Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Δύο χιλιάδες Εβραίοι έχουν αποκλειστεί στα σύνορα

Ουκρανία: Δύο χιλιάδες Εβραίοι έχουν αποκλειστεί στα σύνορα

Αυτή τη στιγμή, έως 2.000 χασιδιστές προσκυνητές βρίσκονται στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία, ανέφερε η ουκρανική προεδρία
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι "επιδεινώνει" τις εντάσεις στα σύνορά τους, που έχουν κλείσει λόγω του κορωνοϊού, ενθαρρύνοντας τους Εβραίους προσκυνητές να πηγαίνουν στη χώρα αν και περίπου 2.000 από αυτούς έχουν εγκλωβιστεί εκεί.
"Αυτή τη στιγμή, έως 2.000 χασιδιστές προσκυνητές βρίσκονται στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Στην πλειονότητά τους έχουν έρθει από το Ισραήλ πιστεύοντας τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες είχαν ανοίξει τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία", ανέφερε η προεδρία.
"Καλούμε τις λευκορωσικές αρχές να σταματήσουν να επιδεινώνουν τις εντάσεις στα σύνορα με τη χώρα μας και να μην διασπείρουν ψευδείς δηλώσεις που δημιουργούν ελπίδες στους προσκυνητές, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι τα σύνορα της Ουκρανίας μπορεί να ανοίξουν στους ξένους", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ουκρανική προεδρία.
Η προεδρία δεν ανάφερε αν οι 2.000 Εβραίοι προσκυνητές βρίσκονται στον ίδιο τόπο, απ΄όπου αναχώρησαν κατά μήκος των συνόρων. Σήμερα το πρωί, η Ουκρανία όπως και η Λευκορωσία είχαν καταμετρήσει περίπου χίλιους ανθρώπους στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο συνοριακό φυλάκιο Γιαριλοβίτσι.
Είχαν έρθει στη Λευκορωσία στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ουκρανία ενόψει ενός προσκυνήματος που πραγματοποιείτο κάθε χρόνο στο κέντρο της χώρας, ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων του στους ξένους λόγω μιας αναζωπύρωσης των περιστατικών COVID-19.
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στο Μινσκ εντάθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία που προκάλεσε ένα κίνημα αμφισβήτησης χωρίς προηγούμενο εναντίον του προέδρου Lukashenko, ο οποίος κατηγορείται ότι νόθευσε τα αποτελέσματα και ότι καταπνίγει την αντιπολίτευση.
Το Μινσκ και η Μόσχα κατηγορούν την Ουκρανία, όπως και την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, ότι τροφοδοτούν υπογείως την αμφισβήτηση.
Το Κίεβο σημείωσε επίσης στην ανακοίνωσή του πως η Ουκρανία θεωρεί πως οι προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου ήταν "αμφιλεγόμενες" και πως υπέστη "προσβολές" εκ μέρους της Λευκορωσίας.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το συνοριακό φυλάκιο του Νόβι Γιαριλοβίτσι παραμένει κλειστό λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης.
"Υπενθυμίζουμε πως εκεί βρίσκονται αυτή τη στιγμή χασιδιστές προσκυνητές που δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειες να έρθουν στην Ουκρανία.
Αυτοί οι άνθρωποι εφοδιάζονται με τρόφιμα και νερό", σύμφωνα με τον ιστότοτο της ουκρανικής κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης