Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το επόμενο κύμα της παγκόσμιας ανάκαμψης θα εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων

Το επόμενο κύμα της παγκόσμιας ανάκαμψης θα εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων
Η επόμενη φάση της οικονομικής ανάκαμψης πιθανότατα θα καθοδηγηθεί από επενδύσεις σε υποδομές με αποτέλεσμα να ωφεληθούν οι τιμές των εμπορευμάτων, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.
Η επόμενη φάση της οικονομικής ανάκαμψης πιθανότατα θα καθοδηγηθεί από επενδύσεις σε υποδομές με αποτέλεσμα να ωφεληθούν οι τιμές των εμπορευμάτων, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC.
Η πρόβλεψη έρχεται σε μια στιγμή που οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν στενά τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση στον αριθμό των αναφερόμενων μολύνσεων Covid-19.
Η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε τους παγκόσμιους οργανισμούς να εκδώσουν δυσοίωνες  οικονομικές προβλέψεις μέσα στο 2 020, με τελευταία την προειδοποίηση του ΟΟΣΑ την Τετάρτη 16/9 ότι οι προοπτικές παραμένουν «εξαιρετικά αβέβαιες»
Ένα σημάδι ότι η ανάκαμψη μπορεί να κερδίζει δυναμική, ωστόσο, ήρθε καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο (Κίνα) ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή επεκτάθηκε περισσότερο σε οκτώ μήνες τον Αύγουστο.
Η Κίνα, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση ανάκαμψης εδώ και μήνες, δημοσίευσε στοιχεία την Τρίτη που έδειξαν ότι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε στο 5,6% τον Αύγουστο του 2020.
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η ανάπτυξη στην Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται, με τα κυβερνητικά κίνητρα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη.
«Έχουμε ήδη δει μια αντίδραση με αύξηση της ζήτησης μετάλλων στην Κίνα», δήλωσε ο Max Layton, επικεφαλής εμπορευμάτων της Citi.
«Ήταν εντυπωσιακό το πόσο ισχυρά η Κίνα έχει ανακάμψει από την πλευρά της κατασκευής υποδομών», συνέχισε, αναλογιζόμενος το «θεαματικό» ράλι που παρατηρήθηκε σε ολόκληρο τον χώρο των βιομηχανικών εμπορευμάτων.
Ο Layton εντόπισε «τρεις μεγάλους καταλύτες» για να παρακολουθούν οι επενδυτές εμπορευμάτων έως το τέλος του 2020: ειδήσεις για εμβόλια κατά του κορωνοϊού. τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και την κλίμακα του πακέτου χαλάρωσης των ΗΠΑ.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος θα μπορούσαν να εκτοξευτούν

«Πιστεύω ότι πολλά από τα κίνητρα θα βασίζονται στις υποδομές.
Γνωρίζουμε ήδη ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα υποδομών  σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτήν την περίοδο», δήλωσε ο Nitesh Shah, διευθυντής της WisdomTree Investments στη Νέα Υόρκη.
«Γιατί να χάσουμε μια καλή κρίση;
Οι κυβερνήσεις μπορούν να περάσετε πολλά προγράμματα υποδομών που ήταν κολλημένα εδώ και δεκαετίες αυτή τη στιγμή», συνέχισε ο Shah.
«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για μια μεγάλη ανάκαμψη σε σχήμα V, αλλά ακόμη και κάποιο είδος ανάκαμψης είναι καλό για τον βιομηχανικό χώρο».
Η ανάκαμψη σε σχήμα V αναφέρεται σε μια απότομη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που στη συνέχεια συνδυάζεται με μια απότομη ανάκαμψη.
«Τελικά, αν κοιτάξετε την αντίδραση που κάνουν οι οικονομίες (απέναντι στην κρίση της πανδημίας), είδαμε τη δημοσιονομική απόκριση, είδαμε τις κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια, είδαμε τις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν περισσότερα χρήματα στις οικονομίες.
Η επόμενη φάση είναι τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές παγκοσμίως», δήλωσε ο Andy Critchlow επικεφαλής της S&P Global Platts.
«Το είδαμε αυτό το 2008-2009 ως απάντηση στην οικονομική κρίση και τι έγινε τότε;
Υπήρξε ράλι σε μερικά από τα βασικά βιομηχανικά εμπυρεύματα», είπε.
«Παρακολουθώ πολύ τα εμπορεύματα όπως το σιδηρομετάλλευμα τώρα, επειδή αυτά τα είδη βιομηχανικών προϊόντων θα δουν την τιμή τους να εκτοξεύεται εάν υπάρξουν επενδύσεις σε υποδομές και στη συνέχεια αυτή η άνοδος θα επεκταθεί και στην τιμή του πετρελαίου».
Οι τιμές των σιδηρομεταλλεύματος σημείωσαν άνοδο στα υψηλά 6,5 ετών σχεδόν στα 129 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος έχουν αυξηθεί περισσότερο από 37% σε ετήσια βάση.
Παράλληλα με τα καθαρά μηδενικά επιτόκια σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για αντιστάθμιση έναντι του αντιληπτού κινδύνου πληθωρισμού βοήθησε έτσι ώστε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού να σημειώσουν άνοδο περισσότερο από 28% μέχρι στιγμής μεσα στο 2020, ενώ το ασήμι αυξήθηκε περίπου 50% την ίδια περίοδο.
Κοιτώντας μπροστά στο 2021, ο Critchlow πρότεινε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν σύντομα να ανακοινώσουν «μεγάλες» εξελίξεις στις υποδομές.
Στις επενδύσεις υποδομών πιθανότατα θα ηγηθούν η Κίνας, η Ινδία και οι ΗΠΑ, υποστήριξε, σημειώνοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να ξοδέψουν «πάρα πολλά χρήματα» σε υποδομές.
«Αυτό πρέπει να είναι καλό για τη ζήτηση πετρελαίου και πρέπει να είναι καλό για τα βασικά εμπορεύματα».

Trump εναντίον Biden σχετικά με τις υποδομές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump φημολογείται ότι ετοιμάζει σχέδιο ανάπτυξης υποδομών ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή.
Ωστόσο, η θέση του σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές παρέμεινε ασαφής πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Η εκστρατεία Trump ανακοίνωσε τη δεύτερη θητεία του προέδρου τον περασμένο μήνα, δεσμεύοντας να «οικοδομήσει το μεγαλύτερο σύστημα υποδομών στον κόσμο».
Το δελτίο τύπου δεν προσέφερε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς ο Trump σχεδιάζει να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση εάν επανεκλεγεί.
 Το 2016, είχε δεσμευτεί να δαπανήσει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε υποδομές, αλλά έκτοτε δεν έχουν συμβεί και πολλά.
Συγκριτικά, ο υποψήφιος των Δημοκρατιών J. Biden έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια «για να χτίσει μια σύγχρονες, βιώσιμες υποδομές και ένα δίκαιο μέλλον καθαρής ενέργειας».
Ο Biden είπε, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να ανοικοδομήσει δρόμους, γέφυρες, χώρους πρασίνου και υδάτινα συστήματα, καθώς και να παρέχει καθολική ευρυζωνική σύνδεση.
«Στο βαθμό που η αγορά πιστεύει ότι πρόκειται να βελτιώσει τις υποδομές, τότε ναι, είναι καλά νέα για τα εμπορεύματα που πρόκειται να εκτίθενται στις προτάσεις και των δύο υποψηφίων», δήλωσε ο Layton της Citi.
Παράλληλα ανέφερε πως οι προηγούμενες δεσμεύσεις του Trump για έργα υποδομών «παλαιού τύπου», όπως δρόμοι και γέφυρες, πιθανότατα θα ενισχύσουν το χάλυβα.
Η δέσμευση του Biden να αναπτύξει τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα ωφελήσει πιθανώς τον χαλκό και, σε μικρότερο βαθμό, το ασήμι, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης