Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθορίζουν τις πολιτικές της ΕΕ... απέναντι στην Τουρκία

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθορίζουν τις πολιτικές της ΕΕ... απέναντι στην Τουρκία
Το τουρκικό χρέος αποτελεί απειλή για την Ευρώπη
Το μέγεθος της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών απέναντι στο τουρκικό χρέος καθόρισε σε έναν σημαντικό βαθμό και τις πολιτικές συμπεριφορές των καρτών μελών της Ε.Ε.απέναντι στην Τουρκία σε ότι αφορά την προκλητικότητα της χώρας απέναντι στην Ελλάδα.
Ούτως ή άλλως η Τουρκία εξελίσσεται σε οικονομική απειλή για την Ευρώπη που κατέχει σημαντικό τμήμα του τουρκικού χρέους, του χρέους δηλαδή μιας οικονομίας η οποία δείχνει έντονα σημάδια αποσύνθεσης.
Το δόγμα του χρέους, μια ακόμη απειλή για τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν άγγιξε όλες τις χώρες μέλη καθώς οι ηγέτιδες δυνάμεις καθόρισαν τη θετική ή την ουδέτερη στάση τους ακουμπώντας σε πολιτικές και όχι σε οικονομικά στοιχεία.
Για παράδειγμα η Γαλλία αν και οι τράπεζές της σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών είναι αρκετά εκτεθειμένη απέναντι στο τουρκικό χρέος, στάθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και δίπλα στις Ελληνικές θέσεις.
Πιο ουδέτερη θα χαρακτήριζε κάποιος τη Γερμανία που οι τράπεζές της δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στο τουρκικό χρέος.
Αλλά αυτές οι δύο χώρες αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα καθώς είναι αρκετά μεγάλες προκειμένου να χαράξουν πολιτική με βάση "τραπεζικές επιταγές".
Από την άλλη πλευρά η στάση της Ιταλίας ή της Ισπανίας που εξελίχθηκαν σε μια εντυπωσιακή ουδετερότητα στον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Τουρκία στη Μεσόγειο μπορεί να εξηγηθεί από την μεγάλη έως πολύ μεγάλη έκθεση των ισπανικών και ιταλικών τραπεζών απέναντι στο τουρκικό χρέος.
Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί ήταν σίγουρα λιγότερο ενθουσιώδεις να καταγγείλουν την Τουρκία ή να θέλουν μια ενωμένη ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει λίγο περισσότερο ενθουσιασμό από τις μεσογειακές χώρες.
Είναι όμως οι τράπεζες της Ισπανίας και της Ιταλίας καθοδήγησαν τις αδύναμες πολιτικές της χώρας τους απέναντι στην Άγκυρα μετά την συνεχή επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ελλάδα;
Οι αναλυτές και οι διαχειριστές των hedge funds αναφέρει δημοσίευμα του Αυστραλέζικου GreekCity Times βλέπουν την πιθανότητα «συρρίκνωσης» της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της μεγάλης έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.
Καθώς το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας μειώνεται περαιτέρω πραγματοποιώντας το χαμηλότερο ρεκόρ του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, - σήμερα ανέρχεται σε 7,49 δολάρια-, οι διαχειριστές μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου στοιχηματίζουν για ένα τουρκικό «ατύχημα».
Το Bloomberg μίλησε με τον John Floyd, επικεφαλής των μακροοικονομικών στρατηγικών της Record Currency Management, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κ Floyd εξήγησε ότι έπρεπε να διαχωρίσουν το τουρκικό χρέος που διακατέχουν οι Ισπανικές, Γαλλικές και Ιταλικές σε μια προσπάθεια τελικώς αυτό να μην εξαπλωθεί.
Οι πιο εκτεθειμένες τράπεζες στη γειτονιά μας , σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, είναι οι ισπανικές με 64 δισεκατομμύρια δολάρια επενδεδυμενα σε τουρκικό χρέος, ακολουθούμενες από τους Γάλλους και τους Ιταλούς με 24 δισεκατομμύρια και 21 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα. Οι Γερμανοί, παρά τη συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών, είναι ωστόσο χαμηλότεροι στη λίστα με χρέος 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό χρέος που κατέχουν ξένες τράπεζες κατανέμεται ως εξής:

- 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε ισπανικές τράπεζες.
- 24 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γαλλικές τράπεζες.
- 21 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ιταλικές τράπεζες.
- 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε βρετανικές τράπεζες.
- 10 δισεκατομμύρια δολάρια, σε τράπεζες των ΗΠΑ.
- 9 δισεκατομμύρια δολάρια, σε γερμανικές τράπεζες.
- 7 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ιαπωνικές τράπεζες.

Όσο για τον John Floyd, πρώην trader της Deutsche Bank AG, η πτώση της τουρκικής λίρας και τα καθαρά αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας δημιουργούν ευκαιρίες συναλλαγών καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας επισφαλών δανείων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες, η Moody's υποβάθμισε την τουρκική οικονομία, τονίζοντας ότι η κρίση του ισοζυγίου πληρωμών γίνεται όλο και πιο πιθανή.
Η έκθεση ξένων τραπεζών στην Τουρκία έχει μειωθεί μετά τη νομισματική κρίση του 2018, ωστόσο παραμένει πολύ υψηλή.
Οι πιστωτές της Τουρκίας οφείλουν 166 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.
Δεδομένων των μακροχρόνιων δεσμών της Ευρώπης με την τουρκική οικονομία, οι πιο εκτεθειμένες είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Η τουρκική οικονομία 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ΑΕΠ) αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% φέτος, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της - τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις αναδυόμενες αγορές - και το κόστος ασφάλισης του τουρκικού δημόσιου χρέους σχεδόν διπλασιάστηκε.

Eιρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης