Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Άφαντος ο στρατηγικός επενδυτής της Attica bank – Χρειάζεται 400 εκατ αύξηση κεφαλαίου εν μέσω κεφαλαιακής ανεπάρκειας

tags :
Άφαντος ο στρατηγικός επενδυτής της Attica bank – Χρειάζεται 400 εκατ αύξηση κεφαλαίου εν μέσω κεφαλαιακής ανεπάρκειας
Σε πραγματικούς όρους η Attica bank χρειάζεται τουλάχιστον 400 εκατ ευρώ αύξηση κεφαλαίου
Η Attica bank στην πορεία των ετών έχασε τον στρατηγικό της προσανατολισμό, ενώ το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών αυξομειώνει ως μέτοχος με το πρόσχημα ότι είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τα κεφάλαια συνεχώς μειώνονται και τα έσοδα φθίνουν.
Attica bank και ΤΣΜΕΔΕ ως μέτοχος με ποσοστό 46,32% και το e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 13,16% αυτοσυντηρούνται αγοράζοντας θυγατρικές της τράπεζας και προβαίνοντας σε κινήσεις που δεν προσφέρουν καμία προστιθέμενη αξία.
Οι επιλογές του ΤΣΜΕΔΕ συστηματικά λάθος, έχει κατασπαταλήσει τα κεφάλαια του Ταμείου χάνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια στην Attica bank και ακόμη κανένα φως δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η χρηματοοικονομική εικόνα της Attica bank συνεχώς επιδεινώνεται και τα στοιχεία μαρτυρούν σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα.
Η Attica bank στο α΄ 6μηνο του 2020 εμφάνισε έσοδα 34 εκατ και έξοδα 34 εκατ με 27 εκατ προβλέψεις.
Μόνο από αυτή την εξίσωση η Attica bank αποτελεί ένα αποτυχημένο επιχειρηματικό project γιατί τα προ προβλέψεων έσοδα δεν παράγουν ούτε 1 ευρώ εσωτερικού κεφαλαίου.
Η Attica bank έχει ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,21% ενώ ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 13% και το CET1 9,8%.
Πρακτικά η Attica bank συντηρείται λόγω της ελαστικοποίησης των κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας καθώς με αυστηρά κριτήρια τα κεφάλαια της μάλλον είναι κάτω από 150 εκατ από τα 462 εκατ που εμφανίζονται στις λογιστικές καταστάσεις από τα οποία τα 99,8 εκατ είναι ομόλογο tier 2 που πρέπει να επιστρέψει το 2028 – πληρώνει επιτόκιο 6,41%-
Το πρόβλημα με την Attica bank σχετίζεται με το πρόγραμμα Artemis και Metexelixis όπου τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι στην πράξη θα πρέπει να εγγράψει ζημία από αυτά τα προγράμματα από 230 έως 300 εκατ με αυστηρά κριτήρια.
Υπενθυμίζεται ότι
-Η πρώτη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Artemis 1,3 δισεκ. ενίσχυσε τα κεφάλαια 70 εκατ αλλά παράγει ζημία από 170 με 200 εκατ με βάση ορισμένες πληροφορίες.
-Η δεύτερη τιτλοποίηση το πρόγραμμα Metexelixis 701 εκατ ευρώ ενίσχυσε τα έσοδα της κατά 47 εκατ που παράγει ζημίες σχεδόν 100 εκατ ευρώ
-Η τρίτη τιτλοποίηση που επίκειται ύψους 700 εκατ ευρώ θα αποφέρει επίσης 40 εκατ έσοδα και είναι αβέβαιο πόσες ζημίες θα προκαλέσει.
Συνολικά η Attica bank θα έχει ενισχύσει κεφάλαια και έσοδα κατά 157 εκατ ευρώ.
Και ενώ τα κεφάλαια μειώνονται στα 462 εκατ το DTA η αναβαλλόμενη φορολογία DTA διαμορφώνεται στα 448 εκατ εξέλιξη πρωτοφανή.

Τι σηματοδοτούν όλα αυτά για την Attica bank;

Εάν η Attica bank υποχρεωνόταν να αναγνωρίσει τις ζημίες από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις τα κεφάλαια θα ήταν κάτω από 150 εκατ αντί 462 εκατ ευρώ.
Η Attica bank χρειάζεται νέα κεφάλαια και ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η τράπεζα θα υποχρεωθεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πολύ μεγάλης κλίμακας.
Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι UBS και Euroxx ως σύμβουλοι αναζητούν τον άφαντο στρατηγικό επενδυτή.
Η Attica bank σε ένα δυσμενές σενάριο θα εμφάνιζε συνολικό δείκτη 5% αντί 13% και πρακτικά η τράπεζα ή θα ενσωματωνόταν σε άλλη τράπεζα ή θα αναζητούνταν άλλες λύσεις.
Για την ώρα η Attica bank πουλάει θυγατρικές και ακίνητα δηλαδή τα τελευταία ασημικά για να συντηρήσει τον σκουριασμένο επιχειρηματικό της μοντέλο που δεν αποδίδει.
Σε πραγματικούς όρους η Attica bank χρειάζεται τουλάχιστον 400 εκατ ευρώ αύξηση κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης