Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με στρατηγική δύο θέσεων η Τουρκία - Που αποσκοπεί η τακτική Erdogan, νέα παρέμβαση από την ΕΕ για την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα

Με στρατηγική δύο θέσεων η Τουρκία - Που αποσκοπεί η τακτική Erdogan, νέα παρέμβαση από την ΕΕ για την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα
Μετά το μήνυμα Erdogan στο Twitter πως τον λόγο τώρα έχει η διπλωματία ο εκπρόσωπός του Ibrahim Kahlin ανάβει νέες φωτιές
(upd5) Την πολιτική των δύο θέσεων συνεχίζει η Τουρκία, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές διεργασίες για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τις σχετικές ανακοινώσεις μάλιστα να αναμένονται πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 -25/9/2020). Στο πλαίσιο αυτό σε νέα παρέμβαση προχώρησε την Κυριακή (20/9/2020) η πρόεδρος της Commission, Ursula von der Leyen ζητώντας την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία για την επίλυση των προβλημάτων.
Ωστόσο και σήμερα τα μηνύματα της Άγκυρας, έχουν διαφορετική ανάγνωση.
Μετά το μήνυμα Erdogan στο Twitter πως τον λόγο τώρα έχει η διπλωματία ο εκπρόσωπός του Ibrahim Kahlin ανάβει νέες φωτιές.
Συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος έγραψε: «ακούγοντας κάθε ειλικρινές αίτημα, σκοπεύουμε να δώσουμε στη διπλωματία όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο, από τον οποίο μπορούν να κερδίσουν όλοι». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε κάθε σταγόνα ύδατος και γης της χώρας μας μέχρι το τέλος».
Σήμερα, (20/9) ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kahlin, σε δηλώσεις του σε τουρκικά Μέσα απάντησε στις χθεσινές (19/9) δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Macron ότι «ότι η Άγκυρα έχει λάβει το μήνυμα» δηλώνοντας οτι «η Τουρκία δεν εκφοβίζεται με απειλές ή κυρώσεις»
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου τόνισε ακόμη ότι «θα πρέπει να δούμε το νόημα των όσων είπε (ο Γάλλος πρόεδρος) και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσονται. Κατά τη γνώμη μου, ο Macron δεν διαβάζει σωστά τη διεθνή πολιτική. Η γλώσσα των κυρώσεων, των εκβιασμών και των απειλών δεν έχει αποτέλεσμα απέναντι στην Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα πρέπει να το κατανοήσουν".

Der Leyen (EE): Σε διάλογο Ελλάδα – Τουρκία για την επίλυση των προβλημάτων

Την έναρξη διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε με τη σειρά και η πρόεδρος της Commission Ursula von der Leyen επαναβεβαιώνοντας τις διπλωματικές διεργασίες που εκτυλίσσονται για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
«Ένα πράγμα είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι υπάρχει πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο για προστατευτούν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα κυριαρχικά  δικαιώματα.
Κι εδώ η ΕΕ είναι ενωμένη.
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση που διαφαίνεται ότι ξεκινά διάλογος κάτι που είναι σημαντικό.
Γιατί εάν είναι να λυθούν τα προβλήματα είναι σημαντικό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε μία λύση, είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μία σταθερή κατάσταση, κάτι που είναι προς το κοινό συμφέρον μας και η Κύπρος και η Ελλάδα το ξέρουν καλά» σημείωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό στάθηκε ιδιαίτερα στο Σύμφωνο, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και θα καλεί σε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι εάν υπάρχουν κράτη-μέλη, τα οποία εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης λαμβάνουν περισσότερους μετανάστες χρειάζονται στήριξη χρειάζονται αλληλεγγύη κι αυτό θα αποτυπώνεται στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση», τόνισε η von der Leyen.

Η θέση της Ευρώπης και των ΗΠΑ

Βασικός στόχος του διεθνή παράγοντα (ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ) είναι οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ορίζοντα αρχές Οκτωβρίου 2020.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Αθήνα το διάστημα 25 -27 Σεπτεμβρίου, καθώς αποτυπώνει ανάγλυφα την επιδίωξη των ΗΠΑ να εκτονωθεί πλήρως η ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Βασική πηγή ανησυχίας για την αμερικανική διοίκηση είναι η ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.
Την επιθυμία των «ισχυρών παικτών» που διαμορφώνουν ένα πιεστικό πλαίσιο για την έναρξη του διαλόγου επιβεβαιώνουν οι τοποθετήσεις των πρέσβεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που ζητούν άμεση εκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Την ίδια ώρα οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σε βάρος της Ελλάδας, οι νέες NAVTEX αλλά και οι βολές στη Γαλλία έχουν κύριο αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο.

Διπλωματικός πυρετός και έλευση Pompeo

Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται τα επόμενα 24ωρα.
Το διάστημα 25 -27 Σεπτεμβρίου καταφθάνει στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πρόκειται για επίσκεψη, που συνδέεται με τη στρατιωτική συνεργασία – για τον λόγο αυτό θα επισκεφθεί και τη Σούδα – έχει όμως απόλυτη σχέση και με την επιθυμία της Ουάσιγκτον για εκτόνωση της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Δεδομένου ότι, η ελληνική πλευρά έχει προαναγγείλει πολυετές εξοπλιστικό πρόγραμμα θεωρείται βέβαιο, πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία θα τεθούν αιτήματα για στρατιωτική ενίσχυση και βελτίωση στις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πως η έναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας I. Kalin και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Mekel, Y. Heker, καθορίστηκε και το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα.
Μάλιστα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πιθανή μια ακόμα επικοινωνία της κ. Σουράνη με τον Kalin για να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών.

Image

Pyatt: Μέσω διαλόγου όλα τα εκκρεμή θέματα

Όλα τα εκκρεμή θέματα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διπλωματίας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt κατά την ομιλία του στο «Olympia Forum»
Όσο αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά μόνο μεταξύ των κρατών.
«Οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και το EASTMED έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο.
Πιστεύω πως το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και συνεχίζουμε τις επαφές για την εξέλιξή τους χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα που θεωρώ ότι θα είναι άσχετο με το θέμα», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης.
«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν διάρκεια και το μυστικό της επιτυχίας αυτής είναι τα κοινά συμφέροντα όπως μια δημοκρατική λύση στα Βαλκάνια αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες για όλους.
Η Ελλάδα και η σύνδεση της με την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό δίκτυο και σε αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμε καθώς αυτές οι χώρες αποτελούν πυλώνα κατά τις τρομοκρατίας. Ελλάδα και Αμερική οικοδομούν σε ανώτατο επίπεδο τη σχέση τους μέσω του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Donald Trump και λίγες χώρες έχουν τόσο στενή σχέση με τις ΗΠΑ όπως η Ελλάδα», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.
«Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στη Δύση και να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία, εμείς θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Υπ. Άμυνας προκειμένου να αξιολογήσουμε την δυναμικότητα και το δυναμικό», συνέχισε ο κ. Pyatt.

Reichel (Γερμανός πρέσβης): Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Το πιεστικό πλαίσιο, που διαμορφώνεται για την εκκίνηση του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας επιβεβαιώνει ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ernst Reichel.
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Olympia Forum τόνισε, πως οι διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Όπως επισήμανε, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο.
Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία διότι η συμφωνία μπορεί να έρθει μόνο με πραγματικό διάλογο.
Διαφωνίες πιθανώς να υπάρξουν γι’ αυτό και πρέπει να αρχίσουν το ταχύτερο δυνατό οι συζητήσεις, σημειώνει ο κ. Reichel.
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Merkel προσπαθεί να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διένεξη.
Δε τολμώ να κάνω προβλέψεις ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όμως ο στόχος της Ευρώπης είναι ξεκάθαρος και γι’ αυτό οι συζητήσεις που έχουμε κάνει είναι εκτεταμένες.

Τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας

Κι χθές (19/9) η Τουρκία συνέχισε την τακτική «καρότο και μαστίγιο» που ακολουθεί συχνά με στόχο να προκαλέσει σύγχυση και να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.
Από τη μια, η Άγκυρα εμφανίζεται υπέρ της έναρξης του διαλόγου, από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία.
Ο κύκλος επικοινωνιών που έκαναν μετά την Σύνοδο MED7, τόσο ο T. Erdogan αλλά και οι Cavusoglu και Kalin με αξιωματούχους από Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία τους πέρασαν το μήνυμα πώς με μια NAVTEX, η οποία θα φτάνει πολύ κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, θα καταστεί αδύνατο να υπάρξει χώρα που θα στηρίξει την Τουρκία σε ενδεχόμενες κυρώσεις».
Για αυτό το λόγο και υπήρξε και η… υποχώρηση του Oruc Reis για συντήρηση.
Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει να μην έχει ξεκάθαρη ατζέντα και να επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι τα πάντα, από γκρίζες ζώνες, από αποστρατικοποίηση νησιών, ακόμα και το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη, την οποία έχει βαφτίσει εδώ και πολλά χρόνια τουρκική.

Akar: Το ύψος και η δύναμη του Macron δεν επαρκούν, δεν είναι Ναπολέοντας

Λεκτική επίθεση κατά του Γάλλου Προέδρου Macron εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός εθνικής άμυνας Akar τονίζοντας ότι ούτε το ύψος, ούτε το μέγεθος της Γαλλίας και του Macron δεν επαρκούν, δεν είναι ο Ναπολέοντας.
Ο Akar μιλώντας στην τηλεόραση του Βρετανικού καναλιού 4 σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα κατά τον τούρκο υπουργό προκαλεί έχει πραγματοποιήσει εντός λίγων εβδομάδων πολλές πολεμικές ασκήσεις με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων
«Ο Macron υιοθετεί διάφορους ρόλους για να καλύψει τα δικά του προβλήματα.
Ενώ απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα προσπαθεί να αποκτήσει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτά δεν είναι τα σωστά πράγματα.
Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνεχίσουμε τον διάλογό με τη γειτονική μας Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ξεκινήσει διάλογος με την απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ενώ ο Macron, ο οποίος έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας μεταμορφώθηκε με βάση την επιθυμία ενός νεαρού να αλλάξει την ιστορία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την εξουσία να αλλάξει τους κανόνες ή να καθορίσει τα σύνορα.
Ο Macron ρίχνει βενζίνη στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι μέρος της λύσης.
Προσπαθεί να υποκαταστήσει τον Ναπολέοντα, ο οποίος πέθανε πριν από δύο αιώνες, αλλά όλοι βλέπουμε ότι δεν μπορεί να το σηκώσει αυτό.


Νέα Νavtex και η απάντηση της Κύπρου για το Barbaros

Αντι-NAVTEX από Λευκωσία στη νέα ΝAVTEX της Αγκυρας


Νέα Navtex για την περιοχή όπου θα λειτουργεί το Σεισμικό Ερευνητικό Πλοίο Barbaros Hayreddin Pasha έως τις 18 Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποστολή του πλοίου θα διαρκέσει από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου.
Ο Barbaros Hayreddin Pasha θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή κοντά στην Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τα συνοδευτικά πλοία με το όνομα "Tanux-1" και "Apollo Moon"κική.
Σκληρή απάντηση της Λευκωσίας στην Άγκυρα με αντι-NAVTEX, απέναντι στη νέα παράνομη NAVTEX της Άγκυρας με την οποία παρατείνονται οι εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου "Barbaros" στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της η Τουρκία επίσης εξέδωσε άλλες δύο NAVTEX για εκπαιδευτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από 19-20 Σεπτεμβρίου και τη Μαύρη Θάλασσα από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρει η Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην αντι-NAVTEX για το Barbaros, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Barbaros.
Στην αντι-NAVTEX τονίζεται επίσης ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Barbaros, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Πηγές ΕΕ: Θα υπάρξουν συνέπειες, εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια

Το «στίγμα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να δοθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 21 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Τουρκία θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, ενώ ψηλά στην ατζέντα θα είναι και η Κίνα.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθούν η Λευκορωσία, η Λιβύη και η Βενεζουέλα.
Όπως επισημαίνει ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης», ενώ σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».
Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τονίζει ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και αναφέρει ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης