Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αυστηρότεροι περιορισμοί στην Αττική λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού - Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση - Στους 310 οι θάνατοι

Αυστηρότεροι περιορισμοί στην Αττική λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού - Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση - Στους 310 οι θάνατοι
Νέα λίστα μέτρων για τον κορωνοϊό στην Αττική - Στους 310 οι νεκροί - Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων
(Συνεχές upd) Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική φέρνει νέους περιορισμούς.
Η κυβέρνηση καταρτίζει λίστα μέτρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα 15/9 και συμφώνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και οριζόντια μέτρα αλλά και μέτρα ανά περιοχή ανάλογα με το ιικό φορτίο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δεξαμενή μέτρων περιλαμβάνει μέτρα τύπου Πόρου, όπως την παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και περιορισμό του αριθμού των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στα μέτρα φέρεται να είναι κι η αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Παράλληλα, μελετώνται προτάσεις για το πώς θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους όπως οι λαϊκές όπου εκεί συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξουν ειδικότερα μέτρα για πιο αραιή τοποθέτηση των πάγκων.
Τέλος εξετάζεται και το μέτρο για ακόμα πιο αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολίτες και μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.
Σημειώνεται, πως η κυβέρνηση φαίνεται να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο του μέτρου επιβολής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με βασικό επιδίωξη να είναι η επιβολή μέτρων που είναι αποδοτικά θα εφαρμόζονται χωρίς πολυπλοκότητα και  θα γίνονται από όλους κατανοητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιο επιβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά.
Δεν αποκλείεται ακόμη, για όσες περιοχές κριθεί αναγκαίο, να προταθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ εξετάζεται και η επιβολή του κυλιόμενου ωραρίου εργασίας.
Οι τελικές αποφάσεις θα  ληφθούν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, προκειμένου εν συνεχεία να τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη 16/9.

Κορωνοϊός: Στα 180 τα νέα κρούσματα - Πέντε θάνατοι

Σήμερα 14/9 ανακοινώθηκαν 180 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
Image
Από αυτά, 2.419 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.789 (43,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Στους 59 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών.
Οι 12 (22,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 173 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος,  έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και  έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα, 112 (36,7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Κικίλιας (υπ.Υγείας) για κορωνοϊό: Δεν πιεζόμαστε με τις ΜΕΘ – Πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας

Πρόκληση χαρακτήρισε τους φθινοπωρικούς και τους χειμερινούς μήνες σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πίεση στις ΜΕΘ.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open και αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ.Κικίλιας είπε ότι η Ελλάδα κινείται σε καλά επίπεδα συγκριτικά με τις άλλες.
«Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά.
Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.
Έχουμε δημιουργήσει task force.
Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα ή όχι, ο υπεύθυνος θα επικοινωνεί με την περιφερειακή εκπαίδευση και μετά με την task force.
Η υγεία των παιδιών είναι το πρώτο μέλημά μας» υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού αναφέροντας ότι «η χώρα μας είναι 124η σε κρούσματα και 111η σε θανάτους».
«Έχουμε πάει πολύ καλά μέχρι τώρα.
Είναι ομαδική η προσπάθεια.
Δεν λείπει το οργανωμένο κράτος από την προσπάθεια.
Είναι μία πρόκληση το φθινόπωρο και ο χειμώνας» επεσήμανε ο υπ.Υγείας, τονίζοντας ότι προτεραιότητα στα τεστ δίνεται σε όσους έχουν συμπτώματα.
«Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική.
Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.
Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση.
Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Σύψας: Με μάσκες όλη η φετινή σχολική χρονιά – Θα δούμε για του χρόνου

Τη θέση πως όλη η φετινή σχολική χρονιά θα κυλήσει με την χρήση μάσκας από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας.
«Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών.
Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά.
Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Σύψας.
Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ένας γονιός όταν γυρίζει το παιδί του από το σχολείο, ο ίδιος σημείωσε ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο, αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».
«Για αυτό ανοίγουν τα σχολεία.
Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά.
Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό.
Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού.
Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά» υποστήριξε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μικρών μαθητών, είπε ότι «τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του».
«Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις.
Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις.
Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες» είπε ο κ.Σύψας.
«Μέσα στις τάξεις δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις.
Οι μαθητές θα αγκαλιαστούν θα φιληθούν δεν θα κρατήσουν απόσταση, είτε είναι 15, είτε είναι 25.
Για αυτό προκρίνουμε τη μάσκα.
Ασφαλώς θα θέλαμε λιγότερα παιδιά τις τάξεις αλλά δίνουμε οδηγίες επί του εφικτού, δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Σύψας.

Γώγος: Ομάδα κρούσης για την εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολεία – Ασυμπτωματικοί οι μαθητές μέχρι το Γυμνάσιο

Τη θέση πως υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολείο, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, τονίζοντας ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι εφόσον υπάρξουν ύποπτα κρούσματα, το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά  θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.
«Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως.
Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς.
Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.
Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.
Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.
Όπως είπε, τα παιδιά μέχρι και το γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα, είναι ασυμπτωματικά, αναφέροντας πως στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με αυτή των ενηλίκων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης