Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Αλλαγή σκηνικού στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι 650 μονάδες, επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μια παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το ΧΑ δε συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές
Οι 650 μονάδες, επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μια παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το ΧΑ δε συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές και οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν
Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Σεπτεμβρίου διαγράφεται πλέον ως πιθανό στο βαθμό που μέχρι τότε η Ελλάδα με την Τουρκία δεν ξεκινήσουν να συζητούν για τις διαφορές τους.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε δίνοντας εντολή να αποσυρθεί το σκάφος Oruc Reis στην Αττάλεια.
Έτσι, η ένταση στην Α. Μεσόγειο μειώθηκε επί του παρόντος συμβάλλοντας στη μείωση της αβεβαιότητας σε σχέση με ένα θερμό επεισόδιο, εξέλιξη ιδιαίτερα βλαπτική για το κύρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Παράλληλα, το πακέτο ύψους € 6,8 δις. που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και  περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κονδύλια για τη διατήρηση της απασχόλησης και της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων αλλά και την καταβολή αναδρομικών προς τους συνταξιούχους,  συνιστά θετική κίνηση με δεδομένη τη συντήρηση συνθηκών αποπληθωρισμού στην οικονομία (στο -1,9% ο πληθωρισμός του Αυγούστου και την ανεργία  να κλιμακώνεται σύντομα προς το 20%).
Την ίδια ώρα, το Eurogroup επισημοποίησε ότι τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων  για τον προϋπολογισμό του 2021, ενδεχομένως δε και του 2022 !
Τα παραπάνω δεδομένα μετέστρεψαν την επενδυτική ψυχολογία.
Το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό έδωσε από τη Δευτέρα τη θέση του σε αισθητά βελτιωμένες  συνεδριάσεις με το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης να κινείται ανοδικά καθώς η συμμετοχή των επενδυτών αυξήθηκε.
Οι 650 μονάδες για το Γ.Δ. , επίπεδο αντίστασης για πολλές εβδομάδες, ξεπεράστηκαν εύκολα σε συνέχεια μια παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία το ελληνικό χρηματιστήριο δεν συγχρονιζόταν με τις διεθνείς αγορές και οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών εξωτερικού κυριαρχούσαν.
Θα απαιτηθεί ωστόσο διατήρηση των συναλλαγών αισθητά πάνω από τα € 70 εκ. ώστε να υπερπηδηθεί η περιοχή των 670 μονάδων, εξέλιξη εφικτή στο βαθμό που δεν επανέλθει η γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Α. Μεσόγειο και δεν επιδεινωθεί η επιδημική καμπύλη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.
Στο εξωτερικό, οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά αγνοώντας τη συντήρηση του υφεσιακού περιβάλλοντος και τις χαμηλές προβλέψεις σε σχέση με την ανάκαμψη κατά το 2021.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, οι αγορές έχουν αποδεχθεί ότι οι τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται λόγω της πανδημίας οδηγούν σε μετασχηματισμούς στην οικονομία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να ευνοούνται και τις εταιρείες της «παλιάς οικονομίας» να πλήττονται, τιμολογώντας τις μετοχές αναλόγως.
Παράλληλα, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal προσδοκώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου που ξεκινάει σήμερα, θα επιβεβαιώσει τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που συντηρεί την επιθυμητή ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δίνοντας ταυτόχρονα την κατεύθυνση και στις άλλες Κεντρικές Τράπεζες.
Διατελώντας εν αναμονή και του νέου δημοσιονομικού πακέτου πάνω από $ 1 τρις. που καθυστερεί λόγω των διαφωνιών των Ρεπουμπλικανών με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης