Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Το Συμβούλιο της ΕΕ να παραμείνει ενεργός πυλώνας του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος και αξιών

Βαρβιτσιώτης: Το Συμβούλιο της ΕΕ να παραμείνει ενεργός πυλώνας του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος και αξιών
Η Ελληνική Προεδρία έχει εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες της για την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών τον Νοέμβριο
Τη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόοδο των εργασιών της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και την επικείμενη Διακήρυξη των Αθηνών, ενημέρωσε σήμερα 15/9, το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Απάντησε επίσης και σε ερωτήσεις βουλευτών-μελών της Συνέλευσης σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την υπόθεση Navalny, ενώ έθεσε και το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμί.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει εντατικοποιήσει τις προετοιμασίες της για την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών τον Νοέμβριο με θέμα την προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας.
«Είναι κάτι που το οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να παραμείνει ενεργός πυλώνας του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος και αξιών.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, που απασχόλησαν ιδιαιτέρως τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης στην τριμερή συνάντησή τους τον Αύγουστο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Λευκορωσία και επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος με τη συμμετοχή των πολιτών, που θα οδηγήσει στην ειρηνική επίλυση της κρίσης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Στην τοποθέτησή του, όπως σημειώνεται επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού εξέφρασε τη λύπη του που το Συμβούλιο της Ευρώπης έμεινε σιωπηλό μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χαρακτήρισε τις πράξεις αυτές ως βαρύτατη προσβολή στην ταυτότητα των δύο εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων.
Τόνισε ότι ειδικά η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας και ανεκτικότητας, που θα πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει τον πλουραλισμό και την πολυπολιτισμικότητα.
«Τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές σκοπιμότητες», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων βουλευτών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη γείτονα, όταν η άλλη πλευρά έχει βάλει το όπλο πάνω στο τραπέζι και δηλώνει ότι «είτε συμφωνείς μαζί μου είτε πάμε σε πόλεμο».
«Δεν είναι αυτό το είδος του διαλόγου που περιμένουμε ούτε η παρουσία των πολεμικών πλοίων αποτελεί σημάδι προώθησης της σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνευσης στην περιοχή», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, αναφέρθηκε ακόμη στις πρακτικές εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, που ακολουθεί η Τουρκία για πολιτικούς λόγους και καταδίκασε έντονα τις πρακτικές αυτές ως αντίθετες στις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαιτώντας σε αυστηρό τόνο την άμεση παύση τους.
Απέκλεισε κατηγορηματικά, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις (pushbacks) στα σύνορά της και τόνισε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτική υψηλής φύλαξης των συνόρων της, πάντα σε συμφωνία με τις επιταγές του ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.
Επέμεινε ότι και η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει την υποχρέωση να φυλάσσει καλύτερα τα σύνορά της και να μην επιτρέπει παράνομες εισροές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, «την οποία, όμως, η Τουρκία δεν εφαρμόζει πλήρως ως τώρα».
Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των αρχών της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στους συλληφθέντες δημάρχους- μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, καθώς και στην περίπτωση του επίσης φυλακισμένου Τούρκου επιχειρηματία - ακτιβιστή Osman Kavala.
Όσον αφορά την περίπτωση του Ρώσου πολιτικού Navalny, ο αναπληρωτής υπουργός ζήτησε να αποκαλυφθεί μέσω ανεξάρτητης έρευνας η αλήθεια για το τι συνέβη.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Μόρια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε την καταστροφή του καταυλισμού ως μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή και παρέθεσε αναλυτικά τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για την άμεση στέγαση των φιλοξενούμενων σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
«Καλούμαστε να προστατεύσουμε τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, ενημέρωσε τα μέλη της Αντιπροσωπείας και για τη διστακτικότητα ορισμένων μεταναστών να μπουν στις νέες δομές, σε μια προσπάθεια άσκησης περαιτέρω πίεσης σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης