ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας από τον Μητσοτάκη για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο

ΣΥΡΙΖΑ: Έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας από τον Μητσοτάκη για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο
Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρουν οι Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας από το ΣΥΡΙΖΑ
Για έλλειμμα στρατηγικής και σχεδιασμού σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Φοβούμαστε, ότι το έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει και τον υποτιθέμενο "σχεδιασμό" για την αμυντική ενίσχυση της χώρας.
Μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη» αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής τομεάρχης Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι παρότι ο ίδιος έκανε αναφορά σε μια παλιότερη περίοδο «πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών», ωστόσο «οι χθεσινές εξαγγελίες του από το Thessaloniki Helexpo Forum παραπέμπουν ακριβώς στις ίδιες πρακτικές, δηλαδή στην αναγγελία πολυέξοδων εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και το σημαντικότερο, χωρίς αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων».
Αναφέρουν ότι «η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δημοσιονομικές δυνατότητες, και κυρίως τις ανάγκες ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτέλεσε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Εθνικής Άμυνας» και θέτουν το ερώτημα: «Με βάση ποιον ακριβώς στρατηγικό σχεδιασμό προχώρησε ο πρωθυπουργός στις χθεσινές εξαγγελίες, όταν μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ αμέλησε και καθυστέρησε ένα χρόνο τώρα, να θέσει σε εφαρμογή τον υφιστάμενο μέχρι χθες σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για ζητήματα υψηλής προτεραιότητας των Ε.Δ.;».
Οι κ.κ. Δρίτσας και Τσίπρας τονίζουν ότι για τις ΕΔ αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση, είναι «η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού τους, που επιτελεί επάξια το καθήκον του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».
«Η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, δεν μπορεί να επηρεάσει την παρούσα κρίση με τη γείτονα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κυβέρνηση να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι για βιαστικές επιλογές πολυδάπανων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν το μέλλον, και που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των θεσπισμένων οργάνων των ΕΔ και της Βουλής.
Στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ΕΔ της χώρας, να γνωρίζουν ότι υπάρχει η επιθυμητή εθνική συμπόρευση πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας» αναφέρουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «το έλλειμμα μιας τέτοιας στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν μπορεί να το υποκαταστήσει καμιά αμυντική ενίσχυση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, όταν μάλιστα, η σκοπιμότητα της επιδίωξης άντλησης πολιτικής υπεραξίας από τη διαχείριση του κορυφαίου ζητήματος της άμυνας της χώρας, όπως όλα δείχνουν, είναι το εμφανές κίνητρο του πρωθυπουργού».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS