Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το φιάσκο με τις μάσκες - ΚΕΔΕ κατά Κοντοζαμάνη για τις λάθος προδιαγραφές

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το φιάσκο με τις μάσκες - ΚΕΔΕ κατά Κοντοζαμάνη για τις λάθος προδιαγραφές
ΚΕΔΕ κατά Κοντοζαμάνη για τα περί...παρεξήγησης
Δεν έχει τέλος η μετατόπιση των ευθυνών για το φιάσκο με τις ακατάλληλες λόγω μεγέθους μάσκες που διανεμήθηκαν σε σχολεία της χώρας.
Μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τις λάθος προδιαγραφές, η ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή-απάντηση στον υφυπουργό Υγείας, δια του προέδρου Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «οι προδιαγραφές για το μέγεθος και το υλικό των μασκών, ουδέποτε διαβιβάστηκαν απευθείας στην ΚΕΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, αλλά καθορίστηκαν και περιγράφηκαν με σαφήνεια στην υπ' αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ανατέθηκε στην ΚΕΔΕ η διενέργεια της εν λόγω προμήθειας.
Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές καθορίστηκαν με Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Με βάση τα παραπάνω αναμφισβήτητα έγγραφα δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποια παρεξήγηση αναφέρεται ο κ. Κοντοζομάνης και σε ποιο υποτιθέμενο αίτημα για διευκρινίσεις που δεν υπήρξε, καθώς η ΚΕΔΕ διενήργησε το διαγωνισμό με βάση τις ακριβείς προδιαγραφές που μας δόθηκαν με τις παραπάνω ξεκάθαρες και απολύτως συγκεκριμένες αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και οι μάσκες που παραδώσαμε ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση». Επίσης ο κ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζει ότι «στην Επιτροπή του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, με τον αναπληρωτή του, όπως αυτοί ορίσθηκαν με την υπ'αρ. 480/1-9-2020 απόφαση του ΔΣ ΚΕΔΕ».
Ο οποίος, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «ουδέποτε κατά την διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό με βάση τις προαναφερόμενες αποφάσεις των δύο υπουργείων, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων επί αυτών».
Ακόμη, ο κ. Παπαστεργίου παραθέτει την απάντηση που έλαβε η ΚΕΔΕ στην επιστολή της (11/9) προς το υπουργείο Εσωτερικών, με τις επισημάνσεις της για τις προδιαγραφές των μασκών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου μας απάντησε επί λέξει ότι "σε συνέχεια της από 11/09/2020 επιστολή σας προς τον υπουργό Εσωτερικών, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στην υπ' αρ. 53031/24/08/2020 απόφαση του ΥΠΕΣ, είναι εκείνες που εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, του υπουργείου Υγείας».

Κοντοζαμάνης: Παρεξήγηση…

Σε παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών, απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις διαστάσεις των μασκών που δόθηκαν στους μαθητές, κατά την ενημέρωση της Τρίτης.
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε θα διορθωθεί και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών, οι οποίες «είναι ξεκάθαρες και θα είναι ίδιες, διότι βασίζονται στα διεθνή πρότυπα».
Εξήγησε δε ότι αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας ήταν να διαβιβάσει τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες για να προχωρήσουν στον διαγωνισμό.
«Χθες είχαμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές» τόνισε ο υφυπουργός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης