Τελευταία Νέα
Διεθνή

CaixaBank και Bankia δημιουργούν τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, με αποτίμηση 16,8 δισ.

tags :
CaixaBank και Bankia δημιουργούν τη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, με αποτίμηση 16,8 δισ.
Η κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Bankia, θα κατέχει ποσοστό περίπου 16%
Στην τελική ευθεία για τη συγχώνευσή τους βρίσκονται οι CaixaBank και η Bankia στην Ισπανία, μετά τις σχετικές εγκρίσεις που εξασφάλισαν.
Οι μέτοχοι της Bankia θα λάβουν 0,6845 μετοχές στην CaixaBank για καθεμία από αυτές που κατέχουν στην Bankia.
Αυτό αντιπροσωπεύει ένα premium 20% με βάση την τιμή της μετοχής της Bankia στις 3 Σεπτεμβρίου, την ημέρα πριν από την υποβολή της συμφωνίας και εκτιμά την τράπεζα σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη ισπανική τραπεζική συμφωνία των τελευταίων δύο δεκαετιών αρχίζει να ξεκινά, αναφέρουν οι αναλυτές, ανοίγοντας το δρόμο για την εξαγορά της Unione di Banche Italiane από την Intesa Sanpaolo στην Ιταλία.
Ο πρόεδρος της Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri θα είναι εκτελεστικός πρόεδρος της τράπεζας και ο διευθύνων σύμβουλος της CaixaBank, Gonzalo Gortazar θα παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο, επιβλέποντας ένα 15μελές διοικητικό συμβούλιο.
Η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους των δύο τραπεζών το Νοέμβριο, με τη συγχώνευση να ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Οι τράπεζες που επικεντρώνονται κυρίως στη λιανική αγορά της Ισπανίας αναζητούν τρόπους για τον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους καθώς τα χρόνια των χαμηλών επιτοκίων και τώρα η κρίση Covid-19 έχουν διαβρώσει την κερδοφορία.
Ο κύριος μέτοχος της νέας οντότητας θα είναι το Ίδρυμα Caixa μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Criteria Caixa SA με μερίδιο 30%.
Η κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Bankia, θα κατέχει ποσοστό περίπου 16%.
Η ισπανική κυβέρνηση ανέλαβε το πλειοψηφικό πακέτο της Bankia στη διάσωση του 2012 με στόχο την αποτροπή της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Η συμφωνία δημιουργεί μια τράπεζα με συνολική αγοραία αξία περίπου 16,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τις τιμές των μετοχών της Πέμπτης.
Θα είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σε δάνεια, περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας που θα της επιτρέψουν να κυριαρχήσει των ανταγωνιστών της.
Οι Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria παραμένουν οι μεγαλύτερες της χώρας από την αγοραία αξία, με μεγάλες δραστηριότητες εκτός της Ισπανίας.
Η CaixaBank δήλωσε ότι αναμένει ότι η εξαγορά θα παράγει περίπου 770 εκατομμύρια ευρώ συνεργιών κόστους ετησίως και ετήσια έσοδα περίπου 290 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 28% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς για το 2022.
Η τράπεζα αναμένεται να έχει CET1 11,6%
Η CaixaBank με έδρα τη Βαρκελώνη, με αγοραία αξία 12,4 δισ. ευρώ, λειτουργεί μια μεγάλη μονάδα ασφάλισης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και έχει 3.846 καταστήματα και περισσότερους από 35.000 υπαλλήλους στην Ισπανία.
Η Bankia ειδικεύεται σε υποθήκες και διαθέτει 2.267 καταστήματα και εργατικό δυναμικό περίπου 16.000.
Η αγοραία αξία της είναι περίπου 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης