Τελευταία Νέα
Speculator

Ο αγνώστου ταυτότητας έλεγχος στην MLS που δεν είχε παραδοθεί μέχρι χθες 17/9 και η παραδοξότητα του business plan

Ο αγνώστου ταυτότητας έλεγχος στην MLS που δεν είχε παραδοθεί μέχρι χθες 17/9 και η παραδοξότητα του business plan
Η θολή πληροφόρηση των επενδυτών και η αντίφαση στην οποία κινδυνεύει να περιπέσει η Deloitte
Παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της 16ης Σεπτεμβρίου της MLS  (μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ανέφερε ότι το πόρισμα που θα προκύψει, θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 18/9/2020 και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι χθες το μεσημέρι όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες δεν είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί στην εισηγμένη.
Έτσι δεν αποκλείεται σήμερα είτε να μην υπάρξει πόρισμα είτε να παρουσιαστούν «σημεία» του πορίσματος.
Πέραν αυτού όμως οι ανακοινώσεις της εισηγμένης περί ειδικού ελέγχου παραπέμπουν σε πρακτικές Folli Follie καθώς μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί Ειδικός Έλεγχος από την Deloitte.
 Η έννοια Ειδικός Έλεγχος όμως είναι αόριστη καθώς δεν διευκρινίζεται αν διεξάγεται forensic ή αν για παράδειγμα γίνεται εφαρμογή του προτύπου 4400 περί προσυμφωνημένων διαδικασιών.
Έτσι η πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού είναι πρακτικά θολή από μια εταιρία που συμπληρώνει αρκετούς μήνες σε αναστολή διαπραγμάτευσης, και πλέον με μεγάλη πιθανότητα θα παραμείνει ακόμα και αν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2019 καθώς θα εκκρεμεί η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου 2020 όπου η σχετική προθεσμία που προβλέπει ο νόμος λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ ερωτήματα δημιουργεί και η αναφορά της MLS στην τελευταία ανακοίνωσή της περί καθυστέρησης του Ειδικού Ελέγχου λόγω «της εκτίμησης που προέκυψε τελευταία να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων και στοιχεία μελλοντικών πωλήσεων όπως αυτά αποτυπώνονται στο νέο business plan 2021-2025, το οποίο συντάσσεται το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης».
Άραγε τι σχέση υπάρχει μεταξύ ενός ελέγχου και ενός business plan.
Γιατί η ορθή πρακτική επιτάσσει πρώτα να συνταχθούν οικονομικές καταστάσεις και επί τη βάση αυτών να συνταχθεί επιχειρηματικό σχέδιο.
Πέραν τούτου η εταιρία δεν κάνει καμία αναφορά για το ποιος είναι ο συντάκτης του νέου business plan 2021-2025.
Είναι άραγε η Deloitte η οποία είχε εκπονήσει και το προηγούμενο business plan το 2017;
Γιατί και με την εκπόνηση του business plan του 2017 από τη Deloitte το ζήτημα που εγείρεται είναι συμβατό μια εταιρία που εκπόνησε επιχειρηματικό σχέδιο προ τριετίας να καλείται σήμερα να διεξάγει εργασία που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί τι αφορά και με ποια πρότυπα και από  πιο τμήμα της εταιρείας θα εκτελεστεί προκειμένου να εκφέρει γνώμη εάν πρέπει να γίνουν και ποιες αναμορφώσεις  επί των οικονομικών καταστάσεων αναφορικά με τα ευρήματα επί των αυλών στοιχείων που προέκυψε από τον έλεγχο της ΕΛΤΕ. 
Άραγε μπορεί η Deloitte να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που είχε καταλήξει το 2017 όταν γνωρίζει ότι θα δημοσιευθούν και τα δύο παράλληλα;
Δηλαδή εάν για παράδειγμα στο business plan το 2017 για τα επόμενα έτη προβλέπονται άυλα στοιχεία της τάξεως των 30.000.000 ευρώ μπορεί  σήμερα η Deloitte να καταλήξει ότι η αξία των αύλων είναι αυτά που προσδιορίζει το πόρισμα της ΕΛΤΕ και συνεπώς να έρθει σε αντίθεση με αυτά που έλεγε το 2017;

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης