Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι κερδίζουν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Στα 3,5 δισεκ. το κόστος των 8 μέτρων για μισθούς, συντάξεις

Ποιοι κερδίζουν από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ - Στα 3,5 δισεκ. το κόστος των 8 μέτρων για μισθούς, συντάξεις
Τα 6+2 μέτρα για μισθούς και συντάξεις
Πάνω από 3,5 δισεκ. ευρώ κοστολογούνται τα έξι μέτρα που πρόκειται να στηρίξουν τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων εν μέσω πανδημίας, ενώ άλλα δυο θεσμικά βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ως το τέλος του χρόνου.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κινήθηκαν εντός των διαρροών όλου του προηγούμενου διαστήματος και δεν υπήρξαν εκπλήξεις.
Τα μέτρα είναι κοστολογημένα και αφορούν:

1. Μείωση Εισφορών και εισφοράς Αλληλεγγύης: Οι μισθωτοί θα έχουν διπλή έμμεση αύξηση στα εισοδήματά τους από τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1,21% που αφορά το μέρος της κράτησης του εργαζόμενου και 1,79% θα έχουν όφελος οι εργοδότες.
Συνολικά οι εισφορές θα μειωθούν κατά 3,9% με δεδομένη τη μείωση κατά 0,90 που έγινε τον περασμένο Αύγουστο.
Η εισφορά αλληλεγγύης είναι σταδιακή πάνω από εισοδήματα 12.000 ευρώ.
Για μισθό 1.000 ευρώ  το όφελος είναι 10 ευρώ το μήνα.
Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος  είναι 14,35 ευρώ το μήνα, για 2.000 ευρώ το μηνιαίο όφελος θα είναι 24,2 ευρώ κλπ.

Η μείωση θα είναι ποσοστιαία και θα προέλθει από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν στο πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία).
Η σημαντική κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66%, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο twitter, όπου παραθέτει και τον παρακάτω πίνακα. Βέβαια τα ερωτήματα που γεννούνται από το εν λόγω μέτρο που θα διευκολύνει κατά 800 εκατ. ευρώ ετησίως τους εργοδότες, είναι από που θα καλυφθεί το ποσό αυτό, με δεδομένο ότι το υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα στηρίζει μέσω των τωρινών εισφορών τις συντάξεις.
Image
2. Αναδρομικά ΣτΕ: Απόλυτη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του ΒΝ ότι τα αναδρομικά θα είναι 11 μηνών, με εξαίρεση όσους έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις, τα οποία θα πληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο.
Το είχε γράψει πρώτο το ΒΝ στις 29 Ιουλίου ΔΕΣ ΕΔΩ (https://bankingnews.gr/index.php?id=511121) .
Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις μελλοντικές διεκδικήσεις.

 Αναδρομικά ποσά από την απόφαση του ΣτΕ

– Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ – Τραπεζών: 1.370 ευρώ - 7.000
– Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ  2.190 - 6.040 ευρώ
– Συνταξιούχοι Δημοσίου και Εν Αποστρατεία 1.340 - 4.600
– Συνταξιούχοι ΙΚΑ 1.340 - 4.560 ευρώ
– Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ 1.400 - 3.450 ευρώ
– Συνταξιούχοι ΝΑΤ 1.870 - 3.800 ευρώ

3. Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ΟΑΕΔ: Η δίμηνη παράταση αφορά τα επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου εξαιρουμένων αυτών που ήδη έχουν λάβει την δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
- Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
- Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
- Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

4. Μείωση ενσήμων από 100 σε 50
: Σχετική νομοθετική διάταξη έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Θα ευνοηθούν εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά λόγω των δυσμενών συνεπειών από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19.

5. Πρόγραμμα για την δημιουργία 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα καλύπτει όλες τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών το 2021 και κατάργηση της εισφοράς Αλληλεγγύης. Στην περίπτωση δε που η επιχείρηση προσλάβει μακροχρόνιο άνεργο τότε θα επιδοτηθεί με άλλα 200 ευρώ.
Το ετήσιο κέρδος για μια επιχείρηση είναι 2.821 ευρώ στο εξάμηνο για έναν μισθό ύψους 700 ευρώ και 4.000 ευρώ για μισθό ύψους 1.200 ευρώ.
6.Το πρόγραμμα Συνεργασία επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων επεκτείνεται στους ξεναγούς και στους καλλιτέχνες.
Στα δυο μέτρα που βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τέλος του χρόνου εντάσσονται:
• Ο εκσυγχρονισμός της Αγοράς Εργασίας, με βάση εισηγήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας.
Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης. Προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας Απασχόλησης καθώς και η αναμόρφωση του πλαισίου για τις απεργίες, οι οποίες θα αποφασίζονται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα εγγεγραμμένα μέλη των συνδικάτων, δημιουργία Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων κλπ.
• Αναμορφώνεται η Επικουρική Ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ενός ατομικού «κουμπαρά» για κάθε νέο εργαζόμενο, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη όλων, κυρίως των νέων, στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ουσιαστικά πρόκειται για το σχέδιο Μηταράκη, το οποίο μπήκε στις καλένδες μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
Antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης