Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pompeo: Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Pompeo: Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο
«Οι εντάσεις δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.  
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις παράνομες εξορύξεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση του τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για το θέμα των Βαρωσίων και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως θα ήταν παράνομο να γίνει κάποια ενέργεια όπως έχει απειλήσει το ψευδοκράτος.
Από την πλευρά του ο Pompeo τόνισε πως ΗΠΑ και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ενώ σημείωσε πως αποφασίσθηκε η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Για το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε πως είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
«Οι εντάσεις δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα.
Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα στην εξόρυξη εντός των Αποκλειστικών τους Ζωνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Pompeo μετέβη στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στη Ντόχα. Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς το Κατάρ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λευκωσία προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.
Η διαφορά «πρέπει να λυθεί κατά ένα τρόπο που να είναι διπλωματικός και ειρηνικός», ανέφερε.
«Έτσι θα εργαστώ και επί αυτού, προσπαθώντας να καταστήσω βέβαιο ότι αντιλαμβάνομαι τους σχετιζόμενους κινδύνους από την οπτική γωνία του λαού της Κύπρου», πρόσθεσε.
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης