Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την αναβολή της ψηφοφορίας περί κυρώσεων στο συριακό καθεστώς ζητά ο Ανάν

tags :
Την αναβολή της ψηφοφορίας περί κυρώσεων στο συριακό καθεστώς ζητά ο Ανάν
Την αναβολή της ψηφοφορίας για μια απόφαση που απειλεί το συριακό καθεστώς με κυρώσεις, ζήτησε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα παρατείνει την αποστολή των παρατηρητών στη Συρία για 45 ημέρες και θέτει το σχέδιο του Κόφι Ανάν υπό το Αρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Αρθρο 7 επιτρέπει στο Συμβούλιο να επιτρέψει την ανάληψη δράσης που μπορεί να κυμαίνεται από διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις μέχρι τη στρατιωτική επέμβαση.
Οι δυτικές χώρες, οι οποίες κατέθεσαν αυτό το σχέδιο απόφασης (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία) "εξετάζουν το αίτημα αυτό", διευκρίνισε Βρετανός διπλωμάτης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεπεράσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τη Συρία και να υιοθετήσουν μια απόφαση για να τερματιστεί η σύγκρουση.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι θα πιέσει για την έγκριση του ψηφίσματος. «Δεδομένου του βαθμού της βίας, είναι αναγκαίο και επείγον να βρεθεί μια πολιτική μετάβαση που θα επιτρέπει στο συριακό λαό να έχουν μία κυβέρνηση που εκφράζει τις προσδοκίες τους», δήλωσε.
Ωστόσο η Μόσχα εμμένει στη θέση της, υποστηρίζοντας ότι το ψήφισμα θα κατάφερνε μόνο να επιδεινώσει τη βία.
Η επίθεση αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μελών του στενού κύκλου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ενίσχυσε την ανάγκη για την ανάληψη σκληρότερων μέτρων από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με δηλώσεις δυτικών ηγετών, κάτι που όμως απορρίπτει η Ρωσία.
«Όλα τα γεγονότα αυτού του είδους ενισχύουν τα επιχειρήματα για μια ισχυρή και ακλόνητη απόφαση του ΟΗΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. «Νομίζω ότι είναι σαφές πως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», σημείωσε.
Η κατάσταση στη Συρία, όπου οι μάχες έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα Δαμασκό, δείχνει να "ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο", δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Πεντάγωνο.
Στην επίθεση αυτοκτονίας έχασε τη ζωή του ο Σύρος Υπουργός Άμυνας αλλά και ο σύζυγος της αδελφής του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, Ασέφ Σοκάτ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης