Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξένος Τύπος: Οι πυρκαγιές στη Μόρια έκαψαν και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης

Ξένος Τύπος: Οι πυρκαγιές στη Μόρια έκαψαν και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια κυριαρχούν σε δημοσιεύματα τόσο του βρετανικού, όσο και γερμανικού Τύπου
Εκτενή δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τις τραγικές εξελίξεις στη Λέσβο και τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Μόρια κυριαρχούν σε δημοσιεύματα τόσο του βρετανικού, όσο και γερμανικού Τύπου.    
Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζουν στις όπως τονίζουν «απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής».
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας αναδεικνύουν τα τραγικά αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αναφέρουν οι Financial Times σε εκτενές δημοσίευμά τους για τις εξελίξεις στη Λέσβο.
Μετά τις φωτιές η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή πρόκληση να παράσχει καταφύγιο σε περισσότερους από 13.000 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 4.000 παιδιά και εκατοντάδες ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα ενώ έχει απαγορεύσει στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το νησί, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Εξαιτίας των θλιβερών συνθηκών διαβίωσης και της αργής διεκπεραίωσης των αιτήσεων για το καθεστώς του πρόσφυγα, η Μόρια έχει γίνει σύμβολο των αποτυχιών και της αυξανόμενης σκληρότητας της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου το 2015-16, προκαλώντας πολιτική κρίση καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία σφράγισαν τα σύνορά τους.
«Η Μόρια είναι μια ωρολογιακή βόμβα. . . κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν εκπλήσσεται από το τι συνέβη, δεδομένου ότι έχουν υπομείνει οι άνθρωποι εκεί, ειδικά τους τελευταίους μήνες », δήλωσε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, συνιδρυτής της HumanRights360, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα την Αθήνα που εργάζεται στη Λέσβο.
Το στρατόπεδο βρισκόταν σε lockdown από τον Μάρτιο 2020 με μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους να επιτρέπεται να βγουν, κυρίως για ιατρικές επισκέψεις.
Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο ήταν ελάχιστες, υπήρχαν περικοπές νερού κάθε μέρα και δεν υπήρχε αρκετό σαπούνι.
Ήταν ξεκάθαρο ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορωνοϊός θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος», είπε ο κ. Φαρμάκης.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι «σκληρή αλλά δίκαιη».
Έχει μεταφέρει 13.000 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο και τέσσερα άλλα νησιωτικά στρατόπεδα σε περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και αύξησε τις απελάσεις.
Έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια να μετατρέψει τη Μόρια σε κλειστό στρατόπεδο, μια κίνηση στην οποία οι ΜΚΟ αντιτίθενται έντονα.
 «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απλή στην εφαρμογή της.
Εδράζεται στο να κάνουμε τη ζωή των αιτούντων άσυλο τόσο δύσκολη στην Ελλάδα ώστε να σταματήσουν να έρχονται.
Αποτέλεσμα (αυτής της πολιτικής) είναι οι φωτιές στη Μόρια», σημειώνει στους Financial Times εργαζόμενος σε τοπική ΜΚΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αυτό το μήνα να κάνει γνωστά τα στοιχεία της τελευταίας της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, μετά από χρόνια αδιεξόδου και την άρνηση ορισμένων χωρών να αποδεχθούν την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο από τα μεσογειακά κράτη όπου φτάνουν οι περισσότεροι.
Η ΤΑΖ του Βερολίνου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, έχει πρωτοσέλιδο θέμα τη Μόρια, το οποίο συνοδεύει από μια μεγάλη φωτογραφία παιδιών που μεταφέρθηκαν και είναι ασφαλή στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο τίτλος είναι «Συνασπισμός των ευτελών» και αναφέρεται στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό προσφύγων που θα δεχθούν άμεσα χώρες της ΕΕ.
Μόλις 400 ασυνόδευτα παιδιά από τους 12.000 άστεγους της Μόριας που έχουν ανάγκη.
Στη συνέχεια σε σχόλιό της χαρακτηρίζει τον αριθμό «γελοίο» και εξηγεί γιατί παρόλα αυτά η πολιτική Merkel – Macron είναι ορθή:
«Εάν ο αριθμός όσων θέλουν να δεχθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ παραμείνει στους 400 τότε δεν θα πρόκειται για τον «συνασπισμό των προθύμων», αλλά στην καλύτερη περίπτωση για τον «συνασπισμό των ευτελών».
Όμως η προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ακολουθούν οι Μέρκελ και Μακρόν είναι κατά βάση ορθή: η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών και το από κοινού καλό παράδειγμα είναι μακροπρόθεσμα πιο ελπιδοφόρο από μια μεμονωμένη εθνική πολιτική - ακόμη και εάν ευτυχώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και πολίτες στη Γερμανία που ζητούν να έρθουν άμεσα όλοι, και οι 12.000 από τη Μόρια κατευθείαν στη Γερμανία».
Διαφορετική η άποψη της Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφερόμενη στην κατανομή ασυνόδευτων ανηλίκων μετά την καταστροφή στη Μόρια σημειώνει:
«Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να πάρουν ασυνόδευτους ανηλίκους που χρειάζονται ένα νέο καταφύγιο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια.
Άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να πεισθούν ώστε να συμμετάσχουν.
Θα κατανεμηθούν συνολικά 400 παιδιά και νέοι.
Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα δούμε.
400 ασυνόδευτοι ανήλικοι;
Συμμετοχή άλλων χωρών της ΕΕ;
Ακούγονται γνωστά όλα αυτά.
Υπάρχει μια παρόμοια πρωτοβουλία για άρρωστα παιδιά και νέους από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων από την άνοιξη…
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία είναι ένας ανόητος συμβιβασμός μεταξύ του να μην κάνεις τίποτα και ανθρωπιάς.
Στο Βερολίνο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των υψηλών, μερικές φορές φθηνών προσδοκιών του SPD και αντίστασης από την Χριστιανή Ένωση.
Δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς: τα αιτήματα από την CDU και την CSU για την υποδοχή προσφύγων δεν είναι παρά μεμονωμένες φωνές που υπογραμμίζουν μόνο ότι η γνώμη της πλειοψηφίας είναι εντελώς διαφορετική».
H Kölner Stadt Anzeiger επισημαίνει για το ίδιο θέμα:
«Η προσφορά της Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να επιτρέψει την είσοδο 400 ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα.
Πιο κοντά στις δυνατότητες της Γερμανίας είναι ο αριθμός που ανέφεραν 16 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης: 5000 πρόσφυγες.
Θα τα καταφέρουμε. Πράγματι.
Φυσικά ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες που καθρεφτίζεται στη Μόρια θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά.
Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες ποσοστώσεις αιτούντων άσυλο και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
Προς το παρόν πρέπει τουλάχιστον να μετριαστούν οι απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής».
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το σχόλιό της «Αυτή είναι η Ευρώπη» και γράφει:
«Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη πυρκαγιά στη Μόρια δεν παίζει ρόλο στη δημόσια συζήτηση.
Είναι αυτές οι χώρες στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ που δυσκολεύονται με μια ''πολιτική καλωσορίσματος'' και που δεν κατακλύζονται από αιτήσεις ασύλου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια προφανή απάνθρωπη στάση.
Ωστόσο δείχνει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ακριβώς και τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων.
Σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πολύ διαφορετική.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να βοηθηθούν.
Από αυτήν την άποψη, είναι σωστό να δεχόμαστε πρώτα τους «ασυνόδευτους ανηλίκους», δηλαδή να βοηθήσουμε τα παιδιά και εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη.
Καμία διαμάχη δεν μπορεί να διεξάγεται στην πλάτη τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης