Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στον ΓΓ του ΟΗΕ για το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα – Τι λέει για τον διάλογο με την Τουρκία

Αυτή είναι η επιστολή Μητσοτάκη στον  ΓΓ του ΟΗΕ για το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα – Τι λέει  για τον διάλογο με την Τουρκία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραθέτει χρονολογικά και με στοιχεία όλες τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας
Στοιχεία για τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας την τελευταία χρονική περίοδο περιλαμβάνει η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Η επιστολή, την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, προς τον Γενικό Γραμματέα την περασμένη εβδομάδα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην επιστολή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραθέτει χρονολογικά και με στοιχεία όλες τις παράνομες και προκλητικές πράξεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλοντας την Άγκυρα ότι με τις πράξεις αυτές απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να δημοσιοποιήσει προς τον ΟΗΕ το ναυτικό επεισόδιο με την σύγκρουση των δύο φρεγατών της ελληνικής «Λήμνος» και της τουρκικής Kemal Reis» στις 12 Αυγούστου αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες του περιστατικού .
Ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του κάνει λόγο για καθαρή «παραβίαση των κανόνων ναυτιλίας» από την τουρκική φρεγάτα που «υπέστη σοβαρές ζημιές», αλλά όπως σημειώνει, «οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μην υπάρξει κλιμάκωση, αναγνωρίζοντας ότι το περιστατικό δεν ήταν σκόπιμο».
Η ελληνική πλευρά, όπως σημειώνει, αποφάσισε να κρατήσει το περιστατικό εμπιστευτικό, να μην το δημοσιοποιήσει, ωστόσο όπως γράφει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Erdogan και τα τουρκικά ΜΜΕ με διαστρεβλωμένο τρόπο .
O Έλληνας πρωθυπουργός στην επιστολή προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνει  πως δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να ανέχεται την παραβατικότητα της Τουρκίας που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια ενώ δηλώνει προσηλωμένος στην συνέχιση του διαλόγου με την Άγκυρα υπό τον όρο α σταματήσουν την στρατιωτική πίεση και τις απειλές.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης