Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Blair και Major ζητούν από τον Johnson να αποσύρει το «σοκαριστικό» νομοσχέδιο για το Brexit

Βρετανία: Blair και Major ζητούν από τον Johnson να αποσύρει το «σοκαριστικό» νομοσχέδιο για το Brexit
O Johnson έχει παραδεχθεί ότι το νομοσχέδιο είναι παράνομο οτι καταπατά το διεθνές δίκαιο και αναιρεί τη Συμφωνία για το Brexit
Η απόφαση Johnson να προωθήσει προς ψήφιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για ειδική συμφωνία εμπορίου με τη Β. Ιρλανδία μετά Brexit, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις με τους πρώην πρωθυπουργούς Tony Blair και John Major να καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το «σοκαριστικό» σχέδιό της.
Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, που ακόμη και ο πρωθυπουργός Johnson έχει παραδεχθεί ότι είναι παράνομο καθώς καταπατά το διεθνές δίκαιο, αναιρείται η Συμφωνία για το Brexit.
Παρόλα αυτά η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να καταπατήσει το διεθνές δίκαιο παραβιάζοντας ένα μέρος της συμφωνίας που έχει ήδη  υπογράψει πριν από μερικούς μήνες, τον περασμένο Ιανουάριο.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της δεκαετίας του 1990 και πολιτικοί αντίπαλοί, καθώς ο Blair ανήκει στους Εργατικούς, σε κοινή ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sunday Times αναφέρουν:
«Αυτό που προτείνεται τώρα είναι σοκαριστικό». Πώς μπορεί να είναι συμβατό με τον δεοντολογικό κώδικα που δεσμεύει τους υπουργούς, τους νομοθέτες και τους δημοσίους λειτουργούς, το να παραβιάζεις εσκεμμένα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συνθήκες;».
Η προκάτοχος του Johnson, Theresa Μay, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι οι διεθνείς εταίροι της Βρετανίας δεν θα μπορούν να την εμπιστευτούν στο μέλλον ενώ και ο Kir Starmer, ο ηγέτης των Εργατικών, χαρακτήρισε «λανθασμένο» αυτό το νομοσχέδιο.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Sunday Telegraph ανέφερε ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει στο κοινοβούλιο, αν δεν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Simon Coveney είπε ότι «πλήττεται πολύ σοβαρά» η εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου «ως έμπιστου εταίρου σε σημαντικά ζητήματα όπως αυτό».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης