Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μέτρα στην Αττική για να αποφευχθεί ο εφιάλτης των 1000 κρουσμάτων - Ανοιχτό νέο lockdown - «Λουκέτο» σε 5 σχολεία - Στους 315 οι νεκροί

Μέτρα στην Αττική για να αποφευχθεί ο εφιάλτης των 1000 κρουσμάτων - Ανοιχτό νέο lockdown - «Λουκέτο» σε 5 σχολεία - Στους 315 οι νεκροί
Τρομάζει ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι - Ποια μέτρα ισχύουν έως τις 30/9 - Λουκέτο σε πέντε σχολεία
(upd7) Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 16/9 μια σειρά από αυστηρά μέτρα στην Αττική σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποφευχθεί το σενάριο που θέλει να διαμορφώνεται σε τετραψήφιο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Οι ειδικοί επιστήμονες βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό καθώς γνωρίζουν ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι «η αχίλλειος πτέρνα» στην αντιμετώπιση της επιδημίας κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά σχετικά με την εξέλιξη του ιού, και τα οποία δείχνουν περισσότερα από 100 κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Παράλληλα η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων – ήδη έχει καλυφθεί το 60% των διαθέσιμων κλινών εντατικής για κορωνοϊό στην Αττική - αποτελούν την πλέον σαφή προειδοποίηση στους επιστήμονες για το πώς εξελίσσεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα και υπό την αγωνιώδη προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός πριν εμφανιστούν και οι άλλες εποχικές ιώσεις, οι επιστήμονες απευθύνουν ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους όσους είναι πάνω από 65 ετών ενώ εισηγήθηκαν μια σειρά μέτρων για την Αττική, τα οποία τίθενται σε ισχύ από σήμερα 16/9 έως και τις 30/9.

Πέτσας: Δεν αποκλείουμε ένα νέο lockdown – Όλα στο τραπέζι

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένα νέο lockdown λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.
Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψεύτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.
«Μας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στην Γαλλία και το Ισραήλ, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Στην Γαλλία από 2000-3000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000.
Στο Ισραήλ επιβλήθη lockdown.
Θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά» είπε ο κ.Πέτσας.
Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown».
«Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει.
Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται.
Δεν είμαστε ακόμη στο lockdown αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι» τόνισε ο κ.Πέτσας.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:
1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
2. Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.
7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.
Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.

Λουκέτο σε πέντε σχολεία – Ποια είναι

Μόλις δύο 24ωρα μετά το πρώτο κουδούνι και ήδη πέντε σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς  και μαθητές ενώ σε ένα σχολείο επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κλειστά θα παραμείνουν πέντε σχολεία:
- το 2ο ΓΕΛ Καισαριανής έως τις 27/9,
- το 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου Κρήτης εως τις 27/9,
- το Δημοτικό σχολείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9,
- το Νηπιαγωγείο ειδικής αγωγής στην Καλλιθέα Λήμνου, εως τις 18/9 και
- το 7ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, έως τις 18/9
Επιπλέον στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλείας, επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας του τμήματος Β5, έως τις 27/9 μετά τον εντοπισμό κρούσματος κοροναϊού, σε μαθητή.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Μπορεί να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα

Σαφή προειδοποίηση πως αν δεν εφαρμοστούν με συνέπεια τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την Αττική τότε είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε ακόμα και στα 1.000 κρούσματα την ημέρα απηύθυνε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Σαρηγιάννης επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα απ’ όλους μας με αυστηρότητα θα χειροτερέψει η εικόνα που βλέπουμε σήμερα.
«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο.
Αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει την σημαντικότητα των μέτρων.
Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Μ. Λαζανάς επεσήμανε πως «υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα»
«Δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα.
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο».
Αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά» είπε ο κ.Λαζανάς, ο οποίος τόνισε ότι η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως το επόμενο μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Όπως ο ίδιος ανέφερε υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και  αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται».
«Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες...
Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο...
Διασωλήνωνται και άτομα νεαρής ηλικίας» είπε ο κ.Λαζανάς, αναφέροντας πως τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν οπωσδήποτε.
«Θα υπάρχουν κρούσματα το θέμα είναι σε τι ποσοστό θα έχουμε κρούσματα
Είναι χειρότερο αυτό το κύμα από το πρώτο γιατί τότε βγαίναμε από το χειμώνα ενώ τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα.
Ο κορωνοϊός ήρθε για να εγκατασταθεί» είπε ο κ.Λαζανάς.

Παναγιωτακόπουλος (αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ): Πιθανά και άλλα μέτρα στην Αττική αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα

Τη θέση πως είναι πιθανό να ληφθούν και άλλα περιοριστικά μέτρα στην Αττική εφόσον επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε ότι κρίνεται χρήσιμο να αναζητηθεί βοήθεια από το ΕΚΑΒ όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός με ρίγος και κυρίως όταν υπάρχει δύσπνοια, ενώ επεσήμανε την ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού.
Παράλληλα, διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει πιο γενικευμένο «lockdown» στην Αττική, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και την πολιτεία, που αξιοποιεί τις συστάσεις των ειδικών και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις».
«Είναι στον ίδιο άξονα και οι δύο πλευρές, και το συνολικό πνεύμα είναι ομόφωνο.
Οι διαφοροποιήσεις είναι σε λεπτομέρειες» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού».
«Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων» είπε ο κ.Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι «ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια».
«Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να κλείσουν συνολικά τα σχολεία της χώρας.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα το αποφύγουμε αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα αναλόγως της εξέλιξης της επιδημίας» τόνισε ο κ.Παναγιωτακόπουλος.

Μαγιορκίνης: «Εκκολαπτήριο» της πανδημίας τα αστικά κέντρα
   
Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την χθεσινή 15/9 ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.
Επισήμανε την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.
Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Χαρδαλιάς: Αποκλείονται μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, σημειώνοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία των μητροπολιτικών περιοχών και της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο.
«Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», τόνισε ο κ.Χαρδαλιάς.

Σε αυξημένη επιτήρηση και η Περιφέρεια Τρικάλων

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι για το ίδιο διάστημα τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:
- απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και
- ανώτατο όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές που στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά.
Σημειώνεται ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές ανήκουν οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Πάρου (συμπεριλαμβάνεται η Αντίπαρος) καθώς και οι δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Στους 315 οι νεκροί

Στους 315 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες έχασαν τη ζωή τους ένας 85χρονος με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Λέσβου και ένας 65χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο ΑΧΕΠΑ.
Χθες 15/9 ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και  12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.901 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 17 (25,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Από τους 314 θανάτους οι 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης