Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Ισπανίας, στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση

S&P: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της Ισπανίας, στο «Α» παραμένει η αξιολόγηση
Η S&P Global Ratings υποβαθμίζει τις προοπτικές της Ισπανίας
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) της Ισπανίας η S&P Global Ratings, επιβεβαιώνοντας σε «Α» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι η ανταπόκριση της Ισπανίας στις αυξανόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις κινδυνεύει από τον πολιτικό κατακερματισμό και τον κορεσμό των μεταρρυθμίσεων.
«Η Ισπανία εισήλθε στο 2020 με δύσκολο ιστορικό στη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική μεταρρύθμιση.
Δεν έχει εγκριθεί προϋπολογισμός από το 2018.
Επιπλέον, υπήρξε περιορισμένη εφαρμογή μέτρων υπέρ της ανάπτυξης από τις αναθεωρήσεις ορόσημων του 2012 στον κώδικα εργασίας.
Ωστόσο, από την περίοδο 2015-2019, η ισπανική οικονομία σημείωσε ισχυρή και ισορροπημένη ανάπτυξη κατά μέσο όρο 2,8%.
Η πανδημία σταμάτησε την ανάπτυξη», σχολιάζει ο οίκος, ο οποίος αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11,3%, προτού ανακάμψει κατά 8,2% τον επόμενο χρόνο, με βάση την υπόθεση ότι μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο κατά του COVID-19 θα διανεμηθεί το αργότερο το β’ εξάμηνο του 2021.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας επωφελείται από την ένταξή της στην Ευρωζώνη και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ οι βασικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν μεταξύ άλλων το υψηλό δημόσιο χρέος, η αγορά εργασίας και πιθανές περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Οι ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν το σοκ του COVID-19 σε συνδυασμό με «κληρονομιά» προβληματικών περιουσιακών στοιχείων από την προηγούμενη κρίση, αλλά με πολύ μικρότερα βιβλία δανείων, επαρκές κεφάλαιο, ισορροπημένα προφίλ χρηματοδότησης και άφθονη ρευστότητα.
Η ύφεση, ωστόσο, θα επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες προκλήσεις κερδοφορίας των τραπεζών, σε μια εποχή που ο κλάδος στο σύνολό του εκτίθεται σε τεχνολογική αναστάτωση.
Οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου για την Ισπανία:
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης