Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και αύξηση των δαπανών για την άμυνα από τον Μητσοτάκη

Reuters: Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων και αύξηση των δαπανών για την άμυνα από τον Μητσοτάκη
Τα κυβερνητικά προγράμματα κατάφεραν να μετριάσουν το πλήγμα για την οικονομία, εκτιμά το Reuters
Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας εν μέσω της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, καθώς και την αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της άμυνας, ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο (12/9/2020), όπως αναφέρει το Reuters.
Κατά την καθιερωμένη πρωθυπουργική ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά και θα μειώσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.
«Η προτεραιότητά μας δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διαφύλαξη της απασχόλησης», είπε.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει σταματήσει μετά το ξέσπασμα του Cοvid -19 και λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Με βάση τον τουρισμό, η ελληνική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από τα lockdowns και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Μέχρι στιγμής, η κυβερνητική στήριξη περιόρισε την αύξηση της ανεργίας, η οποία ανήλθε στο 18,3% τον Ιούνιο 2020, η υψηλότερη σε 16 μήνες.
Τα κυβερνητικά προγράμματα κατάφεραν να μετριάσουν το πλήγμα για την οικονομία.
Παρά τη δημοσιονομική εποπτεία, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο εγκαταλείφθηκαν, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να εισφέρει ρευστότητα στην οικονομία περίπου 6,3% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, τα μέτρα αυτά μετέτρεψαν τα πλεονάσματα, τα οποία αποκλείουν τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, σε ελλείμματα – που εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 5% έως 6% του ΑΕΠ φέτος.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι όλα τα επιδόματα ανεργίας θα παραταθούν κατά δύο μήνες και θα τερματίσουν τη λεγόμενη επιβάρυνση φόρου αλληλεγγύης στα εισοδήματα για ένα έτος το 2021.
Είπε επίσης ότι τον Οκτώβριο το κράτος θα επιστρέψει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ αναδρομικά στους συνταξιούχους, των οποίων το εισόδημα μειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της τελευταίας δεκαετίας.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης