Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός για τις εστίες κορωνοιού στην Ελλάδα - Στους 300 οι θάνατοι - Task force για την αντιμετώπιση κρουσμάτων στα σχολεία

tags :
Προβληματισμός για τις εστίες κορωνοιού στην Ελλάδα - Στους 300 οι θάνατοι - Task force για την αντιμετώπιση κρουσμάτων στα σχολεία
Προβληματισμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αττική - Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος
(Συνεχές Upd)Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες αλλά και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει στην Αττική, όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό του αριθμού των ατόμων στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες 11/9στους εκπροσώπους του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, καθώς, φυσικά, και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.
Μίλησε επίσης για ανομοιόμορφη κίνηση του κορωνοϊού, αφού λίγοι τον μεταδίδουν δυναμικά και ο ιός μπορεί να ανατρέψει, μέσω της υπερμετάδοσης, την πορεία της πανδημίας.
Όταν εμφανίζονται κρούσματα, όπως αυτά σε επαγγελματικούς χώρους, εκεί η ιχνηλάτηση μπορεί να περιχαρακώσει, τόνισε.
«Σε καμία περίπτωση η εξέλιξη δεν επιτρέπει εφησυχασμό» συμπλήρωσε.
Στον τομέα των εμβολίων, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «κατεγράφη ένα συμβάν στο εμβόλιο της Οξφόρδης, κατεγράφη η παρενέργεια και μία ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει την εξέταση αν η παρενέργεια οφείλεται στο εμβόλιο, δεν σταματάει η εξέλιξη της μελέτης για την παραγωγή του εμβολίου, αλλά σταματούν οι εμβολιασμοί.
Συμβαίνουν συχνά τέτοια γεγονότα στις δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων.
Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της επιτροπής».
Όπως προσέθεσε, το «πάγωμα» της μελέτης γίνεται για την ασφάλεια των εθελοντών.
Την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο από τις 15/9 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία, είπε ότι η εικόνα στα δύο νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την τήρηση των οδηγιών. Παράλληλα έκανε έκκληση στους κατοίκους της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας και της Πέλλας να τηρήσουν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα  που αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί.
Έκανε λόγο για τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις περιοχές αυτές από μια μόνο συρροή, τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ζήτησε από τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφαλίστηκαν 200.000 γρήγορα τεστ και η πρώτη φουρνιά θα πάει στη Μυτιλήνη.
Είπε ακόμα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται «Task Force» για τα Σχολεία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για πιθανή αναστολή λειτουργίας σχολική μονάδας σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού. 
Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης κατόπιν σχετικής εισήγησης.
Με τη νέα νομοθετκή ρύθμιση όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, καθορίζονται οι αρμοδιότητες αναστολής τμήματος η σχολικής μονάδας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα.
Η αναστολή θα προκύπτει με απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε συνεννόηση με τον υγειονομικό υπεύθυνο της περιοχής και και με την αρωγή της Task Force.
Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία και για τον σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε εγρήγορση για τον επαναπροσδιορισμό μέτρων, αν χρειαστεί και τη διευκολυνση των διαδικασιών.
Η νέα χρονιά ξεκινά με όρεξη για μάθηση, δυο είναι οι προτεραιότητές μας: να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατεύσουμε την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
Δοκιμαστικήκαμε πολύ τους προηγούμενους μήνες, αλλά προσαρμοστήκαμε. Έτσι θα γίνει και τώρα, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Τηρούμε τα μέτρα, ακούμε τους δάσκαλους και τους καθηγητές».
Για το πρώτο κουδούνι το πρωί της Δευτέρας, η κ, Κεραμέως είπε: «Τη Δευτέρα ξεκινάμε στις 8:15, η πρώτη μέρα θα έχει περισσότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τα νέα μέτρα.
Δεν θα γίνει μάθημα.
Για τη χρήση μάσκας, υπάρχουν τρεις κατηγορίες: η κατηγορία μαθητών αυξημένου κινδύνου που μπορεί να παραμένει σπίτι χωρίς απουσίες, η δεύτερη κατηγορία μαθητών που μπορεί να μη φοράει μάσκα για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους και η τρίτη κατηγορία μαθητών που μπορούν να φορούν άλλη κατηγορία μάσκας».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κατάσταση προβληματιζει και ότι υπάρχουν εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Στα 287 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού - 52 διασωληνωμένοι

Στα  τα νέα κρούσματα του νέου ιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή 11/9 ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 287, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.734 (ημερήσια μεταβολή +2,3%), εκ των οποίων 55,4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 3, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 300 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 52 (78,8% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).


Image

Image
Από το σύνολο των 12.734 κρουσμάτων, 2.340 (18,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 5.601 (44%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1094354
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης