Κοινωνία

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική από 16/9 έως 30/9 - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας

Συναγερμός για τον κορωνοϊό - Όλα τα νέα μέτρα στην Αττική από 16/9 έως 30/9 - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας
Εντός του Σεπτεμβρίου έχει καταγραφεί το ένα τρίτο των περίπου 5.000 κρουσμάτων στην Αττική - Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι
(Συνεχές  upd) «Πακέτο» μέτρων για την Αττική που θα εφαρμοστεί από αύριο 16/9 έως 30/9 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει στο Λεκανοπέδιο φτάνει στο 60%.
Όπως είπε η περιοχή εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 κατοίκων (μέτριος κίνδυνος) αλλά πολλές επαφές.
 Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
2. Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
3. Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.
7. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00. Εξαιρούνται σουπερ μαρκετ, φούρνοι και καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα έγινε παράκληση προς τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι τα Τρίκαλα μπαίνουν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης για 14 ημέρες.

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εκκολαπτήριο» της πανδημίας τα αστικά κέντρα
   
Η αυξητική τάση του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ανησυχητική αντοχή στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή 15/9 ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον ίδιο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτή η αυξητική τάση αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.
Επισήμανε την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.
Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Εκρηξη με 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Στους 67 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι

Σήμερα 15/9 ο ΕΟΔΥ  ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και  12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.730, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.901 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 17 (25,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 88,1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image


Σύψας (λοιμωξιολόγος): Οριζόντια σε όλη την Αττική και όχι σε συγκεκριμένους δήμους τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τη θέση ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι οριζόντια για όλη την Αττική και δεν θα αφορούν συγκεκριμένους δήμους διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Σύψας είπε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού.
Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία.
Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά για περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας για το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών.
Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος.
Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις.
Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν» τόνισε ο κ.Σύψας.

Γώγος (λοιμωξιολόγος): Στο 60% η κάλυψη των κλινών στην Αττική από ασθενείς με κορωνοϊό

Το δικό του καμπανάκι για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική ήχησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος έκανε λόγο για μια δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων με αποτέλεσμα να ανέρχεται στο 60% η κάλυψη των κλινών στην Αττική από ασθενείς με κορωνοϊό.
Σε δηλώσεις του στο Θέμα Fm ο κ.Γώγος είπε ότι «η «κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».
«Υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει.
Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες covid που είναι στη διάθεσή μας.
Και μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες.
Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε.
Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» τόνισε ο κ.Γώγος, ο οποίος ερωτηθείς γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική, υποστήριξε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι».
«Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετάφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο.
Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο.
Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει.
Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες.
Όταν τα παιδιά φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή.
Και επειδή στα παιδιά υπάρχει μια ιδιαίτερη επιτήρηση ελπίζουμε οι στενές επαφές να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Υπάρχει κίνδυνος αλλά ελπίζουμε ότι με την επιτήρηση θα αντιμετωπιστεί» είπε ο κ.Γώγος.
«Η πρόταση είναι η χρήση της μάσκας να είναι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός.
Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος δικαιολόγησε και τη λήψη οριζόντιων μέτρων, τονίζοντας ότι «σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά».
«Πρέπει να προλάβουμε» επεσήμανε ο κ.Γώγος.

Βατόπουλος: Καμπανάκι η αύξηση των διασωληνώσεων στην Αττική

Τη σοβαρή κατάσταση με την οποία είναι αντιμέτωπη η Αττική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η αύξηση των διασωληνώσεων αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση ότι ενδεχομένως να πηγαίνουμε προς μια μεγάλη αύξηση.
«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Βατόπουλος αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων».
Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ισραήλ, τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση και επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μην μεταδίδεται ο ιός.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έχουν εισηγηθεί οι επιστήμονες για την Αττική, ο κ.Βατόπουλος είπε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.
«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ότι έγινε μια καλή αρχή.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Η μάσκα είναι πλέον η ασφάλεια μας απέναντι στον κορωνοϊό

Τη θέση ότι η μάσκα είναι πλέον η ασφάλεια μας απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η γενικευμένη χρήση της, εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς.
Σε δηλώσεις της στο Mega και ερωτηθείσα για το περιστατικό με τον θετικό στον ιό Αφγανό που το έσκασε από το νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλευόταν, η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό δεν προκαλεί καμία εντύπωση, τονίζοντας ότι είτε ο άνδρας ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά του σε δομή φιλοξενίας είτε δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
«Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.
Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες», τόνισε η κα. Παγώνη.
Σχετικά με την καθολική χρήση μάσκας, η κα.Παγώνη υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κορωνοϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.
«Η μάσκα είναι πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας αναφερόμενη σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους».
Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης