Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σε καλύτερη θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης οι 30 κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως, ισχυρή η ρευστότητα και οι ισολογισμοί

Moody’s: Σε καλύτερη θέση για την αντιμετώπιση της κρίσης οι 30 κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως, ισχυρή η ρευστότητα και οι ισολογισμοί
Έκθεση της Moody’s για τις 30 κορυφαίες τράπεζες
Οι 30 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου βρίσκονται σε καλύτερη θέση, σε σύγκριση με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρει σε σχετική έκθεση η Moody’s.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι 30 μεγάλες συστημικά τράπεζες (G-SIBs) είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντέξουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19, καθώς, μετά από πολλά χρόνια αναδιάρθρωσης και ανασχεδιασμού με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και ως απάντηση στην αυστηρότερη ρύθμιση, εισήλθαν στην τρέχουσα κρίση με καθαρότερους ισολογισμούς, ισχυρότερο κεφάλαιο και καλύτερη ρευστότητα.
Έχουν επίσης δημιουργήσει πιο συνεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα με πιο συνετές στρατηγικές.
Πολλές εκ των G-SIBs κρίνονται αξιόπιστες με κορυφαίες στη συγκέντρωση καταθέσεων λιανικής στην εγχώρια αγορά -ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει τόσο την κερδοφορία όσο και τη σταθερότητα χρηματοδότηση.
Image
Image
Image
Βέβαια, τα κορυφαία παγκόσμια franchise στην επενδυτική, παρουσιάζουν σημαντικούς λειτουργικούς κινδύνους, αλλά σε μέτρια επίπεδα.
Επίσης, οι G-SIBs καταγράφουν αξιόπιστες ροές συμπληρωματικών κερδών από διαφοροποιημένες εθνικές ή παγκόσμιες δραστηριότητες.
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι G-SIBs που εμπλέκονται σε πιο ριψοκίνδυνες δραστηριότητες, όπως οι πλατφόρμες παγκόσμιων αγορών κεφαλαίων, τείνουν να το κάνουν από θέση ισχυρής αγκυροβόλησης στην εγχώρια αγορά, διαθέτοντας παράλληλα ιστορικό αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου.
Image
«Τα αποτελέσματα των G-SIBs το 2020 αντικατοπτρίζουν τόσο τον άμεσο αντίκτυπο COVID-19 όσο και την υποκείμενη ανθεκτικότητα των τραπεζών.
Μετά από πολλά χρόνια αναδιάρθρωσης, οι 30 G-SIBs (ορισμένες από τις οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-2009), εισήλθαν στην πανδημία με βελτιωμένη φερεγγυότητα και βελτιωμένο προφίλ ρευστότητας, καθαρότερους ισολογισμοούς, πιο συνεκτικά επιχειρηματικά μοντέλα και πιο συνετές στρατηγικές.
Στη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τα επιχειρηματικά μοντέλα (και η κερδοφορία) των G-SIBs οριοθετήθηκαν πιο αυστηρά από τη ρύθμιση μετά την κρίση, ιδίως μέσω υψηλότερων απαιτήσεων σχετικά με το ποσό και την ποιότητα του κεφαλαίου και τους περιορισμούς στη μόχλευση.
Πολλές G-SIBs μείωσαν τις φιλοδοξίες τους, περικόψαν το παγκόσμιο αποτύπωμά τους και εξορθολόγισαν τις πελατειακές βάσεις. (…)
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε πτώση τις παγκόσμιες αγορές, οι G-SIBs κατέγραψαν πλούσια κέρδη παρέχοντας ρευστότητα.
Image
Οι G-SIBs εισέρχονται στην πτώση του COVID-19 με εξαιρετικά βελτιωμένα προφίλ ρευστότητας.
Η υιοθέτηση του κανόνα του δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) είναι μία από τις πιο σημαντικές προστασίες των κατόχων ομολόγων που προκύπτουν από ρυθμιστικές βελτιώσεις μετά την κρίση.
Οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν ένα σύνολο ρευστών περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας (HQLAs) επαρκές για να καλύψουν τις αναμενόμενες μέγιστες καθαρές ταμειακές εκροές για περίοδο 30 ημερών σε ένα σημαντικό σενάριο άγχους», σχολιάζεται.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης