Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαίωσε σε «ΒΒΒ» την Πορτογαλία, σταθερό outlook - Στο -10% η ύφεση το 2020

S&P: Επιβεβαίωσε σε «ΒΒΒ» την Πορτογαλία, σταθερό outlook - Στο -10% η ύφεση το 2020
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Πορτογαλίας από τη Standard & Poor’s
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανόιτητα της Πορτογαλίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη του αμερικανικού οίκου ότι η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα αντισταθμίσει το σοκ της πανδημίας για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Πορτογαλίας.
Η δέσμευση των πορτογαλικών αρχών για πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και συνετά δημόσια οικονομικά θα ξεπεράσει την απότομη και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση ενός έως δύο ετών, υπογραμμίζεται.
Λόγω των επιπτώσεων από τον COVID-19, η μικρή, ανοιχτή οικονομία της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10% φέτος, πριν ανακάμψει κατά 6,2% το 2021.
Για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε μια σειρά φορολογικών μέτρων και μέτρων ρευστότητας που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τις παραγωγικές εταιρείες και τους εργαζομένους να υποστούν μόνιμες ζημιές.
Κατά συνέπεια, ο οίκος αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα να ανέλθει σε 8,4% του ΑΕΠ φέτος από το πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ πέρυσι.
Ο συνδυασμός της αρνητικής ανάπτυξης και του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος θα διογκώσει το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στο 141% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους 2020 -ένα άλμα 23% από το 2019.
Το Ταμείο 750 δισεκ. ευρώ της ΕΕ δεσμεύτηκε να καταβάλει 15,5 δισεκ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) σε επιχορηγήσεις και 10,9 δισεκ. ευρώ (5,6% του ΑΕΠ) σε ευνοϊκά δάνεια προς την Πορτογαλία.
Οι οικονομικές προβλέψεις του οίκου για την Πορτογαλία:
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης