Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τα πυρηνικά – Κατά Γαλλία, Γερμανία

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για τα πυρηνικά – Κατά Γαλλία, Γερμανία
Από την Ευρώπη, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία διαφωνούν με την πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν - Κατά Ρωσία και Κίνα
Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν ξανά κυρώσεις στο Ιράν
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επανέφερε τις κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε:
Η χαμηλή απόδοση του Ιράν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο JCPOA και η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να παρατείνει τις κυρώσεις όπλων κατά του Ιράν που ισχύουν για 13 χρόνια προκάλεσε στις ΗΠΑ να λάβουν αυτήν την απόφαση»
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό ως πυρηνική συμφωνία με δυτικές χώρες.
Ο Pompeo ανέφερε ότι οι παραχωρήσεις που δόθηκαν έχουν ενισχύσει τέτοια καθεστώτα καθ 'όλη την ιστορία.
Για το λόγο αυτό, οι ΗΠΑ, επανενεργοποίησαν τις κυρώσεις που ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από σήμερα, και δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν όλες τις κυρώσεις στα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ στα 1696, 1737, 1747, 1803, 1835 και 1929.
Ο Pompeo χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η χαμηλή απόδοση του Ιράν στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ορίζονται στο JCPOA και η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επεκτείνει τις κυρώσεις για τα όπλα εναντίον του Ιράν που έχουν τεθεί σε ισχύ για 13 χρόνια προκάλεσαν στις ΗΠΑ την απόφαση αυτή.
Η αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντισταθμίστηκε από τις ΗΠΑ που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν αυτό να συμβεί.
Από την άλλη πλευρά, ο Pompeo κάλεσε όλες τις χώρες του ΟΗΕ να συμμορφωθούν με τις νέες αποφάσεις για τις κυρώσεις κατά του Ιράν και δήλωσε ότι εκτός από το εμπάργκο όπλων, περιλαμβάνει την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Ιράν, όπως ο εμπλουτισμός και η επεξεργασία ουρανίου και η αναστολή δοκιμών, ανάπτυξης ή μεταφοράς σχετικών τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Pompeo δήλωσε επίσης ότι εάν οι χώρες του ΟΗΕ δεν συμμορφωθούν με αυτό και συνεργαστούν με το Ιράν για τα συγκεκριμένα ζητήματα, θα επιβάλουν επίσης κυρώσεις σε αυτές τις χώρες.
Αντ 'αυτού, οι μουλάδες χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για να προκαλέσουν τον θάνατο και την καταστροφή στην Υεμένη, το Ιράκ, τον Λίβανο και τη Συρία, κάτι που ήταν προβλέψιμο… τόνισε ο Pompeo.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν υπερέβη το απόθεμα ουρανίου που αναφέρεται στο JCPOA κατά 10 φορές.
Ωστόσο κράτη μέλη, αποτελούμενα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, απέρριψαν τις αποφάσεις για νέες κυρώσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ και δήλωσαν ότι προτιμούσαν τον υφιστάμενο τρόπο διαπραγμάτευσης με το Ιράν.
Η JCPOA υπεγράφη το 2015 μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και της Γερμανίας και της ΕΕ και του Ιράν, με σκοπό την εποπτεία και τη ρύθμιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και την άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επεκτείνουν το  εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στο Ιράν, το οποίο θα λήξει στις 18 Οκτωβρίου και είχε διάρκεια 13 χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι προσπάθειες απέτυχαν τον Αύγουστο 2020, απείλησαν να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που επιτρέπει την επιβολή όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλούμενο την αναστολή των δεσμεύσεών του από το Ιράν βάσει της πυρηνικής συμφωνίας.
Η ΕΕ, η Ρωσία και η Κίνα, που είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία με το Ιράν, δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018 και ότι μια χώρα που δεν είναι μέρος της συμφωνίας δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει τον μηχανισμό που επιτρέπει την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Το Ιράν δημοσιοποίησε video με 10 αμερικανούς στρατιώτες

Το Ιράν έδωσε στην δημοσιότητα ένα video που αφορούσε συμβάν τον Αύγουστο του 2020 με 10 Αμερικανούς πεζοναύτες που κρατήθηκαν στον Περσικό Κόλπο για παραβίαση των χωρικών υδάτων του Ιράν και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ένας από τους στρατιώτες φαίνεται να κλαίει, στο βίντεο που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση συνοδευόμενη από μουσική. Στο βίντεο, ένας από τους στρατιώτες των ΗΠΑ ζητά συγγνώμη για την κατά λάθος είσοδο στα χωρικά ύδατα του Ιράν.
Επίσης μια αμερικανίδα γυναίκα στρατιώτης, από την άλλη πλευρά, δηλώνει ότι οι Ιρανοί τους αντιμετώπισαν καλά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS