Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η αγορά θα πρέπει να περιμένει εβδομάδες μέχρι να υπάρξει νικητής στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3/11

Morgan Stanley: Η αγορά θα πρέπει να περιμένει εβδομάδες μέχρι να υπάρξει νικητής στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3/11
Θολό το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Εβδομάδες θα χρειαστεί να περιμένει η επενδυτική κοινότητα μέχρι να υπάρξει σαφής νικητής στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley.
Πριν από τρεις περίπου εβδομάδες κάθε αναλυτής της Wall Street ήταν πεπεισμένος ότι ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,5 - 2 τρισεκ. δολαρίων είναι προ των πυλών.
Σε τελική ανάλυση, το κόστος της μη ολοκλήρωσης μιας τέτοιας συμφωνίας ήταν πολύ μεγάλο και για τους δημοκρατικούς και για τους ρεπουμπλικανούς.
Όπως έγραψε η Morgan Stanley, «ο θόρυβος αρχίζει να αυξάνεται, καθώς σταματούν τα επιδόματα ανεργίας.
Η ανάκαμψη ενδέχεται να απειληθεί εάν αυτά τα επιδόματα δεν επανέλθουν εγκαίρως.
Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Κογκρέσο θα αποτύχει να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρομερές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.
Θα ήταν ουσιαστικά πολιτική αυτοκτονία για οποιονδήποτε πολιτικό.
Το πλέον πιθανό είναι να δοθεί δημοσιονομικό πακέτο ύψους 1,5-2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Έπειτα από τρεις εβδομάδες, η Morgan Stanley φαίνεται πως αναθεωρεί.
Μια συμφωνία παραμένει πιθανή, αλλά το ενδεχόμενο επίτευξης μειώθηκε σημαντικά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι Δημοκρατικοί ήθελαν μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία.
Ως εκ τούτου, οι διαπραγματεύσεις εκτροχιάστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, η Morgan Stanley αναγκαστικά απέσυρε την προηγούμενη εκτίμησή της, καθώς πλέον ο Σεπτέμβριος πέρασε.
Έτσι, καθώς η Wall Street συζητά πώς θα ενεργήσει το Κογκρέσο, εκατομμύρια Αμερικανοί δεν απολαμβάνουν πλέον επιδόματα ανεργίας, τα οποία σε πολλούς είναι απολύτως κρίσιμα για την καθημερινή ζωή τους.
Αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα όταν γίνεται κατανοητό ότι οι προεδρικές εκλογές πιθανότατα δεν θα παρουσιάσουν σαφή νικητή στις 3 Νοεμβρίου.
Αντ 'αυτού η αγορά θα πρέπει να περιμένει εβδομάδες (αν όχι περισσότερο) έως ότου υπάρξει ένας σαφής νικητής.
Στην πραγματικότητα, όπως σημείωσε νωρίτερα η JPMorgan, οι αμφισβητούμενες εκλογές είναι το «χειρότερο σενάριο» για την αγορά, εάν οι εκλογές του 2000 είναι οποιαδήποτε ένδειξη.

Η ουσία είναι ότι όλες οι ελπίδες για ένα άλλο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης πριν από τον Δεκέμβριο -το νωρίτερο- μπορεί να διαψευσθούν, κάτι το οποίο στη συνέχεια προκαλεί ένα άλλο ερώτημα:
Πότε η έλλειψη δημοσιονομικής και νομισματικής ενίσχυσης θα αρχίσει να επηρεάζει τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.
Έχουμε δείξει ότι (πρώην) παραλήπτες παροχών διεπαφής χρήστη - που σταμάτησαν την 1η Αυγούστου - είδαν την κατανάλωσή τους σε βασικές κατηγορίες να μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν προκειμένω αξίζει να τύχει υπενθύμισης ότι ο πρώην πρόεδρος της NY Fed, Bill Dudley, δήλωσε ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφευχθεί η επανεκλογή του Trump ήταν να συντριβεί η αγορά πριν από τις εκλογές.
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς εάν είναι πράγματι πρόθεση τη κεντρικής τράπεζας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει μια δεύτερη θητεία Trump...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης