Προς την Αίγυπτο στρέφεται η τουρκική διπλωματία - Η Άγκυρα προσφέρει «τρεις φορές την Κύπρο»

Προς την Αίγυπτο στρέφεται η τουρκική διπλωματία - Η Άγκυρα προσφέρει «τρεις φορές την Κύπρο»
Προς την Αίγυπτο στρέφεται η τουρκική κυβέρνηση
Η Τουρκία βρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών με την Αίγυπτο, με απώτερο στόχο να υπάρξει προσέγγιση των δύο χωρών, ώστε να ανατραπούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας της με της Ελλάδα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αναφέρει άρθρο της τουρκικής Hurriyet.
Στο κείμενο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε αναφέρει πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών βρίσκονται σε επαφή.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών προ δύο ημερών στη συνέντευξή του στο CNN Turk.
«Δεν ισχύει ότι δεν συνομιλούμε με την Αίγυπτο.
Γίνονται συνομιλίες σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.
Προτείναμε στην Αίγυπτο να υπογράψουμε μία συμφωνία ανάλογη με εκείνη που υπογράψαμε με την Λιβύη» δήλωσε ο Mevlut Cavusoglu.
Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, «η προτεινόμενη συμφωνία ανοίγει στην Αίγυπτο χώρο που αντιστοιχεί τρεις φορές στην έκταση της Κύπρου».
Η ίδια ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιεί την Αίγυπτο.
Παρ’ όλο που δεν έχουν κανένα άλλο κοινό συμφέρον, τραβάει την Αίγυπτο στο πλευρό της στη βάση της αντίθεσης τους προς την Τουρκία».
Ανάλογα, όπως υποστηρίζει, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδοτούν την Αίγυπτο, παρέχοντας ρευστότητα, με αντάλλαγμα να μην συνομιλεί με την Τουρκία και να κινηθεί μαζί με την Ελλάδα, όσον αφορά στην αντιτουρκική τους στάση.
«Αν συμφωνήσεις με εμάς για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα προσθέσεις στην οικονομία σου περιοχή ίση με τρεις φορές την Κύπρο», φέρεται να είπε η Τουρκία στην Αίγυπτο.
Είναι προς το συμφέρον της Αιγύπτου να συμπαραταχθεί με την Τουρκία, ήταν το μήνυμα που εστάλη από την τουρκική πλευρά -θέση που παγίως εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι.
«Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσπαθούν διοχετεύοντας χρήμα να εμποδίσουν τις συνομιλίες αυτές και τη συμφωνία, παρασκηνιακά η διπλωματία λειτουργεί» σημειώνει η αρθρογράφος.
Image
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS