Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Spiegel: Στόχος ήταν ο Navalny να πεθάνει στο αεροπλάνο

Der Spiegel: Στόχος ήταν ο Navalny να πεθάνει στο αεροπλάνο
Στην περίπτωση της απόπειρας δηλητηρίασης του Alexey Navalny οι ενδείξεις εμπλοκής ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες, γράφει το περιοδικό Spiegel
Aυξάνονται οι ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο μπορεί να έχει εμπλακεί στην απόπειρα δηλητηρίασης του Alexey Navalny, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με βάσει τις πληροφορίες που διαθέτει, σύμφωνα με τις οποίες, υπολογισμός των δραστών ήταν ο επικριτής του Κρεμλίνου να πεθάνει στο αεροπλάνο.
Οι γερμανικές αρχές καταλογίζουν στους δράστες ότι έκαναν έναν αδίστακτο υπολογισμό, ο οποίος όμως απέτυχε.
Στην περίπτωση της απόπειρας δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου, Alexey Navalny οι ενδείξεις εμπλοκής ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο του τεύχος, το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε κατά του Navalny αποτελεί περαιτέρω ανάπτυξη προηγουμένως γνωστών συνθέσεων του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok.
«Το δηλητήριο είναι ακόμη πιο ισχυρό από τις προηγούμενες μορφές του», εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), Bruno Kaal, σε μια μυστική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.
Για τη γερμανική κυβέρνηση, η σύνθεση του νευροτοξικού παράγοντα Novitschok είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορούσε να εμπλέκεται στην υπόθεση.
Θεωρείται ότι όσο πιο περίπλοκη, νεότερη και πιο σπάνια είναι η χημική σύνθεση του δηλητηρίου, τόσο πιθανότερο είναι να φτάσει κανείς σε αυτήν με τη βοήθεια του ρωσικού κρατικού μηχανισμού.
Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας υποθέτουν επί του παρόντος ότι μόνο μια ρωσική μυστική υπηρεσία θα μπορούσε να δηλητηριάσει  τον Navalny στον δρόμο προς ή στο αεροδρόμιο.
Δεδομένου ότι αποδεδειγμένα ο πολιτικός της αντιπολίτευσης παρακολουθείτο στενά από την ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, δεν βλέπει κανείς κάποια άλλη δυνατότητα.
Ο Navalny κατέρρευσε ξαφνικά εν πτήσει από τη Σιβηρία προς την πόλη Τομσκ στα τέλη Αυγούστου παραπονούμενος για σοβαρούς μυικούς σπασμούς.
Ο επικριτής του Putin νοσηλεύεται τώρα στο νοσκομείο Charité του Βερολίνου, έχει ξυπνήσει από το κώμα του και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον.
Οι γερμανικές αρχές έχουν εν τω μεταξύ αναπαραστήσει το έγκλημα.
Ο υπολογισμός των δραστών ήταν ότι ο Navalny θα πέθαινε στο αεροπλάνο.
Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση του πιλότου, ο οποίος προσγειώθηκε αυθόρμητα στο Ομσκ, και η επακόλουθη θεραπεία του Navalny, με ένα αντίδοτο στο τοπικό νοσοκομείο, του έσωσαν τη ζωή.
Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την απόπειρα δολοφονίας.
Αντ 'αυτού, η Μόσχα κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να κάνει πολιτική με την υπόθεση.
Την Παρασκευή, η Μόσχα ζήτησε να εξετασθεί ο Navalny στο Βερολίνο από τους Ρώσους ερευνητές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης