Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μηταράκης: Μειωμένες έως και 80% οι μεταναστευτικές ροές – Έτοιμη στα μέσα της εβδομάδας η νέα προσωρινή δομή στη Μυτιλήνη

Μηταράκης: Μειωμένες έως και 80% οι μεταναστευτικές ροές – Έτοιμη στα μέσα της εβδομάδας η νέα προσωρινή δομή στη Μυτιλήνη
Για πρώτη φορά εντός των επόμενων ημερών, δεν θα έχουμε ασυνόδευτα παιδιά στα νησιά είπε ο κ.Μηταράκης
Τη θέση πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί έως και 80% διατύπωσε ο υπ.Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, ο οποίος υποστήριξε πως στα μέσα της εβδομάδας θα είναι έτοιμη η νέα προσωρινή δομή στη Μυτιλήνη.
«Πρώτη προτεραιότητα που είχαμε όταν εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά ήταν η απόλυτη ασφαλής εκκένωση της δομής και η δομή εκκενώθηκε χωρίς κανένα θύμα στο προσωπικό, στους ωφελούμενους, στην Αστυνομία και χωρίς κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.
Άρα η ασφάλεια ήταν η πρώτη προτεραιότητα ειδικά σε μια εποχή πανδημίας.
Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν να μην διακοπεί η παροχή φαγητού, νερού και ιατρικής βοήθειας η οποία εξασφαλίστηκε παρότι αντιλαμβάνεστε ότι τις πρώτες ώρες ήταν πολύ δύσκολη η διαμονή 12 χιλιάδων ανθρώπων.
Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο το οποίο καλούμαστε να βρούμε προσωρινή φιλοξενία.
Μπήκαμε αμέσως στο πεδίο βολής που υπάρχει κοντά στη δομή του Καρά Τεπέ και δημιουργείται αυτή τη στιγμή ένας προσωρινός χώρος, έχει ήδη 5 χιλιάδες κρεβάτια έτοιμα σήμερα αυτό θα διπλασιαστεί τις επόμενες δύο ή τρείς μέρες .
Άρα στα μέσα της εβδομάδες θα υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν όλοι όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο ή σε χωράφια ή σε άλλες δύσκολες καταστάσεις» είπε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Μηταράκης, ο οποίος επανάλαβε ότι δεν πρόκειται να φύγει κανείς από το νησί.
«Ξεκάθαρα έχουμε πει ότι τα αιτήματα ασύλου θα εξεταστούν μόνο για αυτούς που είναι μέσα σε αυτή τη νέα δομή.
Η νέα δομή δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική.
Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους αυτής της χώρας και οι όποιες πιέσεις μπορούν να ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική επιλογή.
Η χώρα μας από τις αρχές του 2020 έχει μειώσει τις ροές κατά 80%, κάνει αποσυμφόρηση των νησιών, η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έχει γίνει αλλά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και βάσει του νόμου και βάσει του δικαίου του ασύλου.
Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί και θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται αλλά από εκεί και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους, τους οποίους η Αστυνομία πλέον τους ξέρει πολύ καλά να δημιουργούν προβλήματα» είπε ο κ.Μηταράκης, τονίζοντας ότι η διαδικασία ασύλου σήμερα λειτουργεί κανονικά.
Ερωτηθείς για τα ασυνόδευτά παιδιά ο κ.Μηταράκης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά.
«Είχαμε συνολικά, στα νησιά του Αιγαίου, τον Ιανουάριο 1.900 ασυνόδευτα, πριν λίγες μέρες είχαμε 700, τώρα έχουμε 300 τα οποία μέχρι την Παρασκευή θα έχουν φύγει και τα 300.
Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε ασυνόδευτα στα ελληνικά νησιά» είπε ο κ.Μηταράκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης