Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ 22/9: Η Τουρκία δεν θα απομονωθεί στην Αν. Μεσόγειο – ΗΠΑ: Το Αιγαίο δεν είναι τουρκική λίμνη, πίεση για ΑΟΖ Καστελόριζου

Μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ 22/9: Η Τουρκία δεν θα απομονωθεί στην Αν. Μεσόγειο – ΗΠΑ: Το Αιγαίο δεν είναι τουρκική λίμνη, πίεση για ΑΟΖ Καστελόριζου
Ο αμερικανικός παράγοντας κατανοεί το κενό εξουσίας που άφησε στην περιοχή και πλέον σπεύδουν εκ νέου στην Ανατολική Μεσόγειο με τριπλό στόχο
Ενώ πυκνώνουν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες ενόψει του διαλόγου που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2020 μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Γερμανία και τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις ώστε να διαμορφωθεί κατ΄ ουσία η ατζέντα των θεμάτων, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προετοιμάζει «μανιφέστο» στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα η ΕΕ φαίνεται ότι συμφώνησε να παγώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου μετά από αίτημα της Γερμανίας και άλλων 7 χωρών , ωστόσο ο μαραθώνιος συνεχίζεται…
Ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος στέλνει μηνύματα στην Τουρκία και στον Erdogan ενώ ο αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών Pompeo που επισκέπτεται την Ελλάδα στέλνει πολλαπλά μήνυμα να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία.
Ο αμερικανικός παράγοντας κατανοεί το κενό εξουσίας που άφησε στην περιοχή και πλέον σπεύδουν εκ νέου στην Ανατολική Μεσόγειο με τριπλό στόχο
1)Να αποσαφηνίσουν ότι η Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι μέρος της αμερικανικής επιρροής και να ανακόψουν την Γαλλική επέκταση και τις κινήσεις Macon του Γάλλου Προέδρου.
2)Να συμβάλλουν στην διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Οι αμερικανοί, ξεκάθαρα δεν θέλουν το Ανατολικό Αιγαίο να μετατραπεί σε τουρκική λίμνη αλλά από την άλλη θα πιέσουν στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Με βάση πληροφορίες οι ΗΠΑ θα πιέσουν να υπάρξει ένας συμβιβασμός με την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
3)Οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν θετικά την συνεργασία Ελλάδος και Γαλλίας η οποία θα πουλήσει 18 πολεμικά πλοία Rafale.
Ξεκάθαρα ο αμερικανικός παράγοντας δεν αντιμετωπίζει θετικά τον επεκτατισμό της Γαλλίας, ούτε το πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας.
Οι αμερικανοί μέσω του Pompeo – παρ΄ ότι στις 3 Νοεμβρίου 2020 θα διεξαχθούν οι αμερικανικές εκλογές – θέλουν να επανακαθορίσουν τον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή.
Η Ελλάδα αναβαθμίζεται ξεκάθαρα αλλά οι ΗΠΑ δεν θέλουν ρήξη με την Τουρκία.
Να σημειωθεί πάντως ότι εκ νέου οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο Biden των δημοκρατιών εμφανίζει προβάδισμα 6% έναντι του Trump.
Ο Biden έχει δημοσίως αναφερθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ ο Trump παρασκηνιακώς θεωρεί «καλό φίλο» τον Erdogan τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το μανιφέστο Erdogan στον ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου

Ο Πρόεδρος Erdogan θα απευθυνθεί στους παγκόσμιους ηγέτες την πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του κορωνοιού στις 22 Σεπτεμβρίου 2020.
Ο Erdogan θα εμφανιστεί ως εκφραστής του καταπιεσμένου Ισλάμ και θα αναδείξει πως οι «μεγάλες αποικιοκρατικές δυνάμεις θέλουν να ελέγξουν την Ανατολική Μεσόγειο, η εποχή της αποικιοκρατίας έχει τελειώσει»
«Η Συρία, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο σε σχέση με την Ελλάδα θα είναι τα θέματα που θα αναδείξει ο Erdogan τονίζοντας ότι η περίοδος της αποικιοκρατίας έχει λήξει.
Οι Σταυροφόροι λεηλάτησαν τα αραβικά κράτη και αυτό δεν θα επαναληφθεί η Τουρκία έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει τις μεθοδεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη»
Ειδικά αυτή η αναφορά αποδεικνύει την πίεση που δέχεται ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος από ΗΠΑ και Γερμανία ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλλία δια των απειλών και οι ΗΠΑ και Γερμανία δια της διπλωματικής οδού φαίνεται ότι έχουν καθορίσει το πλαίσιο για την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Με βάση πληροφορίες ο Erdogan θα αναφερθεί πολύ διεξοδικά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας ότι δεν μπορεί μια χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Μεσόγειο να κατέχει τα λιγότερα θαλάσσια δικαιώματα.
Οι Τούρκοι διεκδικούν μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου και μονίμως αναφέρουν ότι δεν μπορεί ένα ελληνικό νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως το Καστελόριζο που απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και μόλις 2,02 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία να έχει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ.
Την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως καθορίζεται από το Δίκαιο για την Θάλασσα του 1982 – που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία – ωστόσο το νέο επιχείρημα τους είναι ότι όποια νησιά βρίσκονται εντός της ηπειρωτικής ΑΟΖ που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική ξηρά δεν μπορεί να έχει επιπρόσθετη ΑΟΖ.
Π.χ. ένα νησί που βρίσκεται στο 198 ναυτικό μίλι από την ηπειρωτική ξηρά συμπεριλαμβάνεται στην ηπειρωτική ΑΟΖ αλλά κατά την Τουρκία δεν μπορεί το νησί να έχει ξεχωριστή ΑΟΖ γιατί τότε 198 μίλια η ΑΟΖ της ηπειρωτικής χώρας + 200 ναυτικά μίλια της νησιωτικής = δημιουργείται μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 398 ναυτικών μιλίων…
Ωστόσο εάν το επιχείρημα των τούρκων είναι ορθό, τότε το Καστελόριζο που βρίσκεται 313 ναυτικά μίλια μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα… μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Επίσης όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά η Τουρκία ένα θέμα θεωρεί μείζον την ΑΟΖ του Καστελόριζου, τα υπόλοιπα θέματα όπως αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες, 13 νησιά που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα εκτός διεθνών Συνθηκών κ.α. είναι τακτικισμοί για να πετύχουν τον βασικό τους στόχο.

Ο Erdogan κατηγορεί τους αποικιοκράτες αλλά συμπεριφέρεται ως αποικιοκράτης – Τι είπε για την οικονομία

Και ενώ ο Erdogan θα κατηγορήσει τις μεγάλες δυνάμεις ως αποικιοκράτες, η συμπεριφορά του είναι ξεκάθαρα αποικιοκρατική.
Σε συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος του ανέφερε «εάν η Τουρκία αποσυρθεί από τη Συρία, θα επανέλθει η ειρήνη;
Εάν αγνοήσουμε το Βόρειο Ιράκ οι τρομοκράτες θα εξαφανιστούν; Αν η Τουρκία απομακρυνθεί από την Λιβύη, ένα πραξικόπημα δεν βρίσκεται προ των πυλών;
Εάν αφήσει την Γαλλία που αναζητάει τον νέο της γεωπολιτικό προσανατολισμό η ΕΕ θα συνδράμει στα δικαιώματα που έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο;
Η Τουρκία ξεπερνά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, υποστηρίζει ο Erdogan.
Τα επίπεδα παραγωγής της Τουρκίας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο 2020, καθώς η χώρα έχει ξεπεράσει ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού.
«Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξάνεται από τον Απρίλιο, όταν ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν στην κορύφωση του», δήλωσε ο Erdogan στα εγκαίνια ενός νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Βόρειου Μαρμαρά ένα έργο 400 χιλιομέτρων.
Η τουρκική κυβέρνηση έθεσε το στόχο ανεργίας για το 2020 στο 11,8%, με το ποσοστό να προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά στο 9,8% έως το 2022.
Ο κόσμος συγκρίνει την Τουρκία με τις χώρες της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιέζουν για αντίμετρα

Ο συνταξιούχος Συνταγματάρχης Πληροφοριών Coşkun Başbuğ αναφέρει ότι ο Erdogan, πρέπει να στείλει ένα μήνυμα από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η αποικιοκρατική νοοτροπία των μεγάλων κρατών.
Η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να είναι το παράδειγμα σε αυτό το θέμα.
Υπάρχουν 8 παραθαλάσσια κράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν 8 κράτη που προσπαθούν εμπλακούν στην περιοχή και από αυτά 2-3 κράτη βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα του ΟΗΕ.
Οι τρίτες χώρες πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το δεύτερο μήνυμα, του Erdogan πρέπει να αφορά τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τις Ισλαμικές χώρες.
Ενώ τα δύο τρίτα των παραθαλάσσιων κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μουσουλμανικά κράτη, δεν υπάρχει ενότητα μεταξύ αυτών.
Θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των μουσουλμανικών κρατών που βρίσκονται στην Μεσόγειο.
Ο Cem Gürdeniz Ναύαρχος εν αποστρατεία αναφέρει ότι σε αυτή την νέα εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Τουρκία πρέπει να εστιάσει στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της.
Στον ΟΗΕ ο Erdogan πρέπει να εστιάσει
-Στα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Ειδικά να αιτιολογηθεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την  Λιβύη.
-Να αναδειχθεί το πρόβλημα των προσφύγων.
-Να ασκηθεί κριτική για τη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
-Να αναλυθεί γιατί η Τουρκία προβαίνει σε έρευνες και γεωτρήσεις, γιατί ανακοινώνει Navtex και στρατιωτικές ασκήσεις με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.
- Οι τουρκοκύπριοι να εξηγήσουν με σαφήνεια τα παιχνίδια της Ελλάδας και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης