Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί στη Σουηδία εξαφανίστηκαν τα μετρητά και κανείς δεν θυμάται το χρώμα του χρήματος

Γιατί στη Σουηδία εξαφανίστηκαν τα μετρητά και κανείς δεν θυμάται το χρώμα του χρήματος
Μόνο το 16% των παιδιών στη Σουηδία λαμβάνουν το χαρτζιλίκι τους μέσω χαρτονομισμάτων
Στο επίπεδο της απόλυτης ψηφιακής εποχής στις συναλλαγές, έχει περάσει η Σουηδία μετά την πανδημία του κορωνοΐού, καθώς οι Σουηδοί κάνουν όλες τις συναλλαγές τους με κάρτα σε σημείο που έχουν ξεχάσει το χρώμα των νομισμάτων τους.
Ο Stefan Ingves, επικεφαλής της τράπεζας Riksbank, πρόσφατα παρατήρησε ότι ορισμένοι νεαροί Σουηδοί «δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζουν πλέον τα πραγματικά χρήματα» γεγονός που όπως τονίζει ο Ingves έχει αρχίσει να ανησυχεί τους πολιτικούς.
Μόνο το 16% των παιδιών στη Σουηδία λαμβάνουν το χαρτζιλίκι τους μέσω χαρτονομισμάτων με την Svenska Handelsbanken AB, τη μεγαλύτερη τράπεζα να έχει δημιουργήσει τον «ψηφιακό κουμπαρά» μια εφαρμογή που βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τα χρήματα τους μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.
Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, δεν ήταν πάντα τόσο προφανές ότι το cashlessness θα μπορούσε να μετατραπεί σε κίνδυνο.
Η μετάβαση στις ψηφιακές συναλλαγές συνοδεύεται από πολλά οφέλη, όπως η  διαφάνεια στις συναλλαγές που έχει μειώσει σημαντικά τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξέπλυμα χρήματος.
Αλλά η Σουηδία φαίνεται να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς εάν οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά, τι θα συμβεί εάν τα ψηφιακά δίκτυα καταρρεύσουν για οπουδήποτε λόγο ή δεχθούν διαδικτυακές επιθέσεις;
Τέτοια γεγονότα μπορούν να κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις κλασικές ληστείες τραπεζών.
«Εάν σβήσουν τα φώτα, θα πρέπει να έχουμε αρκετά μετρητά σε αυτήν τη χώρα για να αποφύγουμε το χάος στις συναλλαγές» δήλωσε ο Ingves.
Η Klarna AB, μια σουηδική τράπεζα, εκτιμά ότι το 73% των πληρωμών με κάρτα από τους πελάτες της γίνεται πλέον ανέπαφα σε σχέση με το 63% που ήταν πριν από την πανδημία.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να αγγίζουν νομίσματα και λογαριασμούς ή να πατούν κουμπιά», δήλωσε η Viveka Soderback, επικεφαλής του τμήματος καταναλωτών»

Δεν κυκλοφορούν μετρητά στη Σουηδία

Η Σουηδία έχει λιγότερα μετρητά σε κυκλοφορία από οπουδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο, καθώς μόλις το 1% του ΑΕΠ της κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα όταν στις ΗΠΑ είναι 8% και στην ΕΕ 10% .
Ο Ingves υποστηρίζει ότι το ζήτημα εγείρει και «πρακτικά» ζητήματα σχετικά με το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σουηδική Riksbank έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχεδίου αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων που θα απειλήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Καλεί μάλιστα τη Σουηδική κυβέρνηση να εκπονήσει νομοθεσία που να απαιτεί από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν ένα μινιμουμ συναλλαγών τους σε μετρητά.
Το 2017, η Riksbank είχε εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος του e-krona ενώ τώρα βρίσκεται στη διαδικασία ενός πιλοτικού έργο στο οποίο αναζητείτεια η τεχνολογία π[ου μπορεί να μετατρέψει αυτή την ιδέα σε πραγματικότητα.
Να σημειωθεί ότι οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτες έχουν αυξηθεί στις Σκανδιναβικές χώρες, με τις συναλλαγές «tap-to-pay» να αυξάνονται κατά 30% στη Σουηδία και 114% στη Νορβηγία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας καρτών Nets A / S.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 60% των συναλλαγών της Visa εκτός ΗΠΑ γίνονται μέσω κινητών ενώ στις ΗΠΑ οι ανέπαφες συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων μέσω κινητών, όπως η Apple Pay, να χρησιμοποιούνται ελάχιστα σύμφωνα με έκθεση της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης