Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωργιάδης: Το παρεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πράξη

Γεωργιάδης: Το παρεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πράξη
Τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου παρουσίασε ο υπουργός 'Α. Γεωργιάδης, στην έναρξη του προγράμματος «Authenticities»
Τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τον Αύγουστο του 2019 έως και σήμερα, με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, 'Αδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του προγράμματος «Authenticities» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε «το παρεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή» που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πράξη καθώς επιφέρει τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο και πολλές χαμένες θέσεις εργασίας.
Ο κ.Γεωργιάδης ανέφερε πως στη διάρκεια ενός έτους πραγματοποιήθηκαν 30.000 έλεγχοι, σε ποσοστό 1600% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ και κατασχέθηκαν χιλιάδες τόνοι προϊόντων.
«Καταφέραμε να εμπνεύσουμε στην αγορά μία εικόνα τάξης και ελέγχου που δεν υπήρχε ποτέ τα προηγούμενα 25 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως χάρη στις ενέργειες του υπουργείου η Ελλάδα «βγήκε από τη λίστα της ντροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως χώρα που συστηματικά παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα».
Ανακοίνωσε ακόμη πως θα εγκαθιδρυθούν έξι μόνιμα σημεία ελέγχου της διακίνησης των προϊόντων σε όλη την Εγνατία Οδό, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα.
Το πρώτο τοποθετήθηκε στον κάθετο δρόμο Κομοτηνή προς Νυμφαία Ροδόπης και ακολουθούν άλλα πέντε.
«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ελέγχουμε όλα τα φορτηγά τι διακινούν, ώστε να μην μπορεί να περνάει προϊόν απομιμητικό.
Θα ακολουθήσουν οι εθνικές οδοί και σε δυο χρόνια από σήμερα να είναι πρακτικά αδύνατη η διακίνηση απομιμητικών προϊόντων».
Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει στο πρόγραμμα «Authenticities» μετά το Παρίσι, τη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο να ενισχύσει την προσπάθεια πάταξης των αρνητικών επιπτώσεων της παραποίησης στα εμπορεύματα.
Ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα και τη συνεργασία με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) είπε πως το αυθεντικό παράγει «υπεραξία» και πρέπει να υποστηριχτεί και να εδραιωθεί καθώς οδηγεί σε δημιουργία νέου πλούτου, νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη και εισοδήματα για όλους.
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, στάθηκε στους κινδύνους των απομιμητικών προϊόντων ιδίως των καλλυντικών, των φαρμάκων, των παιδικών παιχνιδιών αλλά και στην απώλεια δημόσιων εσόδων και χαμένων θέσεων εργασίας.
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που μπορεί να εκπροσωπήσει την αυθεντικότητα», είπε συγκεκριμένα αναφορικά με τις δράσεις που θα ακολουθήσουν έως τα τέλη του 2021 στην πόλη προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό -κυρίως το νεανικό- και να πει «όχι» στα παραποιημένα προϊόντα.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος κατέδειξε τη σημασία του προγράμματος «Authenticities» και ανέφερε πως «όλοι εμείς στη Θεσσαλονίκη θα εργαστούμε συντεταγμένα, ώστε να αποτρέψουμε την είσοδο και την εξάπλωση προϊόντων απομίμησης και πειρατείας, μέσα από την καλλιέργεια παιδείας αγοράς αυθεντικών προϊόντων ομάδων που μακροχρόνια θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά».
Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης