Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Περί ατομικής και κρατικής ευθύνης

tags :
Περί ατομικής και κρατικής ευθύνης
Είναι επαρκή τα μέτρα σε σχολεία, ΜΜΜ και εκκλησίες;
Την ώρα που η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι εκρηκτική, κυβέρνηση και επιστήμονες προειδοποιούν ότι το δεύτερο lockdown είναι προ των πυλών.
Η επίκληση στην ατομική ευθύνη για την τήρηση των μέτρων είναι διαρκής και σωστά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων τα οποία καθιστούν την κυβέρνηση υπόλογη σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα.
Τα σχολεία άνοιξαν, ωστόσο πληθαίνουν οι καταγγελίες μαθητών, γονιών και καθηγητών για ανεπαρκή μέτρα προστασίας.
Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, αλλά αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι επιστήμονες, προκρίνοντας τις αποστάσεις ως βασικό μέτρο πρόληψης.
Οι πολυπληθείς τάξεις, η έλλειψη καθαριστριών και εκπαιδευτικών, αλλά και οι εικόνες με τους συνωστισμένους μαθητές στα προαύλια σχολείων κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Την ίδια ώρα, η εικόνα που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εν μέσω πανδημίας, είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Ειδικά όσον αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ο συνωστισμός των επιβατών είναι αναπόφευκτος, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Μεταφορών για βελτίωση, η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στα ΜΜΜ λόγω της έλλειψης οχημάτων και οδηγών, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.
Τέλος, το γεγονός ότι κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή ενός δεύτερου, τοπικού πιθανότητα, lockdown στην Αττική, την ώρα που συνεχίζεται η Θεία Μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι στις εκκλησίες, προκαλεί εύλογη απορία.
Το ζήτημα της Θείας Μετάληψης είναι ένα θέμα ταμπού, το οποίο δεν τολμά να αγγίξει η κυβέρνηση, αλλά και αρκετοί επιστήμονες οι οποίοι αρνούνται να τοποθετηθούν ευθέως.
Το επανέφερε στην επικαιρότητα ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνουν επιχειρήσεις και να μην επιδεικνύεται από την πλευρά της Εκκλησίας ευελιξία, με τη χρήση για παράδειγμα πλαστικού ή μεταλλικού κουταλιού που θα φέρει από το σπίτι του ο πιστός για τη Θεία Μετάληψη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εξετάζεται η θεολογική διάσταση του ζητήματος, ούτε αμφισβητείται το δικαίωμα στην πίστη, αλλά η υποχρέωση της Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, ειδικά στις εκκλησίες, όπου η παρουσία τους είναι αυξημένη.
Ενδεικτική είναι η στάση που τήρησε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία έδωσε στους κατά τόπους ιερείς την ελευθερία να προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία με λαβίδες μιας χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
Ωστόσο, για την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί casus belli.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης