω διαφορετικού είδους εργασιών.

-Η πολιτεία αντιτείνει το εύλογο επιχείρημα πως οι ενήμερες οφειλές σε κάποιον που γενικώς οφείλει είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να καταστούν μη ενήμερες όπως και οι λοιπές οφειλές που τον οδηγούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ας σημειωθεί πάντως πως πλήθος εταιριών κρατάει τις διαδικασίες και τις καταστάσεις προκειμένου να φθάσει η 1η του έτους και να ισχύσει ο καινούριο πτωχευτικός νόμος που απαλλάσσει πλήθος κόσμου από παρελθόντα ιδιωτικά χρέη τα οποία τους συνοδεύουν με τρόπο ατελέσφορο επί σειρά ετών.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο νόμου περιορίζει τις υποχρεώσεις των διοικούντων των εταιριών στα όρια της πτωχευτικής περιουσίας της εταιρίας τόσο για τις οφειλές προς το Δημόσιο όσο και για εκείνες προς άλλους τρίτους.

Από την άλλη πλευρά αν ένας διεθνής οίκος κρούσει σε τέτοιο βαθμό τον κώδωνα του κινδύνου είναι εξαιρετικά δύσκολο οι θεσμοί να μην ακούσουν αυτόν τον ήχο και να μην ελέγξουν για άλλη μια φορά τους κινδύνους που επικαλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα ακόμη και εάν το θεσμικό πλαίσιο έχει ψηφστεί.

Πρόγραμμα γέφυρα

Σε ότι α φορά το πρόγραμμα γέφυρα, οι αιτήσεις μέχρι και την Παρασκευή έχουν ξεπεράσει τις 90.000 αιτήσεις  ενώ τα ημερολογιακά όρια βαίνουν προς το τέλος τους. Οι αιτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο λόγω της άρσης του απορρήτου φορολογικού και τραπεζικού κυρίως των συγγενών α βαθμού των δανειοληπτών - που σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούν να πεισθούν-  και λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για το πρόγραμμα γέφυρα  εκτιμάται πως μπορεί να χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος.
Αλλωστε αυτό άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός της χώρας ερωτώμενος σχετικά στη ΔΕΘ. Οι θεσμοί με την ενδεχόμενοι παράταση δεν δηλώνουν ευτυχείς λένες κάποιες καλά ενημερωμένες πηγές. Δεν μπορούν ωστόσο να τα βάλουν με τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας που παρατείνει τα πάντα.
Σε καμία πάντως  των περιπτώσεων η επιδότηση δεν θα ξεπεράσει χρονικά  τους 9 μήνες με τελευταίο μήνα το Σεπτέμβριο του 2021.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης