Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έρχεται επώδυνος συμβιβασμός - Για την Ελλάδα η παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ του Καστελόριζου και την Τουρκία η κατάρρευση της ΑΟΖ με Λιβύη

Έρχεται επώδυνος συμβιβασμός - Για την Ελλάδα η παραχώρηση μέρους της ΑΟΖ του Καστελόριζου και την Τουρκία η κατάρρευση της ΑΟΖ με Λιβύη
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παραδώσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου και η Τουρκία θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την ΑΟΖ με την Λιβύη
Το Oruc Reis το ένα από τα 5 ερευνητικά πλοία της Τουρκίας βρίσκεται την Αττάλεια απέναντι ακριβώς από την Κύπρο και η απομάκρυνση του από την ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας ότι…. ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας θα ξεκινήσει επίσημα.
Σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει στην λογική πρόληψης κρίσεων ενώ όπως ο Μητσοτάκης (έλληνας πρωθυπουργός) γνωστοποίησε «οι δύο χώρες ήταν κοντά σε έγγραφη συμφωνία».
Η Τουρκία επισήμως ζητάει ο διάλογος με την Ελλάδα να μην έχει όρους και προϋποθέσεις και η Ελλάδα αναφέρει ότι συζητάει μόνο θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η πραγματικότητα είναι ότι για να τελεσφορήσει ο διάλογος θα υπάρξει εκατέρωθεν επώδυνος συμβιβασμός.
Χωρίς επώδυνο συμβιβασμό οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας θα καταρρεύσουν ή δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός;

Εάν αναλυθεί με προσοχή και χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις τι ενοχλεί την Τουρκία και τι ενοχλεί την Ελλάδα στις κινήσεις στην διπλωματική και γεωστρατηγική σκακιέρα;
Για την Ελλάδα η κλιμακούμενη ένταση, το ψυχροπολεμικό κλίμα και βεβαίως η ΑΟΖ της Τουρκίας με την Λιβύη είναι το πλέγμα των ανησυχιών.
Ο σχεδιασμός των Τούρκων είναι να κυριαρχήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας που άφησαν οι ΗΠΑ αν και εσχάτως οι αμερικανοί επανακάμπτουν στην περιοχή με επίκεντρο την Κύπρο.
Για τους τούρκους λοιπόν τι θα περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός και για την Ελλάδα επίσης τι θα περιλαμβάνει ο επώδυνος συμβιβασμός;

Ο επώδυνος συμβιβασμός για την Ελλάδα - Παραχώρηση μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου 

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διεθνώς ως ο νομοταγής της Ανατολικής Μεσογείου που λειτουργεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.
Και αυτό είναι αληθές.
Όμως είναι αδύνατο να υπάρξει τελική συμφωνία εάν η Τουρκία δεν αποκτήσει δυνατότητα εκμετάλλευσης στην ΑΟΖ του Καστελόριζου του ελληνικότατου νησιού που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την Τουρκία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Μεταξύ της περιοχής που εκτείνεται νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου και η Τουρκία θέλει να αποκτήσει ξεκάθαρα πρόσβαση στην περιοχή.
Οι τούρκοι όπως έχουμε αναλύσει φάσκουν και αντιφάσκουν στην ερμηνεία των διεθνών κανόνων.
Αναγνωρίζουν ότι και τα νησιά έχουν ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά θεωρούν ότι όσα εμπεριέχονται στην ηπειρωτική ΑΟΖ των 200 ναυτικών μιλίων ή 370 χιλιομέτρων δεν μπορούν να έχουν πρόσθετη ΑΟΖ δηλαδή να δημιουργείται μια ΑΟΖ από την ηπειρωτική χώρα 400 ναυτικά μίλια ή 740 χιλιομέτρων.
Εάν αυτό ισχύει ως επίσημη τουρκική ερμηνεία τότε το Καστελόριζο που απέχει 580 χιλιόμετρα ή 313 ναυτικά μίλια δικαιούται να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Παρ΄ όλα αυτά η Τουρκία αναφέρει μετά επιτάσεως ότι δεν μπορεί ένα νησί 10,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπως το Καστελόριζο να έχει 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ.
Όμως ενώ θέτουν μια πλειάδα διεκδικήσεων,
-μην αναγνώριση ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα εκτός των διεθνών συνθηκών όπως Λωζάνης.
-Αποστρατιωτικοποίηση 13 ελληνικών νησιών
-Μην αναγνώριση της δυνατότητας των νησιών να διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα – αν και υπάρχουν τούρκοι που αναγνωρίζουν την νησιωτική ΑΟΖ σε σχέση με την ηπειρωτική ΑΟΖ.
-Δεν αναγνωρίζουν την ελληνικότητα πολλών νησίδων και βραχονησίδων θέτοντας θέμα γκρίζων ζωνών
-Ζητούν να υπάρχει εναρμονισμός των ελληνικών χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο που είναι 6 και 10 ναυτικά μίλια αντίστοιχα.
Άλλοι τούρκοι ζητούν επιστροφή των χωρικών υδάτων στα 3 ή 4 ναυτικά μίλια.
Το βασικό θέμα που απασχολεί σοβαρά την Τουρκία είναι η ΑΟΖ του Καστελόριζου καθώς την απομονώνει χωρίς να διαθέτει επί της ουσίας πρόσβαση στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.
Στο θέμα αυτό οι Τούρκοι θα επιμείνουν τα μέγιστα.
Για την Ελλάδα ο επώδυνος συμβιβασμός θα ήταν να παραχωρήσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου ή να υπάρξει συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί πολιτικά μια τέτοια απόφαση.
Ωστόσο τι θα κερδίσει η Ελλάδα;
Θα καταρρεύσει το σύμφωνο θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη ενώ ουσιαστικά θα οριοθετηθεί ο τουρκικός σχεδιασμός στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Γαλάζια Πατρίδα ως μεγάλη ιδέα των Τούρκων θα καταρρεύσει ενώ πλήθος ζητημάτων που θέτουν οι τούρκοι θα υποχρεωθούν να δηλώσουν ότι αναιρούν τις διεκδικήσεις τους.
Θα ήταν σκόπιμο εάν υπάρξει τελικώς συμφωνία Ελλάδος και Τουρκίας αυτή να καταγραφεί ως ένα ισχυρό νομικό κείμενο που θα φέρει την εγγύηση μεγάλων δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ ώστε καμία από τις δύο πλευρές να μην μπορεί να αμφισβητήσει στο μέλλον.

Ο επώδυνος συμβιβασμός για την Τουρκία - Ακύρωση της ΑΟΖ με την Λιβύη

Χωρίς να υπάρχει ίχνος αμφιβολίας η Τουρκία όπως και η Ελλάδα θα υποστεί επώδυνο συμβιβασμό.
Εάν η Ελλάδα δεχθεί να παραχωρήσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδειχθεί
-Ότι πρέπει να ακυρώσει την συμφωνία για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
-Θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει ριζικά τα επεκτατικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να εγκαταλείψει ουσιαστικά την Mavi Vatan την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί τον μεγαλοϊδεατισμό μέρος της Τουρκικής πολιτικής ελίτ.
-Επίσης θα υποχρεωθεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες ελληνικών νησιών και της Κύπρου.
Είναι προφανές ότι ο επώδυνος συμβιβασμός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.
Η Τουρκία θέλει διάλογο αλλά σκοπίμως ζητάει χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η Ελλάδα προσπαθεί να περιχαρακώσει την Τουρκία μόνο στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες.
Βέβαια στον αντίποδα θα κερδίσει πρόσβαση σε μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που δυνητικά θα επιτρέψει την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να παραδώσει μέρος της ΑΟΖ του Καστελόριζου και η Τουρκία θα υποχρεωθεί να ακυρώσει την ΑΟΖ με την Λιβύη.
Η Ελλάδα θα παραχωρήσει κάτι για να επιτύχει όρους καλής γειτονίας και η Τουρκία πρέπει να απεμπολήσει διεκδικήσεις και προφανώς να εγκαταλείψει την φιλοπολεμική προπαγάνδα.
Ίσως να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Αγία Σοφία ώστε να μπορεί να λειτουργεί και ως Εκκλησία μαζί με μουσουλμανικό Τζαμί αλλά αυτό είναι εικασία.
https://ambassadorsatlarge.com/wp-content/uploads/2020/09/MED-AOZ.jpg
Γεωπολιτικός Αναλυτής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης