Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διπλωματικό μπαράζ εν μέσω προκλήσεων - Απειλές από Erdogan... χείρα φιλίας από τον εκπρόσωπό του - ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει κάθε παράνομη έρευνα στη Μεσόγειο

Διπλωματικό μπαράζ εν μέσω προκλήσεων - Απειλές από Erdogan... χείρα φιλίας από τον εκπρόσωπό του - ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει κάθε παράνομη έρευνα στη Μεσόγειο
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές, ζητώντας διάλογο άνευ όρων
(Συνεχές upd) Προς αποκλιμάκωση οδεύει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελλάδα και Τουρκία αποσύρουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή, με το διπλωματικό παρασκήνιο να είναι έντονο.
Η φρεγάτα Λήμνος φαίνεται να κατευθύνεται στην επιχείρηση Ειρήνης στη Λιβύη, ενώ η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς κατευθύνεται σε άλλη επιχείρηση προς την Κύπρο.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το διπλωματικό μπαράζ με στόχο την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και την ομιλία Erdogan στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (22/9), την ώρα πάντως που η Τουρκία εμμένει στην ρητορική των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan έκανε λόγο για διάλογο στη συνομιλία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, η οποία έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή, ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, συνέχιζε τις προκλήσεις και τις απειλές, ζητώντας διάλογο άνευ όρων.
Ωστόσο δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει νέες απειλές κατά της Ελλάδας.
«Υπερασπιζόμαστε τα θαλάσσια δικαίωματα της χώρας μας και της τουρκοκυπριακής δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν θα αφήσουμε κανέναν να περιορίσει τη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Άγκυρα.
«Η γλώσσα των απειλών και οι εκβιασμοί δεν δουλεύουν σε εμάς.
Το γεγονός πως τα προβλήματα με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μέσω διπλωματίας και με διάλογο, οφείλεται στην αποφασιστικότητά μας. Τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διάλογο και διαπραγματεύσεις με τους γείτονες, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανονισμών» πρόσθεσε ο Erdogan.  
Και συνέχισε, χωρίς να παραλείψει να... απειλήσει για άλλη αναφέροντας πως «η Ελλάδα προκαλεί και δείχνει παιδιάστικη συμπεριφορά, ενώ οι πολιτικοί της δείχνουν έλλειψη αξιοπρέπειας απέναντι στο δίκιο μας. 
Η Τουρκία έχει βρεθεί με σύνεση σε αυτή τη φάση, η οποία είναι αδιανόητη για εμάς, ωστόσο ο ρόλος μας είναι πολύ σημαντικός και κινούμαστε έξυπνα.
Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε ιδιαίτερη ωριμότητα, η οποία απαιτείται στη συνέχεια. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις χώρες της περιφέρειας για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Θα ενεργούμε πάντα με καλή πίστη.
Ωστόσο, αν συνεχίσουν να δοκιμάζουν την υπομονή και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει».
Λίγη ώρα αργότερα όμως ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ι. Kalin σε δηλώσει του ανέφερε πως η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Kalin είπε ότι επιστροφή του Oruc Reisς στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί».
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Kalin.
«Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες.
Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.
Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Iruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.
«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε.
«Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των τακτικισμών της Τουρκίας, μολονότι το Oruc Reis έχει επιστρέψει στην Αττάλεια, οι Τούρκοι επιμένουν ότι θα επιστρέψει για έρευνες μετά από ένα μήνα, ενώ παράλληλα δυναμιτίζουν το κλίμα με τους Ευρωπαίους με την ανανέωση της NAVTEX για το Yavuz κοντά στην Κύπρο.

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος επιμένει να αναφέρεται στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας από το βήμα του Economist, διαμηνύοντας ότι οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν τo 2016.
Χθες Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για πιθανή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

ΕΕ: Η Τουρκία να τερματίσει αμέσως κάθε παράνομη έρευνα στην Αν. Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με ψήφισμά του την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».
Στο ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βιώσιμη επίλυση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων, δηλώνουν οι ευρωβουλευτές, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ειδικά την Τουρκία, να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω της απόσυρσης των δυνάμεών τους από την περιοχή.
Χαιρετίζουν την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει το σεισμογραφικό σκάφος της από την περιοχή στις 12 Σεπτεμβρίου, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την άμβλυνση των εντάσεων, καταδικάζοντας ωστόσο την απόφαση για την παράταση της αποστολής άλλου ερευνητικού πλοίου.
Το κοινοβούλιο εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζονται, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα από τη δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη διάβρωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η Τουρκία αλλά και τα κράτη-μέλη καλούνται επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα, να στηρίξουν το διάλογο στη Λιβύη και να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας τη λύπη των ευρωβουλευτών για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η τρέχουσα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και άλλες δράσεις στη Μεσόγειο στη σταθερότητα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Εμμένοντας στην άποψη ότι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω του διαλόγου, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να καταρτίσει κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι να είναι τομεακά και στοχευμένα και να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον τουρκικό λαό ή στους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία.

Προκαλεί ο Cavusoglu: Αν επιτεθούμε στα ελληνικά νησιά, δεν τα σώζει ο στρατός

την προκλητική ρητορική επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος αφού για άλλη μια φορά ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς πως ο ελληνικός στρατός δεν θα μπορέσει να υπερασπίσει τα ελληνικά νησιά εφόσον υπάρξει επίθεση από την Τουρκία.
Μάλιστα ο Cavusoglu κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εφ’όλης της ύλης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει διάλογος.
Πρόκειται για μια θέση που αναμφίβολα τινάζει στον αέρα τον οποιονδήποτε διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως το μόνο ζήτημα που συζητά με την Άγκυρα είναι αυτό του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών.
«Οι διερευνητικές επαφές ξεκίνησαν πριν να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές.
Την πολιτική αεροπορία.
Τα νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, γεωγραφικούς σχηματισμούς, τα χωρικά ύδατα, όπως και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης.
Υπάρχει και το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.
Το να λέει πως θα πάρουμε ένα από αυτά τα θέματα και θα συνομιλήσουμε, δείχνει πως ή δεν ξέρει το τι περιλαμβάνουν οι διερευνητικές, ή στα υπόλοιπα θέματα δεν θέλει επίλυση καθώς έχει αδύναμα επιχειρήματα» τόνισε μιλώντας στο CNN Turk ο Cavusoglu, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος συχνά περιγράφεται και ως «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν επιτεθούμε στα ελληνικά νησιά, ο στρατός τους δεν θα έχει κανένα όφελος

Ιδιαίτερα προκλητικός ήταν και όταν αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά.
«Ως δικαιολογία για την στρατιωτικοποίηση των νησιών λένε πως υπάρχει απειλή από την Τουρκία.
Ενώ δεν έχει γίνει καμία επίθεση στα νησιά αυτά.
Επίσης, αν θα γίνει μια στρατιωτική επέμβαση από την Τουρκία εκείνα τα όπλα (σ.σ. εννοεί τα ελληνικά) δεν θα έχουν κανένα όφελος!
H Eλλάδα πρώτα πρέπει να ανακοινώσει πως δεν αποδέχεται τον Χάρτη της Σεβίλλης.
Όσο παραμένει αυτός ο Χάρτης δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα.
Σήμερα μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές, όμως πώς θα λύσουμε τα προβλήματα;
H Eλλάδα θα μας πει πως αυτά τα μέρη της ανήκουν και θα μας πει «φύγε απο εδώ».
Αυτό δεν είναι δυνατόν.
Όσο υπάρχει ο Χάρτης αυτός δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά κι αν γίνουν δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά».
«Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους.
Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις.
Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά.
Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα.
Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά.
Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα.
Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται».

Θα επιστρέψει το Oruc Reis

Για τις επιχειρήσεις του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, ο Cavusoglu είπε ότι «ο υπουργός Ενέργειας καθορίζει πόσες έρευνες θα κάνει το πλοίο μας σε μια περιφέρεια».
«Στις σεισμικές έρευνες, το πλοίο πηγαίνει από την ανατολή στη δύση, από τον βορρά στο νότο και ρίχνει καλώδια.
Βγάζουμε Navtex ανά περιοχή δράσης.
Είπαμε πως αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν διάρκεια 90 ημερών.
Υπάρχει προκαθορισμένη περιοδική συντήρηση για τα πλοία αυτά.
Έπειτα από τη συντήρηση αυτή, το πλοίο επιστρέφει στο λιμάνι και βγαίνει στις θάλασσες.
Επιστρέφει στα καθήκοντά του.
Τα Γιαβούζ και Μπαρμπαρός επέστρεψαν στην περιφέρεια και κάνουν τη δουλειά τους.
Η συντήρηση κρατά μερικές εβδομάδες» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος σχολίασε και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους.
Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές.
Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία.
Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας.
Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες.
Και είπε στη Merkel πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας» είπε ο Cavusoglu.

Νέα τεχνική συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη τεχνική συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι μέθοδοι για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Η πρώτη τεχνική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Συνάντηση Ν. Δένδια και Μ. Βαρβιτσιώτη με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετείχαν στο πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στη χώρα μας που διοργάνωσε η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα και ο Γερμανός πρέσβης Έρνστ Ράιχελ.
«Συζητήσαμε για ευρωπαϊκά θέματα και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ν. Δένδιας.
Ο Γερμανός πρέσβης με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «εξαιρετική τη συνάντηση».

Μητσοτάκης σε Εconomist για ελληνοτουρκικά: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε στη Χάγη

«Αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Και η Ευρώπη κατέστησε απολύτως σαφές ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη από θέση αρχής δεν αποδέχεται μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο».
«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών.
Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016.
Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία.
Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες.
Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία.
Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που αντιμετωπίζει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα η Ευρώπη να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όμως είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου. Δεν θα εμφανιστεί διχασμένη σε αυτό το ζήτημα. Κι ελπίζω ότι αυτό που είδαμε ως πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης θα συνεχιστεί και θα επαναληφθούν οι συνομιλίες δίχως απειλές κι επιθετική ρητορική».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συνιστούσε συνέχιση της αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας σημείωσε πως «προφανώς δεν μπορείς να συνομιλήσεις εάν κάποιος αμφισβητεί μονομερώς το αντικείμενο των συζητήσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, το έχουμε καταστήσει σαφές.
Και, νομίζω, ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν αμφότερες οι χώρες είναι η πλήρης κινητοποίηση των στόλων μας, όπου πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι πέρα από τις πράξεις, τα λόγια, η ρητορική.
Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός όταν επιχειρηματολογώ, σε γραπτό λόγο και προφορικά.
Είναι εύκολο να διεγείρεις τα πάθη όταν απευθύνεσαι στην κοινή γνώμη».
Σε ερώτηση για το αν έχει συνομιλήσει με τον Erdogan ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Erdogan μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός να αρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες πολύ σύντομα. Και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι συνομιλίες είναι αυτονόητο πως όταν συζητάς δεν κάνεις άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι δεν μπορείς να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα» (μονομερείς ενέργειες και συνομιλίες).
«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο.
Αλλά σε ό,τι αφορά την διμερή σχέση πράγματι βλέπω ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου ανέφερε πως «θα δούμε.
Μία εβδομάδα είναι πολύς καιρός στην πολιτική, ειδικά στην ευρωπαϊκή πολιτική.
Προτιμώ να προσέλθω στην Σύνοδο με μία θετική νότα παρά με μία αρνητική. Θα απόσχω από οποιαδήποτε πρόβλεψη.
Αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι πως η Τουρκία έχει μία επιλογή: Μπορεί να συζητήσει με την Ευρώπη, εποικοδομητικά, και κατ’ επέκταση να συζητήσει και με εμάς.
Ή μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει αυτές τις μονομερείς ενέργειες -όχι μόνο εδώ, υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες- και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες. Άρα οι επιλογές έχουν τεθεί ξεκάθαρα και όλοι ελπίζουμε ότι η επιλογή θα είναι η εποικοδομητική συζήτηση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης