Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην Αττάλεια το τουρκικό Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε από την Άγκυρα η NAVTEX

Στην Αττάλεια το τουρκικό Oruc Reis – Δεν ανανεώθηκε από την Άγκυρα η NAVTEX
Από την Άγκυρα δεν ανανεώθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου


Στο λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια αγκυροβόλησε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis, καθώς  δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.
Το  τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Ataman και Cengis, τα οποία εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου γύρω στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου 12/9, έφτασε στην Αττάλεια.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με πρώτη την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak, αποδίδουν την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ», σημειώνοντας πως ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» σε μια περιοχή περίπου 3.500 χιλιομέτρων εντός του πεδίου των ερευνητικών δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου 12/9, πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX, αποτελούσε μυστήριο η πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστροφή του στην Αττάλεια.
Μάλιστα, πέντε ώρες ακριβώς πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX που ήθελε το τουρκικό ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Oruc Reis και τα βοηθητικά του Ataman και Cengis Han, φαίνεται να είχαν διπλασιάσει την ταχύτητα τους, σε επίπεδο που πλέον δεν είναι εφικτές οι έρευνες με καλώδια, και να επιστρέφουν στην Αττάλεια.
Το τουρκικό ερευνητικό από τις 10/8 μέχρι σήμερα κινούνταν με ταχύτητα 4-5 κόμβων ταχύτητα που του επέτρεπε να πλέει έχοντας ποντίσει καλώδια με τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να διενεργούσε σεισμικές έρευνες.
Όμως τις τελευταίες ώρες πριν τη λήξη της τελευταίας NAVTEX το τουρκικό πλοίο κινείτο νότια του Καστελόριζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων.
Στο μεταξύ, η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας και πλέον στρέφει την προσοχή στο Καστελόριζο και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας,  Αικ. Σακελλαροπούλου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης