Διεθνή

FT: Μόρια ατην Λέσβο η «ωρολογιακή βόμβα» που διέλυσε την πολιτική ασύλου της ΕΕ

FT: Μόρια ατην Λέσβο  η «ωρολογιακή βόμβα» που διέλυσε την πολιτική ασύλου της ΕΕ
Στη Λέσβο αναδείχθηκαν τα τραγικά αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ
Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας αναδεικνύουν τα τραγικά αδιέξοδα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αναφέρουν οι Financial Times σε εκτενές δημοσίευμά τους για τις εξελίξεις στη Λέσβο.
Μετά τις φωτιές η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα μια σκληρή πρόκληση να παράσχει καταφύγιο σε περισσότερους από 13.000 αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων 4.000 παιδιά και εκατοντάδες ευάλωτα ηλικιωμένα άτομα ενώ έχει απαγορεύσει στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το νησί, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Εξαιτίας των θλιβερών συνθηκών διαβίωσης και της αργής διεκπεραίωσης των αιτήσεων για το καθεστώς του πρόσφυγα, η Μόρια έχει γίνει σύμβολο των αποτυχιών και της αυξανόμενης σκληρότητας της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου το 2015-16, προκαλώντας πολιτική κρίση καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία σφράγισαν τα σύνορά τους.
«Η Μόρια είναι μια ωρολογιακή βόμβα. . . κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν εκπλήσσεται από το τι συνέβη, δεδομένου ότι έχουν υπομείνει οι άνθρωποι εκεί, ειδικά τους τελευταίους μήνες », δήλωσε ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, συνιδρυτής της HumanRights360, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα την Αθήνα που εργάζεται στη Λέσβο.
Το στρατόπεδο βρισκόταν σε lockdown από τον Μάρτιο 2020 με μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους να επιτρέπεται να βγουν, κυρίως για ιατρικές επισκέψεις.
Οι ιατρικές εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο ήταν ελάχιστες, υπήρχαν περικοπές νερού κάθε μέρα και δεν υπήρχε αρκετό σαπούνι.
Ήταν ξεκάθαρο ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κορωνοϊός θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος», είπε ο κ. Φαρμάκης.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι «σκληρή αλλά δίκαιη».
Έχει μεταφέρει 13.000 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο και τέσσερα άλλα νησιωτικά στρατόπεδα σε περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και αύξησε τις απελάσεις.
Έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια να μετατρέψει τη Μόρια σε κλειστό στρατόπεδο, μια κίνηση στην οποία οι ΜΚΟ αντιτίθενται έντονα.
 «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι απλή στην εφαρμογή της.
Εδράζεται στο να κάνουμε τη ζωή των αιτούντων άσυλο τόσο δύσκολη στην Ελλάδα ώστε να σταματήσουν να έρχονται.
Αποτέλεσμα (αυτής της πολιτικής) είναι οι φωτιές στη Μόρια», σημειώνει στους Financial Times εργαζόμενος σε τοπική ΜΚΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αυτό το μήνα να κάνει γνωστά τα στοιχεία της τελευταίας της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, μετά από χρόνια αδιεξόδου και την άρνηση ορισμένων χωρών να αποδεχθούν την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο από τα μεσογειακά κράτη όπου φτάνουν οι περισσότεροι.
Οι επικριτές ανέφεραν ότι η ΕΕ τροφοδοτεί την κατάσταση αυτή ακολουθώντας μια σκληρή στρατηγική διαπραγμάτευσης με χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία και η Λιβύη για να σταματήσουν τους μετανάστες που ταξιδεύουν προς την Ένωση.
Για όσους το επιτυγχάνουν, οι δύσκολες συνθήκες σε στρατόπεδα όπως η Μόρια υποτίθεται ότι αποτρέπουν τους άλλους να πραγματοποιήσουν το ίδιο ταξίδι - παρόλο που οι ειδικοί επί της μετανάστευσης εκτιμούν πως υπάρχει έλλειψη αποδείξεων επ’ αυτού.
«Δεν είναι μυστικό ότι, μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε στην επικαιροποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής.
Και η επιτροπή εργάζεται σκληρά για να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα συμφωνία για να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως αυτή στην Ελλάδα, που είναι ένα λείψανο της τραγικής κατάστασης του 2016», δήλωσε στους Financial Times ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης