Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αοριστίες και υπεκφυγές Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για τα ελληνοτουρκικά – Μπαίνουμε σε διάλογο άνευ όρων με ανοικτή ατζέντα και ορίζοντα

Αοριστίες και υπεκφυγές Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για τα ελληνοτουρκικά – Μπαίνουμε σε διάλογο άνευ όρων με ανοικτή ατζέντα και ορίζοντα
Η Τουρκία έχει εγείρει πάρα πολλά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Ελλάδα
Συγκεκριμένες αναφορές του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης καθώς και η επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας δείχνουν, πλέον, αυτό το οποίο λέγαμε πολύ καιρό τώρα.
Η Ελλάδα, αναγκαστικά μπαίνει σε διάλογο με την Τουρκία και, μάλιστα, με ανοικτή ατζέντα και με ανοικτό ορίζοντα συζητήσεων.

Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, τόνισε ότι η «ΑΟΖ είναι μείζονα διαφορά με την Τουρκία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές με την Τουρκία ήσσονος σημασίας.
Βλέπουμε ότι αυτή η επιχειρηματολογία έρχεται για πρώτη φορά στο προσκήνιο καθώς μέχρι τότε η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία υποτίθεται ότι ήταν οι θαλάσσιες ζώνες και μόνο.
Άρα γιατί προκύπτει αυτή η ειδοποιός διαφορά στην ελληνική διπλωματική στρατηγική μας;
Όπως γνωρίζουμε η Τουρκία έχει εγείρει πάρα πολλά θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων.
Έμπειρες διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι τώρα κάνει πίσω και μαζεύει τα ερευνητικά και τα πολεμικά της πλοία γιατί, πλέον, ξέρει ότι μπαίνει σε ένα διάλογο με ανοικτά όλα τα θέματα και εάν δεν τεθούν όλες οι διαφορές, θα ξαναθέσει σε λειτουργία τις επιδιώξεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπωσδήποτε, η παρουσία του Μάικ Πομπέο, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο και η γενικότερη στάση του υπέρ Ελλάδας-Κύπρου έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην αποχώρηση των πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ωστόσο, η στάση των ΗΠΑ συνοδευόμενη από αυτήν της Γερμανίας είναι η εξής:
Οι δύο χώρες, Ελλάδα- Τουρκία να τα βρουν με διάλογο και να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία που αναμφίβολα θα έχει και επώδυνο συμβιβασμό κάτι που μεταφράζεται ότι η Ελλάδα θα απωλέσει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να υπάρξει γενική ειρήνευση στην περιοχή.
Η απόσυρση του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα πραγματοποιείται τώρα που αποφασίζεται η ενεργοποίηση κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Μάλιστα, μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής,  θα περάσει πολύς χρόνος και εάν υπάρξει εκτεταμένη αποκλιμάκωση, πολύ δύσκολα οι χώρες της Ε.Ε όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία θα επιμείνουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Αντιθέτως, θα πάνε με το κλίμα που θέλει να περάσει η Γερμανία, ότι θα υπάρξει διάλογος και δεν πρέπει να υπάρξει καμία σοβαρή κύρωση διότι «θα τορπιλίσει τον διάλογο Τουρκίας-Ελλάδας».
Από κει και πέρα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε η αναμενόμενη αναφορά από τον Πρωθυπουργό για αμυντική συνεργασία ή σύμφωνο με την Γαλλία κάτι που θα διασφάλιζε πραγματική ασφάλεια για τα ελληνικά συμφέροντα.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτίμησαν ότι ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε στο να αναφέρει πάλι ότι η Ελλάδα θα πάρει 12 μεταχειρισμένα Rafale και 6 νέα και η παραλαβή θα γίνει στα μέσα του 2021, δηλαδή σε κανά χρόνο από τώρα.
Για τις φρεγάτες, η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με την Γαλλία και θα γίνει διεθνής διαγωνισμός οπότε οι άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες που έχει η χώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Άρα θα πάρει χρόνο για να αποφασίσουμε και να πάρουμε τις νέες φρεγάτες για τις οποίες έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ…
Ωστόσο, νέες φρεγάτες το Πολεμικό Ναυτικό θα δει, τουλάχιστον, σε 5 χρόνια…
Προς τι αυτή η αναβολή;
Τέλος, ο Πρωθυπουργός έδωσε μία καταφανώς αόριστη απάντηση απέναντι στις κατηγορίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης για «μυστική διπλωματία», απέφυγε να απαντήσει τι περιείχε η παρολίγον συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας και, μάλιστα, επεσήμανε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί γνώριζαν το περιεχόμενο τους από τότε που τους είχε δει.
Τότε γιατί όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δεν αποκαλύπτουν το περιεχόμενό της.
Βάσει όλων των παραπάνω, βλέπουμε μία αλλαγή της στάσης της ελληνικής διπλωματίας στις «κόκκινες γραμμές» της σαν να έχει πιεστεί από τις καταστάσεις να μπει σε ένα διάλογο με την τουρκική πλευρά.
Η δήλωση, μάλιστα, του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα κάνουμε διάλογο άνευ όρων δείχνει ότι και η Τουρκία πιέστηκε να αφήσει την προκλητικότητά της για να μπει σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο.
Σκοπός της είναι να κρατήσει μία ισορροπιστική γραμμή, τουλάχιστον, μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο και να αποφύγει προσώρας τις σκληρές κυρώσεις.
Μέχρι τότε, όμως, το στάτους της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι πλήρως αμφισβητούμενο…
 
Μαξιμιλιανός

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης