Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ε.Ε φοβούμενη τις ελλείψεις, θέλει να αγοράσει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο κατά του Covid

Reuters: Η Ε.Ε φοβούμενη τις ελλείψεις, θέλει να αγοράσει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο κατά του Covid
Η ΕΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων τον επόμενο χρόνο (2021) ενδέχεται να παρουσιάσει έλλειψη- Ψάχνει νέους πόρους για το ειδικό ταμείο ενίσχυσης της
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στο ειδικό ταμείο της, για να καλύψει τον εφοδιασμό της με έξτρα εμβόλια κατά του COVID-19, καθώς εκτιμά ότι ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων τον επόμενο χρόνο (2021) παγκοσμίως, ενδέχεται να παρουσιάσει έλλειψη, ανέφεραν πηγές της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεδρίαση της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα (Σεπτέμβριος 2020) ανέφερε ότι «προσπαθούσε να προβεί σε μια ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς ο συνολικός αριθμός εμβολίων που θα μπορούσαν να παραχθούν παγκοσμίως το επόμενο έτος φτάνει τα 2,4 δισεκατομμύρια», δήλωσαν οι ευρωπαϊκές πηγές.
Το πρόγραμμα του ΠΟΥ, που ονομάζεται COVAX, θέλει να εξασφαλίσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 και πολλές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αγωνίζονται να διασφαλίσουν την πλήρη επάρκεια στις δικές τους προμήθειες με εμβόλια.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής, η προσφορά θα μπορούσε όμως, να ξεπεράσει τη ζήτηση το επόμενο έτος.
Σημειώνεται πάντως, ότι τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια την Πέμπτη 17/09/2020, και η πανδημία δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Στο πλαίσιο της νέας δράσης της, η Επιτροπή προτρέπει τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις με έναν έβδομο κατασκευαστή εμβολίων, ανέφεραν οι πηγές, ενώ έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με την AstraZeneca και τη Sanofi και ανακοίνωσαν περαιτέρω συνομιλίες με τις Johnson & Johnson, Moderna , Pfizer και CureVac για πιθανές λήψεις COVID-19.
Η Επιτροπή ανέφερε επίσης, ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα απαιτούσε τη προσθήκη χρημάτων στο ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, το οποίο μέχρι τώρα έχει διαθέσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει τα μελλοντικά εμβόλια COVID-19, ανέφεραν οι πηγές.
Στην συνάντηση, οι απεσταλμένοι υποστήριξαν το σχέδιο ενίσχυσης του ESI, αλλά οι συνομιλίες σχετικά με το πόσο πρέπει να εντάξει κάθε κυβέρνηση της ΕΕ βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει.
"Τα κράτη μέλη γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν πρόσθετες συνεισφορές στο ESI εάν θέλουμε να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο, καθώς υπάρχει μόνο ένα περιορισμένο ποσό χρηματοδότησης για το ESI", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Παρασκευή 18/09/2020, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής διάσκεψης υπουργών υγείας της ΕΕ στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμά ότι θα χρειαστούν επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των υπαρχόντων υποψήφιων εμβολίων.
Τα χρήματα της ΕΕ χρησιμοποιούνται για προκαταβολές σε κατασκευαστές εμβολίων και καλύπτουν κυρίως το κόστος ανάπτυξης και παραγωγής.
Ωστόσο, η αρχική πληρωμή θα χαθεί εάν ένα εμβόλιο αποδειχθεί αναποτελεσματικό ή επικίνδυνο.
Τον Αύγουστο του 2020, η Επιτροπή έδωσε για παράδειγμα στην AstraZeneca 336 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει υπό αυτές τις συνθήκες- 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, με δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.
Σημειώνεται τέλος, πως οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εξασφαλίσει, ή διαπραγματεύονται την προμήθεια, περίπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων από ένα μελλοντικό εμβόλιο κατά του COVID-19, από έξι εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης