Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λυμπερόπουλος (Eurobank): Επιβάλλεται η ορθή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων

tags :
Λυμπερόπουλος (Eurobank): Επιβάλλεται η ορθή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων
Η τεράστια ανάγκη επενδύσεων στη χώρα σε συνδυασμό με την εξασφάλιση πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας με έμφαση σε δυναμικούς κλάδους
Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται εξαιτίας της πανδημίας, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης τους επόμενους μήνες.
Όπως όλες οι οικονομίες, έτσι και η ελληνική, αντιμετωπίζει προκλήσεις καθώς η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή τροχιά στην οποία είχαμε εισέλθει τα τελευταία χρόνια μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, αναφέρει ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής Large Corporate & Loan Syndications της Εurobank, στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στο πλαίσιο της ειδικής διαδικτυακής έκδοσης για το RESTART της ελληνικής οικονομίας.
Τους τελευταίους μήνες, ως όφειλαν, οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, διαθέτοντας επαρκή ρευστότητα και αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκόμισαν στη διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Η Eurobank κινήθηκε σε δύο επίπεδα: Την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πελατών μας σε συνθήκες ασφάλειας για τους εργαζομένους μας και την οικονομική στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η Eurobank είναι από τις πρώτες εταιρείες που πέτυχε σε ελάχιστο χρόνο τόσο υψηλά ποσοστά τηλεργασίας και προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα, αξιοποιώντας την υψηλή ψηφιακή ετοιμότητα του Ομίλου και συνεχίστηκε, με ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους πελάτες μας, η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση χρησιμοποιώντας σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Η εμπειρία των τελευταίων μηνών, έφερε με κάποιο τρόπο το μέλλον στο παρόν καταδεικνύοντας την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, που είναι, ούτως ή άλλως, κορυφαία προτεραιότητα για τον Όμιλό μας.
Στο δεύτερο πεδίο, η Τράπεζα παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στους πελάτες της, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Διαθέσαμε, άμεσα, ρευστότητα σε όλες τις υγιείς επιχειρήσεις που, είτε είχαν προνοήσει να έχουν αδιάθετες εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης, είτε χρειάστηκαν νέες.
Όπου απαιτήθηκε, εγκρίθηκαν πολύ γρήγορα έκτακτες γραμμές, σημαντικού ύψους, σε επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη για ρευστότητα προκειμένου να διαχειριστούν το lockdown που επιβλήθηκε παγκοσμίως αλλά και τις προσωρινές δυσκολίες πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρέους, προσφέροντάς τους χρηματοδότηση - γέφυρα.
Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αναστολή αποπληρωμής δανείων έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ειδικά στον τουρισμό, που πλήττεται σφοδρά φέτος, επιβεβαιώσαμε στην πράξη ότι είμαστε η Τράπεζα του Τουρισμού, ενεργοποιώντας γενναίο πακέτο μέτρων ύψους 750 εκατ. ευρώ για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Στόχος μας είναι επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία να διευκολυνθούν σε επίπεδο ρευστότητας και να «κερδίσουν» πολύτιμο χρόνο σε μια πραγματικά δύσκολη στιγμή για τη βιωσιμότητά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2020, οι χρηματοδοτήσεις προς ενήμερες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ.ευρώ.
Στηρίζουμε τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, εμβληματικά για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, όπως είναι τα projects στο Ελληνικό και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης του ΑΔΜΗΕ δεσμεύοντας, συνολικά, 1,3 δισ. ευρώ.
Πρωταγωνιστούμε στην αγορά εταιρικών ομόλογων και συμβάλλαμε έμπρακτα στο άνοιγμα της αγοράς μετά τη λήξη του lockdown.
Σε αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου αντλήθηκαν, συνολικά, κεφάλαια € 1,070 δισ., για επενδύσεις στο Ελληνικό (Lamda Development) όπου η Eurobank είχε τους ρόλους του Συμβούλου Έκδοσης και του Συντονιστή Κύριου Ανάδοχου και στον ενεργειακό κλάδο (GEK Terna) σαν Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος.
Ταυτόχρονα, η Eurobank συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα Δημοσίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid - 19 αξιοποιώντας τα, περίπου 1,1 δισ.ευρώ, που μας αντιστοιχούσαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Προγράμματος Εγγυοδοσίας.
Η εκταμίευση αυτών των ποσών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χρήση και της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Εγγυοδοσίας.
Μέσω όλων των παραπάνω δράσεων εκτιμούμε ότι για το σύνολο του έτους τα δανειακά μας υπόλοιπα προς τις ενήμερες επιχειρήσεις θα αυξηθούν κατά 2,5 - 3 δισ.ευρώ.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καταφέρει, μέχρι τώρα, σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης, να στηρίξει με ρευστότητα την οικονομία και να είναι δίπλα στις υγιείς επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η αβεβαιότητα παραμένει, ακόμη, στα ύψη. Είναι ενδεικτικές οι προβλέψεις που διατυπώνονται για σημαντική ύφεση 9%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μέσα επίπεδα φέτος ενώ, πρόσφατα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε 15,2% σε ετήσια βάση.
Με δεδομένο ότι η νέα κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς καταβάλλονται ουσιαστικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του όγκου των κόκκινων δανείων που μας κληροδότησε η προηγούμενη πολυετής κρίση, επιβάλλεται η ορθή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της Eurobank και η στρατηγική συνεργασία με την doValue, αποτελούν σημαντικά εχέγγυα για την αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης.
Η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα στις δράσεις μας με τη χρήση όλων των διαθέσιμων επιλογών είναι κλειδιά για τη συνέχιση της μείωσης των κόκκινων δανείων προς τα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία εμείς οφείλουμε να είμαστε δυναμικοί, ευέλικτοι και αποτελεσματικοί στις δράσεις μας.
Κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες.
Η τεράστια ανάγκη επενδύσεων στη χώρα σε συνδυασμό με την εξασφάλιση πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας με έμφαση σε δυναμικούς κλάδους.
Η Eurobank θα στηρίξει την προσπάθεια της ανάπτυξης και της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου πρωταγωνιστώντας στη χρηματοδότηση κλάδων και έργων που θα είναι κομβικοί για την ανάκαμψη της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης