Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politiken: Πέτυχε το πείραμα της Σουηδίας με τον κορωνοϊό, κοντά σε ανοσία της αγέλης

Politiken: Πέτυχε το πείραμα της Σουηδίας με τον κορωνοϊό, κοντά σε ανοσία της αγέλης
Λίγα τα κρούσματα και ελάχιστοι οι θάνατοι στη Σουηδία
Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης προσπαθεί να περιορίσει το δεύτερο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό, ένας Δανός καθηγητής ισχυρίζεται ότι η πανδημία «μπορεί να τελειώσει στη Σουηδία», χάρη στην ανοσία της αγέλης.
Η Σουηδία κατέγραψε 224 κρούσματα Covid-19 την Πέμπτη (17/9/2020), αριθμός σχεδόν ισοδύναμος με τις καθημερινές νέες λοιμώξεις τους τελευταίους δύο μήνες. Κανένας ασθενής δεν απεβίωσε.
Ωστόσο, η κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι διαφορετική.
Τουλάχιστον 300.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο την περασμένη εβδομάδα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να χαρακτηρίζει την αύξηση των λοιμώξεων ως «συναγερμό».
Ακόμη και ο γειτονική Δανία, είδε κατά μέσο όρο 61 κρούσματα ανά εκατομμύριο άτομα όλη την εβδομάδα, σε σύγκριση με τα σχετικά μέτρια 23 στη Σουηδία.
Ο Kim Sneppen, καθηγητής  στο Ινστιτούτο Niels Bohr της Κοπεγχάγης, πιστεύει ότι οι Σουηδοί αναπτύσσουν επιτέλους «ανοσία της αγέλης» στον θανατηφόρο ιό.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Σουηδοί έχουν αποκτήσει ένα στοιχείο ανοσίας έναντι της νόσου, το οποίο, μαζί με οτιδήποτε άλλο κάνουν για να αποτρέψουν τη διάδοση της λοίμωξης, αρκεί για να συγκρατήσει την εξάπλωση της νόσου», είπε στην Politiken.
Όταν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του πληθυσμού έχει μολυνθεί από έναν ιό, έχει αναρρώσει και έχει αυξηθεί η ανοσία, ο ιός δεν μπορεί πλέον να βρει αρκετούς νέους ξενιστές για να εξαπλωθεί.
Σε αυτό το σημείο, ο πληθυσμός έχει επιτύχει «ανοσία της αγέλης» στον ιό.
Συνήθως, το 60% του πληθυσμού πρέπει να μολυνθεί για να φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά ο καθηγητής μαθηματικών  του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Tom Britton είπε στην Politiken ότι ακόμη και «το 20% της ανοσίας κάνει μια πολύ μεγάλη διαφορά».
Ωστόσο, η ανοσία της αγέλης ήταν μια αμφιλεγόμενη ιδέα στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson δέχθηκε σφοδρή κριτική χτυπήθηκε από τα ΜΜΕ όταν αρχικά αποφάσισε να δεχθεί μία βραχυπρόθεσμη αύξηση των θανάτων  σε αντάλλαγμα με την ανοσία της αγέλης.
Η Σουηδία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ακολούθησε αυτήν την ιδέα και επέλεξε να μην εφαρμόσει ένα lockdown.
Απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις περισσότερων των 50 ατόμων και οι ηλικιωμένοι αποφάσισαν να μείνουν σπίτι.
Δεν απευθύνθηκαν συστάσεις για χρήση μάσκας και εστιατόρια, σχολεία, μπαρ και επιχειρήσεις δεν έκλεισαν.
Ζητήθηκε από τους πολίτες, χωρίς νόμο, να διατηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να εργαστούν από το σπίτι, εάν είναι δυνατό.
Η Δανία, αντιθέτως, ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλε lockdown.
Αυτοί οι περιορισμοί ήρθησαν τον Ιούνιο, αλλά από τότε η χώρα γνώρισε αύξηση των νέων λοιμώξεων.
Ακριβώς 454 περιπτώσεις Covid-19 αναφέρθηκαν την Παρασκευή (17/9), ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.
Ωστόσο, η Σουηδία πλήρωσε ένα τίμημα για την φαινομενικά μακροπρόθεσμη επιτυχία της.
Στους 580, ο αριθμός των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας είναι πέντε φορές υψηλότερος από τους 109 της Δανίας - και το ποσοστό θανάτου ήταν πολύ υψηλότερο στη Σουηδία τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο από ό, τι στη Δανία.
«Αυτό είναι που έχουν πληρώσει.
Από τη θετική πλευρά, μπορεί τώρα να έχουν τελειώσει με την πανδημία», δήλωσε ο Sneppen.
Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας της Σουηδίας εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ορισμένες χώρες που εφάρμοσαν σκληρά lockdowns, όπως η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 652 και 614 θανάτους ανά εκατομμύριο αντίστοιχα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης