Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Cameron κατά Johnson για το που αναιρεί τη συμφωνία του Brexit

Βρετανία: Cameron κατά Johnson για το που αναιρεί τη συμφωνία του Brexit
Καταφέρεται εναντίον Boris Johnson για νομοσχέδιο που αναιρεί τη συμφωνία του Brexit και ο David Cameron
Ο David Cameron ακολούθησε το παράδειγμα των υπολοίπων εν ζωή πρώην πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου επικρίνοντας το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του Boris Johnson, με το οποίο αναιρούνται μέρη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε δήλωσή του το πρωί ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών σημείωσε ότι η αθέτηση μιας υποχρέωσης που προκύπτει από διεθνή συνθήκη με την έγκριση ενός νόμου είναι το έσχατο πράγμα που πρέπει να εξετάζει μια κυβέρνηση.
«Πρέπει να είναι απολύτως μια έσχατη καταφυγή.
Άρα έχω ενδοιασμούς για αυτό που προτείνεται», συμπλήρωσε ο κ. Cameron.
Πρόσθεσε, όμως, ότι ο νόμος ακόμα και αν εγκριθεί ίσως να μη χρησιμοποιηθεί αν δεν προκύψουν συγκεκριμένες συνθήκες.
Ο Πρωθυπουργός Boris Johnson και Υπουργοί της Κυβέρνησής του έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι ο νόμος που προωθείται αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ επί την λεπτομερειών του καθεστώτος που θα διέπει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit από τη βρετανική πλευρά David Frost δήλωσε επίσης μέσω Twitter ότι το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ως «εφεδρική» λύση.
Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγκεκριμένη τρίτη χώρα για εμπόριο τροφίμων.
«Αυτό θα καθιστούσε αυτομάτως παράνομο για τη Β. Ιρλανδία να εισάγει προϊόντα τροφίμων από τη Μ. Βρετανία», εξήγησε ο Βρετανός τεχνοκράτης.
Ο κ. Frost απαντούσε σε αναρτήσεις του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Michel Barnier που ανέφερε ότι το Λονδίνο ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες των σχεδίων του για ζητήματα που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως η εισαγωγή τροφίμων.
Ο κ. Barnier απέρριπτε επίσης τον ισχυρισμό του Boris Johnson ότι το Πρωτόκολλο για τη Β. Ιρλανδία (που συνοδεύει τη Συμφωνία Αποχώρησης και περιλαμβάνει τις υπό απειλή αναίρεσης διατάξεις) συνιστά απειλή για την ακεραιότητα του Ην. Βασιλείου.
Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την ΕΕ και την αντιπολίτευση, αλλά και από ιστορικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, τόσο στη Βουλή των Κοινοτήτων όσο και στη Βουλή των Λόρδων.
Πριν από τον David Cameron την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο και την προοπτική να αθετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μία διεθνή συμφωνία είχαν εκφράσει οι Συντηρητικοί πρώην πρωθυπουργοί Theresa May και σερ John Major, όπως και οι Tony Blair και Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργοί των Εργατικών.
Οι κ.κ. Major και Blair συνέγραψαν άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Sunday Times με το οποίο χαρακτήρισαν «σοκαριστική» την πρόταση της Κυβέρνησης να παραβιαστεί μια διεθνής συμφωνία, όπως αυτή του Brexit.
Προειδοποίησαν επίσης ότι το νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία.
Αν και ο Boris Johnson έχει άνετη πλειοψηφία 40 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπάρχουν ήδη έως και 30 «αντάρτες» βουλευτές στο κόμμα του διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αν δεν τροποποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης