Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Απρόβλεπτες περιφερειακές εκλογές και δημοψήφισμα στις 20-21/9 - Τεστ για τη Lega

Ιταλία: Απρόβλεπτες περιφερειακές εκλογές και δημοψήφισμα στις 20-21/9 - Τεστ για τη Lega
Η διπλή αναμέτρηση χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη και αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση του Giuseppe Conte αλλά και για τη Lega
Κρίσιμη διπλή εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Ιταλία το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου 2020, καθώς εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές και το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.
Η διπλή αναμέτρηση χαρακτηρίζεται απρόβλεπτη και αποτελεί ένα σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση του Giuseppe Conte αλλά και για τη Lega του Salvini.
Οι Ιταλοί θα ψηφίσουν στις 20 - 21 Σεπτεμβρίου για τους περιφερειάρχες σε Τοσκάνη, Κοιλάδα Αόστα, Λιγουρία, Μάρκε, Απουλία, Βένετο και Καμπανία, καθώς και στο πολυαναμενόμενο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της χώρας, σχετικά με τη μείωση του αριθμού των μελών του κοινοβουλίου από 945 σε 600, κάτι που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα εγγκριθεί από τους ψηφοφόρους.
Η προσοχή στρέφεται κυρίως στις περιφερειακές εκλογές - στις οποίες συμμετέχει το 35% του εκλογικού σώματος, καθώς είναι πιο απρόβλεπτες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Τέσσερις από τις επτά περιοχές - η Απουλία, το Μάρκε, η Τοσκάνη και η Καμπανία - έχουν προς το παρόν περιφερειάρχες που προέρχονται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Italia Viva.
H ιταλική οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία, με την Τράπεζα της Ιταλίας να κάνει λόγο για ύφεση 9,5% το 2020, και οι εκλογές αντιμετωπίζονται ως δοκιμασία και για την ισχύ της Lega του Μatteo Salvini.
Πάντως, ο οικονομολόγος της BNP Paribas Luca Pennarola, εκτιμά ότι οι εκλογές είναι απίθανο να προκαλέσουν πολιτική κρίση, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες αναμετρήσεις.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα παραμείνει στη θέση της μετά την αναμέτρηση.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις περιφερειακές εκλογές στην Τοσκάνη, άλλοτε προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς θεωρείται περιφέρεια - κλεδί για την υποστήριξη της Lega.
Οι αναλυτές της BNP Paribas σημείωσαν ότι μια απώλεια για το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ηγεσία του κόμματος.
Όσον αφορά τη Lega, αν και βρέθηκε εκτός της κυβέρνησης, το γεγονός δεν επιφέρει πλήγμα στη δημοτικότητα του κόμματος, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά υπό την ηγεσία του Matteo Salvini.
Το κόμμα επιδιώκει να εδραιώσει ή να επεκτείνει τη βάση του στις προσεχείς εκλογές και ίσως να χτίσει ένα ισχυρό θεμέλιο: Στις περιοχές που έχουν εκλογές, η Lega κατέχει επί του παρόντος την εξουσία στο Βένετο, και ο υποψήφιός του, που ηγείται κεντροδεξιού συνασπισμού, αναμένεται να τη διατηρήσει.
Το να βρίσκεστε στο περιθώριο της κυβέρνησης δεν έχει βλάψει τη δημοτικότητα της Lega η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά υπό την αμφιλεγόμενη ηγεσία του Salvini. Το κόμμα επιδιώκει να εδραιώσει ή να επεκτείνει τη βάση εξουσίας του περαιτέρω στις προσεχείς ψηφοφορίες και μπορεί να οικοδομήσει σε ένα ισχυρό θεμέλιο: Στις περιοχές που πηγαίνουν στις εκλογές, η Λέγκα κατέχει επί του παρόντος την προεδρία στο Βένετο, και τον υποψήφιο του που ηγείται κεντροδεξιάς ο συνασπισμός αναμένεται να διατηρήσει την ηγεσία εκεί, σύμφωνα με προβλέψεις.
«Διπλό πρόβλημα» χαρακτηρίζει τις περιφερειακές εκλογές και το δημοψήφισμα η Barclays.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, «ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα τα πάει αρκετά καλά, ένα σενάριο για «γκολ» της Δεξιάς δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
Παραβλέποντας τις εκλογές στην Κοιλάδα της Αόστα, για τις οποίες ισχύουν περίεργοι κανόνες και δεν είναι διαθέσιμες έρευνες σχετικά με τις προθέσεις των ψηφοφόρων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα στις έξι υπόλοιπες περιφέρειες», εξηγούν οι αναλυτές.
Αυτή η ισορροπία, καθώς και η έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, «θα προωθούσε τη μακροζωία της κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς και το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα εξαργύρωναν τη νίκη», προσθέτουν.
Ωστόσο, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα και ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος σε τέσσερις ή περισσότερες περιφέρειες, ειδικά αν το κόμμα χάσει την Τοσκάνη, είναι «πιθανό να έχει κάποιες επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό».
Μια τέτοια εξέλιξη ωστόσο, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης