Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός εν μέσω προκλήσεων από Τουρκία - Πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan - Τηλεδιάσκεψη Merkel με τον τούρκο Πρόεδρο

Σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός εν μέσω προκλήσεων από Τουρκία - Πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη με Erdogan - Τηλεδιάσκεψη Merkel με τον τούρκο Πρόεδρο
Για πιθανή τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Erdogan έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
(Συνεχές upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο απευθείας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για πιθανή τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο κ. Πέτσας, κανένα επίπεδο επαφής δεν αποκλείεται αρκεί να υπάρχουν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, συνέπειας και προετοιμασμένης επικοινωνίας.
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, η οποία χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες.
Ωστόσο, η ανανέωση της NAVTEX για το Yavuz από την Τουρκία, που σημαίνει την παραμονή του στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί ένα αρνητικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους και περιπλέκει την κατάσταση, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ.
Επικοινωνία είχαν σήμερα 16/9 η Καγκελάριος Angela Merkel με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι όσο υπάρχει μια δίκαιη προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Επίσης, όπως αναφέρει το τουρκικό δίκτυο, ο Erdogan ανέφερε πως τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε χθες Τρίτη το σύνθημα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εφόσον σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις,  μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αθήνα, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.
 «Η Τουρκία έχει χρόνο να κάνει το πρώτο βήμα απεμπλοκής από την κρίση και πρέπει οι κινήσεις της να έχουν συνέχεια και συνέπεια, για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι «η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Επιφυλακτική η Ελλάδα απέναντι στα «παιχνίδια» της Τουρκίας

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δυσκολία στην εκκίνηση διαπραγματεύσεων σε υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον προς το παρόν, την ώρα που οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και ζητούν άνευ όρων διάλογο.
Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στην Τουρκία, με φόντο τα «παιχνίδια» του υπουργού Εξωτερικών Mevlut Caxusoglu, ο οποίος εμφανίστηκε μεν υπέρ του διαλόγου στο άρθρο του στην Καθημερινή, αλλά ήταν προκλητικός σχετικά με το Καστελόριζο.
Στην Τουρκία, κλίμα διαλόγου καλλιεργεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, που αναφέρει ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν άμεσα, πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, αρχικά σε χαμηλόβαθμο επίπεδο και στη συνέχεια σε πιο υψηλό.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι θα γίνουν συναντήσεις προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και διάλογος, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας από τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Yeni Safak η οποία προαναγγέλλει νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του σεισμογραφικού στην Αττάλεια.
 
Ursula von der Leyn (Κομισιόν): Θετικό βήμα η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες
 
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο, κατά την ομιλία της για την "Κατάσταση της Ένωσης" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».
 «Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη.
Η απόστασή μας μεγαλώνει.
Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Το τηλεφώνημα Merkel – Μητσοτάκη

Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα επιδιώκει να λάβει διασφαλίσεις από τους διεθνείς συνομιλητές της, ότι η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας δεν είναι απλά ένα προσωρινό τέχνασμα για να γλιτώσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με την A. Merkel, στην οποία εξέφρασε τις σχετικές ανησυχίες της Αθήνας, για το ενδεχόμενο να βγει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα αφορά τη μια και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η Άγκυρα ωστόσο δεν δέχεται όρους στο διάλογο και επιδιώκει να θέσει σειρά θεμάτων στο τραπέζι, κάτι που έκανε σαφές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, M. Cavusoglu στο άρθρο του στην Καθημερινή.
Επίσης, ειδικά για την Κύπρο, ο κ. Cavusoglu έθεσε θέμα ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού και ισότιμο διαμοιρασμό κερδών.
Αντίστοιχο ζήτημα με ξεκάθαρο τρόπο, έθεσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών M.  Pompeo.
Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των τουρκικών προκλήσεων, σημείωσε ωστόσο ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.

Δένδιας: Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζητήσεις με την Τουρκία αλλά όχι υπό απειλές και εκβιασμό

Τη θέση ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να το πράξει υπό απειλές, υπό πίεση και υπό εκβιασμό διατύπωσε ο υπ.Εξωτερικών, Ν. Δένδιας κατά την τοποθέτηση του στην «24η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο «Economist».
«Είχαμε ένα θετικό σήμα από την Τουρκία.
Το Oruc Reis δε βρίσκεται πλέον πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είναι στο λιμάνι του στην Αττάλεια.
Αν αυτό το αρχικό σήμα είναι δείγμα του μοτίβου συμπεριφοράς που θα ακολουθήσει η Τουρκία, τότε αυτό είναι ευπρόσδεκτο.
Το περιβάλλον σήμερα είναι καλύτερο από ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες, ας ελπίσουμε ότι αυτό το μοτίβο, αυτή η συμπεριφορά θα συνεχιστεί και θα δώσει το χώρο για το διάλογο, για τη συζήτηση και τις διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δένδιας, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλές και διαφορετικές κρίσεις και προκλήσεις μια και «βρίσκεται διαχρονικά στο σταυροδρόμι ηπείρων, θαλασσών, αλλά και κρίσεων».

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία - Με νέα NAVTEX παρατείνει τις έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ

Νέα Navtex, με την οποία παρατείνει την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz εξέδωσε η Άγκυρα.
Η νέα Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 15/9, αφού η προηγούμενη είχε ημερομηνία λήξης ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.
Το Yavuz προχωρεί από τον Απρίλιο σε δραστηριότητες παράνομα, στο τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Οι συντεταγμένες της νέας NAVTEX

TURNHOS N/W : 1156/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 15-09-2020 17:57)TURNHOS N/W : 1156/20
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUGRUL BEY, OSMAN BEY AND ORHAN BEY EXTENDED UNTIL 122059Z OCT 20 IN CURRENT AREA BOUNDED BY;
34 06.13 N - 031 45.73 E
34 06.13 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 57.80 E
33 56.18 N - 031 45.73 E
WIDE BERTH REQUESTED.
2. ALL VESSELS ARE STRONGLY ADVISED NOT TO ENTER
Παράλληλα η Τουρκία ανακοίνωσε και στρατιωτική άσκηση σε περιοχή απέναντι από την Ρόδο και το Καστελόριζο.
TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

Η Τουρκία ανακοίνωσε και στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή απέναντι από την Ρόδο και το Καστελόριζο. Η άσκηση θα διεξαχθεί στις 17 Σεπτεμβρίου. 

TURNHOS N/W : 1155/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 17 SEP 20 FROM 0500Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 171400Z SEP 20.

Συνάντηση Michel (ΕΕ) - Αναστασιάδη - Ενόχληση στη Λευκωσία για το Υavuz

Σε διπλωματικό επίπεδο η χθεσινή κίνηση από πλευράς Τουρκίας να ανανεώσει τη NAVTEX για το Yavuz  θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο οποίος σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος τη Κύπρου.
Από τις επαφές Μichel στη Λευκωσία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα.
Χθες, από την Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Πρακτορείο Anadolu: Συναντήθηκαν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας - Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας στο NATO, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Η συνάντηση έγινε για να συζητηθούν τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταδίδει το Anadolu επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Η επόμενη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει προγραμματιστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.
Οι τεχνικές συζητήσεις αναμένετο να περιστραφούν γύρω από τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, G. Stoltenberg με τις ελληνικές παρατηρήσεις καταγεγραμμένες.
Της συνάντησης προηγήθηκε η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας την περασμένη Κυριακή, καθώς για πρώτη φορά από τις 21 Ιουλίου δεν ανανεώθηκε η τελευταία τουρκική Navtex.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης