Έξαρση του κορωνοϊού με ρεκόρ κρουσμάτων σε Ινδία, Αμερική, ΕΕ - Ράλι για το εμβόλιο - Στους 911 χιλ. οι νεκροί, 28,3 εκατ. τα κρούσματα

Έξαρση του κορωνοϊού με ρεκόρ κρουσμάτων σε Ινδία, Αμερική, ΕΕ - Ράλι για το εμβόλιο - Στους 911 χιλ. οι νεκροί, 28,3 εκατ. τα κρούσματα
Οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία
Aγώνα ταχύτητας θυμίζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον κόσμο και ο αγώνας της επιστήμης να βρει το εμβόλιο, εντείνοντας την αγωνία και την ανυπομονησία που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προσφέρουν ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 28 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Περισσότεροι από 909 χιλ. άνθρωποι έχουν πεθάνει έχοντας διαγνωστεί με τον ιό, πρόσθεσε το Πανεπιστήμιο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Covid-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.
Έκτοτε, οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται στις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι ο αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη του εμβολίου, με την αναστολή των δοκιμών από την Astrazeneca, να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι η απόφαση της AstraZeneca να καθυστερήσει τη δοκιμή φάσης 3 του πειραματικού εμβολίου Covid-19 για λόγους ασφαλείας είναι μια υπενθύμιση ότι η ανάπτυξη εμβολίων δεν μπορεί να είναι «γρήγορη διαδικασία».
χθες, 11/9 η Κομισιόν ανακοίνωσε πως στηρίζει με 4 εκατ. ευρώ έρευνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 28.287.928 και οι θάνατοι σε 911.591
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 6.430.860 και σε νεκρούς με 192.616
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 129.522 και τρίτη σε κρούσματα με 4.238.446                            
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 76.271 και τέταρτο το Μεξικό με 69.649
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.697 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.037.526 – Στους 18.080 οι νεκροί
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 702.776 και έκτη η Κολομβία με 694.664 
- Έβδομο το Μεξικό με 652.364, όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 644.438 και ένατη η Ισπανία με 554.143
- Δέκατη η Αργεντινή με 524.198
- Στους 35.587 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.819 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Κομισιόν: Στηρίζει με 4 εκατ. ευρώ έρευνα για τη θεραπεία του κορωνοϊού με τη χρήση πλάσματος αναρρωσάντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει με 4 εκατ. ευρώ το νέο ερευνητικό έργο SUPPORT-E, το οποίο θα συντονίσει τις προσπάθειες να εξακριβωθεί κατά πόσον η μετάγγιση πλάσματος αναρρωσάντων (πλάσματος αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν από τη νόσο Covid-19) αποτελεί μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία.
Το έργο SUPPORT-E πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Αίματος (EBA), με τη συμμετοχή 12 μεγάλων ερευνητικών ιδρυμάτων και κλινικών κέντρων σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συντονίζει και θα διευκολύνει τις πραγματοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη μελέτες σχετικά με τις μεταγγίσεις πλάσματος αναρρωσάντων.
Έτσι θα συμβάλει στη διακρίβωση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση του ποιοι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε μετάγγιση και με ποιο τρόπο, καθώς επίσης πώς πρέπει να ελέγχονται και να επιλέγονται οι αιμοδοσίες, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη έκβαση της θεραπείας.
Το έργο, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων έρευνας και καινοτομίας.

ΗΠΑ: Στους 190.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Ξεπέρασαν τις 190.000 οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, αν και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων.
Τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 38.131 στα 6,41 εκατομμύρια, έναντι 6,38 εκατομμυρίων την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 1.025 στους 191.916 έναντι 190.891 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με την ίδια καταμέτρηση.

Ινδία: Η νέα μεγάλη εστία του κορωνοϊού, νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Η Ινδία ανακοίνωσε χθες νέο αριθμό ρεκόρ 96.551 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια ημέρα, με τα οποία το σύνολο των προσβληθέντων από SARS-CoV-2 στη χώρα ανήλθε σε 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.
Τα κρούσματα αυξάνονται γρηγορότερα στην Ινδία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο από την COVID-19.
Οι θάνατοι παρέμειναν σε σχετικά χαμηλό αριθμό στην Ινδία, αλλά παρουσιάζουν ανοδική τάση, με περισσότερους από 1.000 θανάτους να αναφέρονται καθημερινά το τελευταίο δεκαήμερο.
Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 1.209 ανθρώπων το περασμένο 24ωρο από την COVID-19, προσθέτοντας ότι με αυτούς ανέρχεται σε 76.271 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο στη χώρα.

Ξεπέρασαν τα 8 εκατομμύρια τα κρούσματα στη Λατινική Αμερική

Ξεπέρασαν χθες, Πέμπτη, τα 8 εκατομμύρια τα κρούσματα κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, την περιοχή όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες μολύνσεις παγκοσμίως, αν και φαίνεται ότι πλέον η επιδημία εξαπλώνεται με πιο αργούς ρυθμούς σε κάποιες χώρες.
Τις προηγούμενες επτά ημέρες ως την Τετάρτη ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της covid-19 έπεσε στις 67.173, από 80.512 το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, που βασίζεται στα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι κυβερνήσεις.
Η Βραζιλία παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και τους περισσότερους θανάτους, συνολικά 4,2 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 128.000 θανάτους.
Όμως οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι παρατηρούν μείωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες. Χθες, Πέμπτη, στη χώρα αναφέρθηκαν 40.557 νέα κρούσματα.
Ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού παρουσιάζει μικρή μείωση στο Περού, την Κολομβία και το Μεξικό, τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία.

Αυστραλία: Επιμένει ο κορωνοϊός στη Βικτόρια – 9 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η Βικτόρια, η αυστραλιανή πολιτεία που αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 43 επιπλέον κρούσματα μόλυνσης της Covid-19 και εννέα νέους θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σε σύγκριση με τις 51 μολύνσεις και τους επτά θανάτους που είχε αναφέρει το προηγούμενο 24ωρο.
Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, τόπος του 1/4 του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, καταγράφει περίπου το 75% των τουλάχιστον 26.500 περιστατικών μόλυνσης και το 90% των 797 θανάτων ολόκληρησης της χώρας.
Μια έξαρση των μολύνσεων ανάγκασε την κυβέρνηση της Βικτόριας να θέσει την πολιτεία σε αυστηρό lockdown στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο αυτό συνέβαλε στη μείωση της ημερήσιας αύξησης των λοιμώξεων σε διψήφια νούμερα τις τελευταίες ημέρες.

Ρωσία: Στις 5.504 τα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο, 102 οι θάνατοι

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.504 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 1.051.874, κατατάσσοντας την Ρωσία στην τέταρτη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 102 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την αρχή της πανδημίας έφθασε τις 18.365.

Κίνα: 15 εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε χθες 15 κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, σε σύγκριση με τα επτά περιστατικά που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Η επιτροπή ανακοίνωσε ότι όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε εισαγόμενες μολύνσεις, με την εμπλοκή ταξιδιωτών από το εξωτερικό, καθώς καταγράφηκε η 26η συνεχόμενη ημέρα χωρίς τοπικές μολύνσεις.
Ο αριθμός των νέων ασυμπτωματικών περιστατικών αυξήθηκε επίσης σε 22, από τα 15 που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη ημέρα. Η Κίνα δε συμπεριλαμβάνει αυτά τα ασυμπτωματικά περιστατικά ως επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από την COVID-19.

Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 3.144 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε χθες το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της χώρας, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ των 2.836 κρουσμάτων που είχε καταγράψει η χώρα στις 5 Σεπτεμβρίου.
Το συμβούλιο πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι με τα νέα κρούσματα ανήλθε σε 148.756 ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα, στην οποία συνολικά 3.076 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19.

Ισπανία: Περισσότερα από 12.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, 566.326 το σύνολο

Περισσότερα από 12.000 νέα κρούσματα της Covid-19 κοινοποιήθηκαν χθες 11/9, στην Ισπανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας -- αριθμός ρεκόρ σε αυτή τη χώρα από την αρχή της πανδημίας.
Η Ισπανία ήταν αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων.
Συνολικά 566.326 κρούσματα καταγράφονταν επίσημα χθες, 12.183 περισσότερα σε σχέση με τον απολογισμό της Πέμπτης, και είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών κρουσμάτων που έχουν ανιχνευθεί από την έναρξη της πανδημίας», σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.
Τα νέα αυτά κρούσματα δεν ανιχνεύτηκαν όλα το τελευταίο 24ωρο καθώς στις περιφέρειες, οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας χρειάζονται μερικές φορές αρκετές ημέρες για να προωθήσουν τις πληροφορίες στην κεντρική κυβέρνηση.
Η θνησιμότητα παραμένει, αντίθετα, πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, όπου έως 950 θάνατοι είχαν καταγραφεί σε 24 ώρες στις αρχές Απριλίου.
Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν 241 θάνατοι.
Η Ισπανία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν 30.000 νεκρούς, γνωρίζει από τον Ιούλιο αναζωπύρωση της πανδημίας, το επίκεντρο της οποίας είναι η περιφέρεια της Μαδρίτης.

Γερμανία: 1.484 νέα κρούσματα και ένας νέος θάνατος από την COVID-19

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.484 κρούσματα, στα 256.850, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά ένα θάνατο στους 9.342 θανάτους.

Ιταλία: 1.616 νέα κρούσματα κορονοϊού, 10 οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Η Ιταλία κατέγραψε 1.616 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δέκα θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Χθες ήταν 1.597 τα κρούσματα και δέκα οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους.
Από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί στην Ιταλία είναι 35.597. Και στις 21 περιφέρειες της χώρας καταγράφονται χθες νέα κρούσματα: στη Λομβαρδία (257), στο Βένετο (173), στην περιοχή της Μπολόνια (152). Ακολουθούν η περιοχή της Ρώμης, η Τοσκάνη και η Σικελία.
Ο γενικός διευθυντής του τομέα πρόληψης του ιταλικού υπουργείου Υγείας, Rezza, δήλωσε ότι «για έκτη συνεχή εβδομάδα, αυξάνονται στην χώρα τα κρούσματα, έστω κι αν ο δείκτης μετάδοσης του ιού παραμένει λίγο πάνω από την μονάδα».
Ο Rezza πρόσθεσε ότι «υπάρχουν εστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά μειώνονται οι μολύνσεις που οφείλονται σε επιστροφή από τις διακοπές»..

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καμπανάκι αφύπνισης η καθυστέρηση στο εμβόλιο της AstraZeneca

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι η απόφαση της AstraZeneca να καθυστερήσει τη δοκιμή φάσης 3 του πειραματικού εμβολίου Covid-19 για λόγους ασφαλείας είναι μια υπενθύμιση ότι η ανάπτυξη εμβολίων δεν μπορεί να είναι «γρήγορη διαδικασία».
Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέτει σε αναμονή τις δοκιμές σε τρίτο στάδιο για το πιθανό εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσεται παράλληλα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού ένας από τους συμμετέχοντες έδειξε σημάδια πιθανής σοβαρής ανεπιθύμητης αντίδρασης.
«Εάν είναι μια ήπια παρενέργεια, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν.
Εάν είναι σημαντικό, όπως ήταν σε αυτήν την περίπτωση -ήταν ένα σοβαρό δευτερεύον γεγονός-, η δοκιμή πρέπει να σταματήσει.
Αυτή είναι μια καλή κλινική πρακτική, διότι η ασφάλεια είναι ύψιστης προτεραιότητας σε οποιαδήποτε κλινική δοκιμή» δηλώνει ο ΠΟΥ.
«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα μπορέσουν να προχωρήσουν, αλλά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Σίγουρα η καθυστέρηση αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης».

Ασφαλές το εμβόλιό μας για τον κορωνοϊό λένε οι Κινέζοι

Το εμβόλιο της China National Biotec Group ήδη χορηγείται σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πειραματικών εμβολιασμών, πριν ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος.
Κανένας από τους παραλήπτες των δύο δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν ανέφερε προφανή παρενέργεια ή λοίμωξη, δήλωσε η China National Biotec Group (CNBG), καθώς η κινεζική εταιρεία προχωράει τις δοκιμές της, ενώ η AstraZeneca ανέστειλε τις δικές της.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει τις δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, δήλωσε η κινεζική εταιρεία CNBG που το κατασκευάζει, θυγατρική της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας Sinopharm Group, στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το εμβόλιο χορηγείται στο πλαίσιο ενός προγράμματος πειραματικών εμβολιασμών σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής, πριν ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος.
Το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα που κινούνται πιο γρήγορα στον κόσμο και τα οποία βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο δοκιμών.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες χτύπησε «καμπανάκι» από την παύση δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, μετά από ασθένεια που εμφάνισε συμμετέχων.
Εκπρόσωπος της CNBG δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι η αναστολή δοκιμών της AstraZeneca δεν έχει αντίκτυπο στο τελικό στάδιο των δοκιμών για τα δύο εμβόλια της κινεζικής εταιρείας, τα οποία είπε ότι προχωρούν ομαλά.
Η εταιρεία θα ακολουθήσει σχετικές οδηγίες σε περίπτωση ανεπιθύμητου συμβάντος κατά τη διάρκεια των δοκιμών φάσης III, πρόσθεσε.

Ρωσία: 40.000 εθελοντές θα εμβολιασθούν με το Sputnik-V κατά τoυ κορωνοϊού

Περίπου 40.000 θα είναι οι εθελοντές που θα εμβολιασθούν με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού στο πλαίσιο της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), το οποίο χρηματοδοτεί την εξέλιξη του εμβολίου.
«Συνεχίζονται οι εγγραφές για 40.000 εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές, ενώ μέχρι χθες έχουν δηλώσει συμμετοχή 36.000 εθελοντές. Δηλαδή στην πραγματικότητα σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας έχουμε σχεδόν διαμορφώσει το δείγμα των 40.000 εθελοντών», δήλωσε ο Ντμίτριεφ.
Κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Μέση Ανατολή, στη Βραζιλία , στην Ινδία, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τους 25-30.000 εθελοντές θα είναι έτοιμα τον Οκτώβριο.
Το RDIF συμφώνησε για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik-V, δήλωσε ο Ντμίτριεφ, λέγοντας πως παραμένει ανοιχτό να υπογράψει νέες συμφωνίες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό.
Η Βραζιλία, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα αγοράσει επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου, εκτιμώντας ότι οι πρώτες παρτίδες μπορεί να φθάσουν στη Βραζιλία τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS