Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

J.P. Morgan: Έρχεται ακραίο sell off 200 δισεκ. δολ. στη Wall Street μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

J.P. Morgan: Έρχεται ακραίο sell off 200 δισεκ. δολ. στη Wall Street μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου
H Wall Street στρέφει συλλογικά της προσοχή της σε ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, δηλαδή την εξισορρόπηση στο τέλος του τριμήνου, αναφέρει η J.P. Morgan
Θέμα χρόνου είναι να υπάρξει ακραίο sell off στη Wall Street μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan.
Με μόλις δύο εβδομάδες να απομένουν για το τέλος του μήνα, η αμερικανική χρηματαγορά στρέφει συλλογικά την προσοχή της σε ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, δηλαδή την εξισορρόπηση στο τέλος του τριμήνου, με τις αθρόες αγορές ή πωλήσεις μετοχών να οδηγούν βραχυπρόθεσμα σε καταστροφή.
Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι ότι στα τρίμηνα κατά τα οποία οι μετοχές ξεπερνούν σε απόδοση τα ομόλογα -όπως έχουν στο γ’ τρίμηνο- τα χαρτοφυλάκια αναδιαρθρώνονται, ώστε να υπάρξει η αναγκαία εξισορρόπηση.

Έτσι, για όσους αναρωτιούνται για το πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το τοπίο, η J.P. Morgan έχει κάποια άσχημα νέα.
Αφού εξέτασε τις κινήσεις ορισμένων από τις «φάλαινες» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων στις ΗΠΑ, της Norges Bank και του ιαπωνικού συνταξιοδοτικού προγράμματος της GPIF, θα προβούν σε αναγκαστικές πωλήσεις ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ειδικότερα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών στις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο σύμπαν περιουσιακών στοιχείων ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τείνουν δε να εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκιά τους πιο αργά, εντός περίπου 1-2 τριμήνων.
Υποθέτοντας ότι ήταν πλήρως ισορροπημένα στα τέλη Ιουνίου και λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων, η εκκρεμούσα ροή εξισορρόπησης ιδίων κεφαλαίων από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών των ΗΠΑ στο τρέχον τρίμηνο είναι αρνητική, ήτοι περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Norges Bank, μια οντότητα που διαχειρίζεται assets ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αναμένεται επίσης να δει αρνητικές ροές επανεξισορρόπησης στο τέλος του τριμήνου περίπου 15 δισ. δολ.
Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της ιαπωνικής κυβέρνησης, GPIF, μια οντότητα περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται επίσης να πουλήσει στο τέλος του τριμήνου περιουσιακά στοιχείς περίπου 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό, προειδοποιεί η J.P. Morgan, «είναι η πιο αρνητική ροή εξισορρόπησης μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης».
Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα, υποστηρίζει η J.P. Morgan, που θεωρεί ότι αυτή η αρνητική ροή εξισορρόπησης «καθίσταται ακόμη πιο προβληματική, δεδομένης της απότομης πτώσης αυτού του μήνα».
Με άλλα λόγια, η εξαναγκαστική πώληση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια ιδιαίτερα ρευστή αγορά.
Εκτιμά δε ότι η απότομη πτώση της ρευστότητας στην αγορά, όπως υποδεικνύεται από τον αριθμό των συμβάσεων Emini (Bid / Ask), έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες:
Από περίπου 100 συμβόλαια στα τέλη Αυγούστου σε μόλις 30 συμβόλαια επί του παρόντος.

Αυτό δεν είναι ένα σφάλμα, αλλά ένα χαρακτηριστικό των αγορών που έχουν προσβληθεί από το High-frequency trading (HTF), δηλαδή τo trading μέσω αλγορίθμων.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ρευστότητα όταν δεν απαιτείται, π.χ. όταν αυξάνονται οι μετοχές, αλλά σε μια συγκυρία μέτριας διόρθωσης όπως αυτή που βίωσε στην αρχή του μήνα η Wall Street, η ρευστότητα εξαϋλώνεται.
Σύμφωνα με την J.P. Morgan, «η απότομη πτώση στην αγορά μετοχών αυτόν τον μήνα αποτελεί υπενθύμιση για το πόσο γρήγορα οι συνθήκες ρευστότητας μπορούν να επιδεινωθούν».
Για την J.P. Morgan, οι αναγκαστικές πωλήσεις είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα αντιμετωπίζουν οι αγορές στο εγγύς μέλλον.
Φυσικά, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, μια επικείμενη «υποχώρηση στις αγορές μετοχών και κινδύνων κατά τις επόμενες εβδομάδες θα αποτελούσε μια ευκαιρία για αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης